Τα απόρρητα πρακτικά της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής για τον Γιάννο Παπαντωνίου φέρνει κατ’ αποκλειστικότητα στο φως η «κυριακάτικη δημοκρατία». Τα μέλη της έχουν αποφασίσει να είναι κεκλεισμένων των θυρών οι συνεδριάσεις αλλά από τους διαλόγους προκύπτει ότι η πραγματική εικόνα είναι σημαντικά διαφορετική από την επισήμως εμφανιζόμενη. Ακόμη και χαρακτηρισμοί περί «Κόζα Νόστρα» διατυπώθηκαν για τη σκοπιμότητα της «μυστικοπάθειας» αυτής.
Η σημαντικότερη διαπίστωση πάντως είναι ότι έχουν «εξαφανιστεί» τα αναλυτικά πρακτικά του ΚΥΣΕΑ από τα οποία θα μπορούσαν να εντοπιστούν περισσότερα στοιχεία καθώς και άλλοι συνυπεύθυνοι για τις μίζες των εξοπλιστικών. Επίσης αναδεικνύονται οι τεράστιες δυσκολίες, λόγω του άρθρου 86 του Συντάγματος, για να διευρυνθεί ο κύκλος των κατηγορουμένων πέραν του κ. Παπαντωνίου αλλά ενδεχομένως και για να καθίσει τελικά στο εδώλιο του Ειδικού Δικαστηρίου ο ίδιος ο πρώην υπουργός. Ήδη οι εργασίες της Επιτροπής προχωρούν σημειωτόν…
ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ (Πρόεδρος Επιτροπής): Να σας ενημερώσω για τις δύο συναντήσεις που είχα με την κυρία Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Την ενημέρωσα για τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τα πράγματα νομικά. Δεν εκφράστηκε με σαφήνεια ή οριστικά, αλλά κατάλαβα ότι μας καταλαβαίνει..
ΠΑΠΑΦΙΛΙΠΠΟΥ (ΝΔ): Από τις τρεις αποφάσεις του Εφετείου που διαβιβάστηκαν στην Επιτροπή μας, προκύπτουν εν περιλήψει τα εξής: Ο Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγος του Σταυρούλα Κουράκου κρίθηκαν ένοχοι για ανακριβείς δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης πόθεν έσχες.
ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Δημοκρατική Συμπαράταξη): Από τη στιγμή που η αρμόδια ανακρίτρια, και μέσω του Αρείου Πάγου, απέστειλε στη Βουλή τον σχετικό φάκελο που αφορά τον κ. Παπαντωνίου, το θέμα της ερεύνης, stricto sensu, για Γιάννο Παπαντωνίου και ξέπλυμα σταματά. Άρα, όσο εμείς το πηγαίνουμε έτσι τόσο καθυστερεί και η λειτουργία της αρμόδιας δικαιοσύνης, συνεπώς η Βουλή δεν αφήνει τη δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της. Από τις αποφάσεις δεν αποδεικνύεται τίποτα περισσότερο παρά η ύπαρξη και η λειτουργία λογαριασμών, όχι όμως για το εάν έγιναν καταθέσεις νέες από Ελλάδα μετά τη λήξη της θητείας του κ. Παπαντωνίου. Για το πολιτικό θέμα, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και εγώ προσωπικά δεν έχουμε ρόλο συνηγόρου εδώ.
ΛΑΓΟΣ (Χρυσή Αυγή): Αποφασίστηκε ότι δεν πρέπει να υπάρχει ούτε τηλεοπτική κάλυψη ούτε να δίνονται τα Πρακτικά. Εμείς είχαμε διαφωνήσει. Και είπαμε ότι αυτά τα πράγματα πρέπει να γίνονται γνωστά για να δούμε ποιος είναι ο ένοχος και ποιος είναι ο αθώος. Δεν είναι δυνατόν να εμπλέκεται σε ένα σκάνδαλο εξοπλιστικών προγραμμάτων ένας Υπουργός, ο Τσοχατζόπουλος, ο αντικαταστάτης του Παπαντωνίου και να μην εμπλέκεται κανείς άλλος ούτε από την Κυβέρνηση ούτε από την στρατιωτική ηγεσία. Αυτό είναι απαράδεκτο. Αυτή η Επιτροπή είναι απλά να είχαμε να λέγαμε. Και μάλλον για αυτό το λόγο έχουμε κρυφές τις συνεδριάσεις, για να μην ακούγεται τίποτα. Ούτε τα Πρακτικά δεν πρέπει να βγαίνουν έξω. Σας είχα ξαναπεί ότι αυτή η μυστικοπάθεια υπάρχει ή σε Κόζα Νόστρα ή σε μασονική στοά, σε τίποτα άλλο, όχι πάντως σε αίθουσα του Κοινοβουλίου.
