Μειωμένος κατά 50% είναι τα χρόνια της κρίσης ο τζίρος των κυλικείων στα σχολεία όλης της χώρας, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Μισθωτών Κυλικείων, κα Φραντζέσκα Tατούλη, στο πλαίσιο του πανελληνίου συνεδρίου εκμισθωτών κυλικείων.
Όπως επισήμανε δε η κα Τατούλη «το 50% αφορά τον πανελλήνιο μέσο όρο καθώς σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη το ποσοστό αυτό είναι υψηλότερο». Ειδικότερα, η κα Τατούλη ανέφερε πως από το 2012 λόγω της οικονομικής κρίσης άρχισαν ξανά να κάνουν την εμφάνισή τους και στα κυλικεία τα μπλοκάκια με τα βερεσέ, καθώς πολλοί γονείς αδυνατούν να εξασφαλίσουν για τα παιδιά τους χρήματα για αγορές ειδών από κυλικεία σχολείων.
Βασικό θέμα του συνεδρίου είναι η πιστοποίηση και η κατάρτιση των εκμισθωτών κυλικείων. «Είναι ένα ζήτημα πολύ σημαντικό για εμάς. Τα μέλη μας πρέπει να διαθέτουν και την πιστοποίηση και την κατάλληλη κατάρτιση καθώς απευθύνονται σε παιδιά», υπογράμμισε ο πρόεδρος των εκμισθωτών κυλικείων Χανίων Γιάννης Παυλάκης. Ακόμη, τόνισε την ανάγκη της συνεχούς κατάρτισης των εκμισθωτών κυλικείων σημειώνοντας πως και η πολιτεία πρέπει να αναλάβει συγκεκριμένες νομοθετικές δράσεις προς την κατεύθυνση της κατάρτισης, πιστοποίησης και εκπαίδευσης του κλάδου.
Επιπλέον, στα θέματα του συνεδρίου συζητήθηκε και το θέμα της αδειοδότησης των χώρων σε σχολεία όπου φιλοξενούνται κυλικεία. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του συλλόγου πολιτικών μηχανικών Χανίων, κ. Γιάννη Βόρδο, σε άλλες περιοχές της χώρας υπάρχουν σχολεία που δεν έχουν αδειοδοτηθεί λόγω ελλείψεων σε κατασκευές με συνέπεια και τα κυλικεία να στερούνται σχετικής άδειας. «Δεν είναι δυνατόν δήμοι και σχολικές επιτροπές να δημοπρατούν άδειες σχολικών κυλικείων όταν τα ίδια τα σχολεία δεν έχουν φροντίσει για τη νομιμότητά τους», επισήμανε. Τέλος, ο ίδιος τόνισε την ανάγκη να γίνουν σε όλα τα σχολεία οι απαραίτητες παρεμβάσεις να αποκτήσουν την απαραίτητη άδεια και στη συνέχεια να βρεθούν και οι κατάλληλοι χώροι όπου θα λειτουργούν κυλικεία.