Επιστήμονες μετέτρεψαν το αβλαβές ποντίκι σε μια φονική μηχανή με το γύρισμα ενός διακόπτη, χειραγωγώντας με τη χρήση λέιζερ το κύκλωμα του εγκεφάλου του τρωκτικού και ενεργοποιώντας το φονικό ένστικτο τους.
Τα ποντίκια, που συνήθως χρησιμεύουν ως λεία για μεγαλύτερα θηλαστικά, έγιναν απειλητικά αρπακτικά όταν οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα λέιζερ για να ενεργοποιήσουν τα δύο σύνολα των νευρώνων στην αμυγδαλή – την περιοχή του εγκεφάλου που εμπλέκονται τα συναισθήματα, η συμπεριφορά και τα κίνητρα.
Η μελέτη, με επικεφαλής τον Ivan de Araujo, νευροβιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Yale, που δημοσιεύτηκε στο Cell, έθεσε ως στόχο να βρουν αν η αμυγδαλή ελέγχει στην πραγματικότητα το κυνήγι συμπεριφοράς χρησιμοποιώντας μια διαδικασία που ονομάζεται optogenetics. Αυτό περιελάμβανε τη διέγερση των νευρώνων έτσι με λέιζερ.
Δύο ομάδες νευρώνων εντοπίστηκαν στην αμυγδαλή – μια ομάδα που ήταν υπεύθυνη για το κυνήγι, ενώ η άλλη ομάδα ήταν υπεύθυνη για το δάγκωμα.
Όταν το λέιζερ ενεργοποιείται τα ποντίκια ξεκινούν μια επίθεση σε ό,τι υπάρχει μπροστά τους, ακόμα και άψυχα αντικείμενα, κι αρχίζουν να δαγκώνουν άγρια. Όταν το φως σβήσει το ποντίκι επανέρχεται στην κανονική ήρεμη κατάσταση.
Αντικείμενα όπως ραβδιά, καπάκια και κινούμενα παιχνίδια, καθώς και ζώντα έντομα χρησιμοποιήθηκαν στα πειράματα.
Οι επιστήμονες σημειώνουν επίσης ότι εάν ένα σύνολο νευρώνων μπλοκαριστεί, τότε μόνο η άλλη συμπεριφορά ενεργοποιείται στους ποντικούς.
Για παράδειγμα, όταν αλλοιώσεις τους νευρώνες που σχετίζονται με το δάγκωμα και τη θανάτωση, τα ζώα θα συνεχίσουν να κυνηγούν το θήραμα, αλλά δεν θα μπορούν να σκοτώσουν. «Θα αποτύχει να δώσουν το φονικό δάγκωμα», δήλωσε ο de Araujo.
Η θανατηφόρα συμπεριφορά έχει προκαλέσει αναλογίες με τον κόσμο των ζόμπι που απεικονίζεται στην τηλεοπτική σειρά «The Walking Dead» . Ο Araujo λέει ωστόσο ότι αυτό είναι εν μέρει σωστό. Τα δολοφονικά ποντίκια δεν επιτέθηκαν στους συντρόφους τους στα κλουβιά κι έγιναν πιο επιθετικά όταν πεινούσαν.
«Το σύστημα δεν είναι μόνο για γενικευμένη επίθεση. Φαίνεται να σχετίζεται με το ενδιαφέρον του ζώου στην απόκτηση τροφής», είπε.
Περαιτέρω έρευνα θα εξετάσει τη σχέση μεταξύ των δύο ομάδων νευρώνων και την αισθητηριακή είσοδο στην αμυγδαλή για να καθορίσει τι προκαλεί επιθετική την συμπεριφορά.
«Έχουμε τώρα μια ιδέα της ανατομικής ταυτότητάς τους, οπότε ελπίζουμε ότι στο μέλλον θα μπορούμε να τα χειραγωγήσουμε ακόμα με μεγαλύτερη ακρίβεια», δήλωσε ο de Araujo.
katohika.gr
θελω και εγω