(Θόρυβος στην Αίθουσα)
Αυτή είναι η άποψή μου. Βγάλτε με πάλι έξω τώρα, εάν θέλετε.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Λαγέ, θα μπορούσατε να πείτε τα ίδια πράγματα, χωρίς να προσβάλλετε τη Βουλή.
ΛΑΓΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, ήμουν εδώ σε τόσες συνεδριάσεις και προσπαθώ να κρατήσω την ψυχραιμία μου. Δεν ψάχνουμε να φέρουμε καμία λύση, ψάχνουμε να τα φορτώσουμε όλα σε έναν άνθρωπο, στον Παπαντωνίου, ο οποίος φυσικά, εάν είναι ένοχος, να καταδικαστεί και εάν είναι αθώος, να αθωωθεί.Δεν είναι δυνατόν να είναι μόνο ο Παπαντωνίου. Και εδώ υπάρχει θέμα εμπλοκής και του Πρωθυπουργού… Αυτά, λοιπόν, γιατί να μην τα μάθουμε σε ένα σκάνδαλο το οποίο περικλείει πάρα πολύ μεγάλους και τρανούς; Θα ήθελα να έχουμε και πρακτικά του ΚΥΣΕΑ, που κάποιοι Βουλευτές εδώ λένε ότι δεν είναι ουσιαστικά ή ότι δεν έχουν λεπτομέρειες. Ομως ο Στρατηγός κ. Παραγιουδάκης είπε στο δικαστήριο ότι κρατούσαν πρακτικά στο ΚΥΣΕΑ. Εγώ θέλω να τα δω αυτά, για να δούμε ποιοι είναι συνένοχοι και ότι ο Παπαντωνίου και ο Τσοχατζόπουλος δεν είναι μόνοι τους, δεν εμφανίστηκαν ξαφνικά.
ΤΑΣΟΥΛΑΣ: Για τον Παπαντωνίου έχουμε εντολή.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ: Όσα λέτε, ότι μπορεί να υπάρχουν ευθύνες του ΚΥΣΕΑ ή τρίτων, μπορούν να εξεταστούν από σύσταση εξεταστικής επιτροπής. Εμείς εδώ είμαστε μια επιτροπή η οποία ερευνά την ευθύνη ενός συγκεκριμένου προσώπου.
ΛΑΓΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, στα καθήκοντά μας σαν προανακριτική δεν είναι και το να διευρύνουμε το κατηγορητήριο, εάν υπάρχει αιτιολογία;
ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ: Του ιδίου προσώπου, ναι.
ΛΑΓΟΣ: Άλλων προσώπων, κύριε Πρόεδρε, δεν έχουμε;
ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι. Μπορεί, όμως, οποιοσδήποτε -οποιοδήποτε κόμμα, πρόσωπο και αριθμός Βουλευτών- να κάνει αίτημα να συγκροτηθεί εξεταστική επιτροπή, η οποία να εξετάσει και άλλα πρόσωπα.
ΠΑΦΙΛΗΣ (ΚΚΕ): Η ουσία είναι ότι πρέπει να έρθουν κάποια στοιχεία. Σε διαφορετική περίπτωση είναι στον αέρα η επιτροπή…
ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ (ΑΝΕΛ): Όποιος νομίζει ότι η σύσταση αυτής της Επιτροπής είναι μη σύννομη, για να μην χρησιμοποιήσω ακραίες εκφράσεις, δεν έχει παρά να μην συμμετέχει, να πει «παιδιά, εγώ σε μια μη σύννομη Επιτροπή δεν συμμετέχω», να καταγγείλει κιόλας τον Άρειο Πάγο, που μας την έστειλε, και να αποχωρήσει.
ΣΑΡΙΔΗΣ ( Ένωση Κεντρώων): Εάν θέλετε, κύριοι της Πλειοψηφίας, να χρησιμοποιήσετε την Επιτροπή μας για να ψάξετε για στοιχεία τα οποία θα δοθούν στην δικαιοσύνη, τότε είμαστε σύμφωνοι και για την τυχόν παράταση των εργασιών. Αν, όμως, ο σκοπός μας εδώ είναι να αποκρύψουμε το γεγονός πως απ’ τη στιγμή που έχουν παραγραφεί τα αδικήματα της απιστίας και δεν έχουμε την δικαιοδοσία να παρεμβαίνουμε στο έργο της δικαιοσύνης, τότε δεν μπορούμε να συνηγορήσουμε.
