Απίστευτο και όμως αληθινό, αυτό που συμβαίνει με τα ληξιπρόθεσμα φέσια του Δημοσίου προς τους ιδιώτες αφού μόνο μέσα σε πέντε μήνες αυξήθηκαν κατά 4,7δις ευρώ, γεγονός που ανησυχεί τόσο τους Θεσμούς όσο και το οικονομικό επιτελείο.
Αυτό αποκαλύπτουν τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και περιλαμβάνονται στην επικαιροποιημένη Έκθεση Συμμόρφωσης της 3ης αξιολόγησης (Compliance Report).
Αυτή η Έκθεση έρχεται να αντικαταστήσει εκείνη του Ιανουαρίου και οδήγησε στην έγκριση (από το EWG της προηγούμενης εβδομάδας) της εκταμίευσης της υπόδοσης των 5,7 δις ευρώ που αναμένεται πλέον εντός του Μαΐου (σ.σ. δηλαδή αφού ολοκληρωθεί και η γερμανική κοινοβουλευτική διαδικασία).
Τα στοιχεία
Συνολικά η μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Κράτους προς ιδιώτες μέσα στο διάστημα Ιούλιος – Δεκέμβριος του 2017 ήταν 7,2 δις ευρώ. Η καθαρή μείωση όμως ήταν μόνο 2,53 δις ευρώ καθώς αυτή η νέα γενιά ληξιπρόθεσμων οφειλών 4,68 δις ευρώ αναίρεσε τη διαδικασία απομείωσης.
Το υπόλοιπο των οφειλών προς ιδιώτες στο τέλος Δεκεμβρίου του 2017 υπολογίζεται από τις κοινοτικές υπηρεσίες στα 3,97 δις ευρώ εκ των οποίων το 1 δις ευρώ είναι εκκρεμείς επιστροφές φόρων και 770 εκατ. ευρώ είναι εκκρεμείς συνταξιοδοτήσεις. Αναφορικά με τις νέες οφειλές του Κράτους προς ιδιώτες, τον Αύγουστο δημιουργήθηκαν οφειλές περίπου 1,3 δις ευρώ, το Σεπτέμβριο επιβραδύνθηκε σημαντικά η κατάσταση (σ.σ. και με τη μεγάλη αποπληρωμή που έγινε από την ΑΑΔΕ) και καταγράφονται νέες οφειλές 567 εκατομμυρίων ευρώ.
Μετά άρχισε μία εκ νέου κλιμάκωση των οφειλών κατά 845 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο, κατά 828 εκατ. ευρώ το Νοέμβριο και κατά 770 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο.
Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς ιδιώτες (άνω των 90 ημερών) είναι κυρίως οφειλές του λεγόμενου “ευρύτερου” δημοσίου. Αφορούν σε ασφαλιστικά ταμεία, σε νοσοκομεία, σε ΔΕΚΟ, σε ΟΤΑ και σε άλλους φορείς που “παράγουν” αυτές τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και δεν έχουν προχωρήσει στην πλήρη αποπληρωμή τους.
«Ανθρακωρυχείο» για τα διαθέσιμα με Repos 5 δισ. ευρώ
Ένα άλλο στοιχείο της Έκθεσης Συμμόρφωσης των Θεσμών είναι αυτό που αφορά στα διαθέσιμα του ελληνικού δημοσίου. Επιβεβαιώνουν τις πληροφορίες ότι μετά και την έκδοση 3ετούς ομολόγου ο στόχος για τα διαθέσιμα που θα διαθέτει το ελληνικό δημόσιο στο τέλος του προγράμματος (τον Αύγουστο του 2018) άλλαξε από 10,5 δις ευρώ περίπου (που υπολογιζόταν τον Ιανουάριο) σε 16,4 δις ευρώ.
Ωστόσο, όπως προκύπτει από την Έκθεση, η διαφορά αυτή δεν οφείλεται σε αλλαγή της χρηματοδότησης των Θεσμών. O ESM συνεχίζει να συνδέει την 4η αξιολόγηση με 11,7 δις ευρώ που υπολογίζει ότι θα έρθουν τον Ιούλιο.
Αυτό που άλλαξε είναι τα 3 δις ευρώ της πρόσφατης έκδοσης ομολόγων, αλλά και η υπόθεση ότι ακόμα 5 δις ευρώ θα βρεθούν μέσω μέσα στο 2018 από βραχυπρόθεσμο δανεισμό του δημοσίου από τα διαθέσιμα φορέων του, δηλαδή μέσα από διαδικασίες Repos. Συνεχίζει μάλιστα να καταγράφεται ως αδιάθετο ποσό 27,4 δις ευρώ του συνολικού δανείου των 86 δις ευρώ.