Σύμφωνα με έκθεση που έχει στην κατοχή του το Bloomberg η Ελλάδα δεν αναμένεται να λάβει σήμερα στο Eurogroup την έγκριση για την εκταμίευση των 5,7 δισ. ευρώ καθώς υπάρχουν ακόμα ορισμένες σημαντικές εκκρεμότητες στα προαπαιτούμενα.
Τα δυο θέματα που εκκρεμούν για την εκταμίευση των 5,7 δισ. ευρώ αφορούν το Ελληνικό (αναμένεται η έκδοση της απόφασης του ΣτΕ) και η πρόοδος στον τομέα των πλειστηριασμών.
ΕΕ και Αθήνα ελπίζουν ότι τα θέματα θα έχουν διευθετηθεί πριν την επιστροφή των δανειστών στις 26 Φεβρουαρίου.
Tην ίδια στιγμή, αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε ότι τα κεφάλαια αυτά ενδέχεται να μην δοθούν μέχρι τα μέσα Μαρτίου και λόγω των καθυστερήσεων προγραμματισμού της γερμανικής κοινοβουλευτικής επιτροπής που πρέπει να δώσει «πράσινο φως» στην εκταμίευση.
Η βασική ερώτηση, ωστόσο είναι αν η Ελλάδα θα μπορεί να σταθεί πλήρως στα πόδια της όταν τελειώσει το πρόγραμμα, ειδικά αν η τρέχουσα παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη εξασθενίσει. Η καθυστέρηση στην έκδοση του 7ετούς ομολόγου και η πρόσφατη αύξηση της απόδοσης του ελληνικού 10ετούς, υπενθυμίζουν την ευπάθεια της χώρας στις εξωτερικές συνθήκες της αγοράς, είπε ευρωπαίος αξιωματούχος στο πρακτορείο.
Το βράδυ της Κυριακής ευρωπαϊκές έλεγαν ότι θα είναι «δύσκολο σήμερα να εγκριθεί σήμερα η εκταμίευση της δόσης ύψους 5,7 δισ. ευρώ».
Aπό αυτά τα χρήματα, 3,3 δισ. ευρώ θα κατευθυνθούν για την κάλυψη των δανειακών αναγκών της χώρας για το διάστημα Φεβρουαρίου – Ιουνίου 2018, 1,9 δισ. ευρώ για τη δημιουργία ταμειακού αποθέματος (cash buffer) και 0,5 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου σε ιδιώτες.
Το υπόλοιπο 1 δισ. ευρώ από τα 6,7 δισ. ευρώ της συνολικής δόσης προγραμματίζεται να δοθεί επίσης για ληξιπρόθεσμα αλλά θα εγκριθεί τον Απρίλιο ή τον Μάιο αν πρώτα το κράτος εκκαθαρίσει υποχρεώσεις συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ και εφόσον διαπιστωθεί ότι λειτουργεί απρόσκοπτα το σύστημα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ακινήτων.
Νωρίτερα η τρόικα στην Αθήνα
Η καθυστέρηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών φέρνει πάντως ανησυχία για τα stress test των τραπεζών την ώρα που η τρόικα ετοιμάζεται να επιστρέψει στην Αθήνα μετά το Eurogroup αντί για τον Μάρτιο όπως είχε προγραμματισθεί αρχικά.
Ο νέος σχεδιασμός προβλέπει ότι τα τεχνικά κλιμάκια θα επιστρέψουν στην Ελλάδα στις 22 Φεβρουαρίου ενώ οι επικεφαλής του κουαρτέτου αναμένονται στο ξενοδοχείο Hilton την Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου.
Παράλληλα, τον παράγοντα αστάθειας του “πολιτικού κινδύνου” φέρνει ξανά στο προσκήνιο η υπόθεση Novartis και κυρίως οι σφοδρές πολιτικές συγκρούσεις που τη συνοδεύουν, σκορπώντας ανησυχία στην Ευρώπη και στους ξένους επενδυτές.
Στον αντίποδα ο κ. Τσακαλώτος αναμένεται να αναφερθεί στην πρόσφατη έκδοση 7ετούς ομολόγου με το οποίο η Ελλάδα άντλησε 3 δις. ευρώ από τις αγορές με επιτόκιο 3,5%. Παράλληλα θα πληροφορήσει τους συναδέλφους του Υπουργούς για την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας κατά μια βαθμίδα (σε “Β” από “-Β”) στην οποία προχώρησε την Παρασκευή ο οίκος Fitch, ένα μήνα μετά την αναβάθμιση που είχε κάνει ο οίκος Standard’s & Poor’s.