ΠΑΦΙΛΗΣ: Οι ευθύνες είναι τεράστιες. Άλλη εισήγηση στην Ολομέλεια έγινε από την πλευρά των κυβερνητικών κομμάτων και των άλλων και άλλη γίνεται εδώ. Τροποποιείται ας το πω έτσι. Γιατί δεν τα ξέρατε από πριν;
ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε, για να δοθεί η απάντηση χρειάζεται μία διαδικασία στο ερώτημα εάν υπάρχει απιστία και αν υπάρχει νομιμοποίηση παρανόμων εσόδων χρειαζόταν μία διαδικασία η οποία δρομολογήθηκε.
ΠΑΦΙΛΗΣ: Η εμπειρία δείχνει ότι οι εξεταστικές επιτροπές είναι για να είναι εξεταστικές επιτροπές, που και που εάν βρεθεί καμία Ιφιγένεια. Απ όλες τις εξεταστικές επιτροπές πόσοι έχουν παραπεμφθεί; Φτάσαμε στη SIEMENS και να λέμε «οι επτά σοφοί της αρχαίας Ελλάδας ήταν τρεις εκ των οποίων δύο ο Θαλής και ο Μιλήσιος», δηλαδή ο Μαντέλης που ομολόγησε. Όλη η υπόθεση της SIEMENS εκεί κατέληξε.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Παφίλη, αν θυμόμαστε ότι έχουμε Σύνταγμα, τη διαδικασία την υποδεικνύει το Σύνταγμα…
ΠΑΦΙΛΗΣ: Το Σύνταγμα το θυμόμαστε. Όταν ψηφίζετε τι είναι συνταγματικό και τι αντισυνταγματικό με 151 δεν τον καταπατάτε τότε που αποφασίζουμε για κάθε νομοσχέδιο; Πόσα είναι αντισυνταγματικά μέχρι τώρα και έχουν ψηφιστεί;
ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Παφίλη, η τοποθέτησή σας μας υποδεικνύει να μην σεβόμαστε ποτέ το Σύνταγμα…
ΠΑΦΙΛΗΣ: Πόσα ως Αντιπολίτευση εσείς και οι άλλοι έχετε καταγγείλει ως αντισυνταγματικά; Πόσα καταργήσατε από αυτά; Κανένα.
ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει μια νέα τροπή στην περίπτωση που εξετάζουμε σήμερα. Οι δικαστικές Αρχές της Ελβετίας έχουν στείλει στην Εισαγγελία Διαφθοράς πριν από δεκαπέντε μέρες –όχι πριν από μήνες- ενημέρωση ότι έχουν στα χέρια τους ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο και δύο τραπεζικούς λογαριασμούς που συνδέονται με τον πρώην Υπουργό.
ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ (Ενωση Κετρώων): Σίγουρα δεν μπορούμε να αποφασίσουμε εμείς το κομμάτι του ξεπλύματος χρήματος. Να διερευνήσουμε. Εμείς σαν Ένωση Κεντρώων είμαστε υπέρ τού «όλα στο φως», όμως με τη σωστή διαδικασία
ΔΑΝΕΛΛΗΣ ( Ποτάμι): Από ό,τι αντιλαμβάνομαι η δική μας αρμοδιότητα ορίζεται από το εάν το πιθανό αδίκημα έχει τελεστεί όταν ο κ. Παπαντωνίου ήταν Υπουργός ή δεν ήταν. Προφανώς.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ: Ακριβώς.
ΞΥΔΑΚΗΣ (ΣΥΡΙΖΑ): Δεν μπορούμε να πούμε μόνο με νομικά επιχειρήματα ότι είμαστε αναρμόδιοι. Υπενθυμίζω δύο συμβάντα: Το ένα είναι ότι από την εξεταστική ο Άκης Τσαχατζόπουλος βγήκε καθαρός, δεν ανοίχθηκαν οι λογαριασμοί, για πολλούς και διάφορους λόγους και έμεινε μια σκιά πάνω στον ρόλο που παίζουν οι εξεταστικές. Για τον, δε, κ. Παπαντωνίου τα χρήματα ανακαλύφθησαν εξ σκεδασμού σε μια λίστα, στη «λίστα Λαγκάρντ» και από τότε ξεκίνησε μια έρευνα.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ (ΝΔ): Το εργαλείο των εξεταστικών πολλώ μάλλον των προανακριτικών επιτροπών νομίζω ότι είναι μάλλον ατελέσφορο
ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Θέλω να πω στον κ. Ξυδάκη ότι έχει απόλυτο δίκιο πως πράγματι από την εξεταστική επιτροπή της Βουλής του 2004-2005 δεν προέκυψε κάτι, αλλά τον Τσοχατζόπουλο παρέπεμψε η προανακριτική επιτροπή της Βουλής επί των ημερών που ήμασταν πλειοψηφία με πρόεδρο τον Μάρκο Μπόλαρη, που είναι Βουλευτής της πλειοψηφίας σήμερα. Εγώ σπεύδω να σας πω το εξής: Συναντήθηκα με τον δικηγόρο του κ. Παπαντωνίου και τον ρώτησα για πότε είναι όλα αυτά, τα οποία δημοσιεύονται και ακούμε και διαβάζουμε και λέμε και με διαβεβαίωσε ότι όλα αυτά αφορούν περίοδο πριν γίνει Υπουργός Εθνικής Αμύνης. Εν πάση περιπτώσει, ακόμη και εάν έχουν τελεστεί και εάν έχουν συμβεί όλα αυτά, ενώ ήταν Υπουργός Εθνικής Αμύνης, κανέναν ρόλο δεν παίζει. Ο νόμος το ορίζει με σαφήνεια.
