ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ έγγραφο του ESM – Συμπράττουν όλοι με τον Σόιμπλε για το χρέος: “Μνημόνιο για άλλα 63 χρόνια!”

Κοινοποίηση:
σοιμπλε

Νέα δεδομένα και επιτάχυνση των εξελίξεων φέρνει το σοκ του Eurogroup της 22ας Μαΐου. Τo επόμενο ορόσημο είναι η συνεδρίαση του Euro Working Group στις 8 Ιουνίου όπου θα φανεί αν η Αθήνα θα μπορεί να ελπίζει σε μια καλύτερη λύση από αυτή που απέρριψε την Δευτέρα.

Τι απέρριψε; Ουσιαστικά ένα υβριδικό σχήμα που δεν το ανέμενε η ελληνική πλευρά και έφερε τη σφραγίδα του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Προέβλεπε τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα ως «υπερεπόπτη» αλλά χωρίς χρηματοδότηση κάτι που σήμαινε ότι η Ελλάδα δεν θα έμπαινε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ, θα έχανε την ευκαιρία για μια δοκιμαστική έξοδο στις αγορές και ως εκ τούτου θα αντιμετώπιζε πολλαπλούς κινδύνους για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, την πορεία του ΑΕΠ αλλά και των εσόδων του κράτους.

Παράλληλα, η πρόταση παρέπεμπε την είσοδο του ΔΝΤ με κανονική χρηματοδότηση στο τέλος του προγράμματος, το καλοκαίρι του 2018, τροφοδοτώντας έναν κύκλο σεναρίων για το περιεχόμενο και τη φυσιογνωμία του 4ου μνημονίου το οποίο θα «κουμπώσει» με τα μέτρα της διετίας 2019-2020 και πιθανόν προαπαιτούμενα.

Επιπλέον, την Δευτέρα, για πρώτη φορά στην εποχή των μνημονίων η Ελλάδα δεν απέσπασε την πολιτική σφραγίδα (political endorsement) για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης μετά από ψήφιση πολυνομοσχεδίου από τη Βουλή. Το καινοφανές αυτό γεγονός, παρά την ολοκλήρωση των περισσότερων και πιο δύσκολων δράσεων (συνολικά 115 από 140 με μόνο δευτερεύουσα νομοθεσία να εκκρεμεί), αποδίδεται από αναλυτές στην σκλήρυνση της στάσης Σόιμπλε προ των γερμανικών εκλογών του Σεπτεμβρίου, ιδίως μετά την αποδυνάμωση των προοπτικών του Μάρτιν Σουλτς για την καγκελαρία ο οποίος είχε υιοθετήσει μια πιο φιλική στάση προς το ελληνικό ζήτημα στην οποία η κυβέρνηση είχε επενδύσει.

Η άρνηση Σόιμπλε να δώσει μια ικανοποιητική διατύπωση για τα μέτρα αναδιάρθρωσης του χρέους (εφαρμογής ούτως ή άλλως από το Σεπτέμβριο του 2018) η οποία θα ξεκλείδωνε την αλληλουχία της πλήρους εισόδου του ΔΝΤ, του QE και των αγορών προκάλεσε σοκ στην κυβέρνηση η οποία είχε προεξοφλήσει αυτή την εξέλιξη με πανηγυρικές δηλώσεις (γραβάτα κλπ.) ήδη από την ημέρα της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή την περασμένη εβδομάδα.

Παρά τη στήριξη από την Γαλλία και το δίδυμο Μακρόν-Λεμέρ το κλίμα που ακόμη εκπέμπεται από το Βερολίνο είναι ότι ο κ. Σόιμπλε παραμένει αμετακίνητος στην πρόταση της Δευτέρας.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

Comments are closed.