H Τουρκία καταδιώκει τους οπαδούς του δικτύου Γκιουλέν από την Αφρική ως την Ασία, γράφει η γαλλική Le Monde, με αφορμή την πρόσφατη σύλληψη και επαναπατρισμό, με την παρέμβαση της μυστικής υπηρεσίας ΜΙΤ, τριών ανδρών στην Γκαμπόν.
«Η Γκαμπόν έδωσε τρία σημαντικά μέλη του δικτύου Γκιουλέν. Όπου κι αν πάνε, θα τους κυνηγήσουμε», δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος μιλώντας στους βουλευτές του ΑΚΡ. «Δεχθήκαμε πρόσφατα έξι από το Κοσσυφοπέδιο και τρεις από την Γκαμπόν. Να δούμε από πού θα έρθουν οι επόμενοι», πρόσθεσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με εμφανή ικανοποίηση.
«Η τουρκική κυβέρνηση υιοθετεί “παρακρατικές” μεθόδους και δίνει αριθμούς», γράφει η γαλλική εφημερίδα. Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, η MIT «έχει μαζέψει 80 γκιουλενιστές σε 18 διαφορετικά κράτη για να τους φέρει πίσω στη χώρα», παραδέχθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μπεκίρ Μποζντάγ σε συνέντευξή του στην Habertürk TV, κάνοντας λόγο για «μεγάλη επιτυχία των υπηρεσιών». «Αυτό το είδος επιχειρήσεων θα συνεχιστεί στο μέλλον», δήλωσε και ο δικηγόρος του Τούρκου Προέδρου, Χουσείν Αϊντίν μιλώντας στο TRT Haber.
Η γαλλική εφημερίδα υπενθυμίζει ότι «πριν γίνει ο χειρότερος εχθρός του Ερντογάν, ο Φετουλάχ Γκιουλέν υπήρξε επί μακρόν πολιτικός σύμμαχος του Τούρκου προέδρου. Στο απόγειο της συνεννόησης με τον σημερινό Πρόεδρο και το κόμμα του, το AKP, το κίνημα του Γκιουλέν διαχειριζόταν σχολεία σε 160 χώρες, από το Τουρκμενιστάν ως τις ΗΠΑ, συμμετέχοντας τότε στην ήπια ισχύ της Άγκυρας. Στην Αφρική, στον Καύκασο, στην Κεντρική Ασία, η Άγκυρα πιέζει τώρα τις κυβερνήσεις να κλείσουν τα πολυάριθμα σχολεία που ίδρυσε το κίνημα σε αυτήν την όχι τόσο μακρινή περίοδο. Πιέσεις ασκούνται στους διευθύνοντες ώστε αυτά τα σχολεία να μεταβιβαστούν στο τουρκικό ίδρυμα Maarif, το οποίο δημιουργήθηκε από την τουρκική κυβέρνηση ειδικά για να ανακτήσει τον έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων των εκπαιδευτηρίων του κινήματος Γκιουλέν στο εξωτερικό […] τα περισσότερα από τα δημευμένα εκπαιδευτήρια του κινήματος Γκιουλέν σε τουρκικό έδαφος ανατέθηκαν στο Ίδρυμα Türgev, που διευθύνει ο Μπιλάλ Ερντογάν, ο νεώτερος γιος του Προέδρου». Και καταλήγει: «Τα περισσότερα από αυτά τα σχολεία είδαν να περνούν από εκεί τα παιδιά της ισλαμο-συντηρητικής ελίτ. Καμιά αγωγή δεν υποβλήθηκε εναντίον των ηγετών του ΑΚΡ ή της κυβέρνησης, οι οποίοι είχαν εγγράψει εκεί τα παιδιά τους. Αντίθετα, οι απλοί γκιουλενικοί που έστειλαν τους βλαστούς τους σε αυτού του είδους τα ιδρύματα κινδυνεύουν σήμερα με πολυετή φυλάκιση».