ΤΑΣΟΥΛΑΣ (ΝΔ): Η θεωρία, η οποία θέλει κάποια αδικήματα να μην σχετίζονται με την υπουργική άσκηση αρμοδιοτήτων, δεν υπήρχε αρχικά. Είναι η συνδρομή της θεωρίας του Δικαίου και της επινοητικότητος κάποιων δικαστών εις το ξεπέρασμα της ανυπέρβλητης κατάστασης, που δημιουργούσε για κάποια αδικήματα, που καθυστερημένα διαπιστώθηκαν, το άρθρο 86 του Συντάγματος.
ΔΡΙΤΣΑΣ (ΣΥΡΙΖΑ): Επειδή αναφέρθηκε ο κ. Λοβέρδος στην Επιτροπή για την υπόθεση Τσοχατζόπουλου με Πρόεδρο τον κ. Μπόλαρη, δεν είναι σωστό ότι η Βουλή δεν τεκμηρίωσε την ενοχή Τσοχατζόπουλου. Την τεκμηρίωσε, απλώς προέκυψαν μια σειρά από δικονομικού χαρακτήρα εμπόδια που δεν δικάστηκε από το Ειδικό Δικαστήριο. Την τεκμηρίωσε, παρά το γεγονός και τις προσπάθειες του κ. Μπόλαρη και άλλων Βουλευτών και του ΠΑΣΟΚ τότε, που ταυτόχρονα ήταν προσπάθειες να μείνει όλη η ιστορία στον Τσοχατζόπουλο.
Έχω να σας καταθέσω τις τεράστιες προσπάθειες και του Σπύρου Χαλβατζή από το ΚΚΕ και άλλων Βουλευτών και εμού προσωπικά, για να βρούμε τα πρακτικά του ΚΥΣΕΑ. Απεδείχθη ότι δεν υπάρχουν με την έννοια του αποδεικτικού στοιχείου πρακτικά του ΚΥΣΕΑ. Τα επικυρωμένα πρακτικά του ΚΥΣΕΑ είναι το ποιοι συμμετείχαν, ποια είναι η θεματολογία, τι ψήφισε ο καθένας και τι αποφασίστηκε. Μέχρι εκεί. Το τι είπε, πώς, τι και έτσι δεν υπάρχουν, παρά το γεγονός ότι ακόμα και αυτό, για να καταλήξουμε, χρειάστηκαν πάνω από δυο και τρεις μήνες να πηγαινοέρχονται επιστολές που να ζητά η Επιτροπή από όλους τους συναρμόδιους και πότε να μας λένε ότι κάηκαν, πότε ότι δεν υπάρχουν, πότε ότι δεν κρατιούνται πρακτικά, πότε ότι τα έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πότε ότι τα έχει δεν ξέρω ποιος, ο Πάπας της Ρώμης. Ένα απίθανο αλισβερίσι τότε, για να μην έρθουν ποτέ τα πρακτικά του ΚΥΣΕΑ, που τελικώς με την έννοια του αποδεικτικού στοιχείου δυστυχώς δεν κρατιούνται τέτοιου είδους πρακτικά.
ΔΑΒΑΚΗΣ (ΝΔ): Κύριε Πρόεδρε, ήθελα να συμβάλω στην συζήτηση παίρνοντας αφορμή από αυτό που είπε ο κ. Δρίτσας. Πράγματι έχει δίκιο. Δεν κρατούνται πρακτικά στο ΚΥΣΕΑ. Απλώς στο τέλος της οποιασδήποτε συνεδριάσεως υπάρχει η απόφαση της συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ με τις υπογραφές των συμμετεχόντων για οποιοδήποτε ζήτημα από εξοπλιστικά μέχρι θέματα εθνικής άμυνας κλπ. αυτό ήθελα να πω. Δεν μπορούμε, δηλαδή, να ανεύρουμε πρακτικά είπε ο τάδε στρατηγός, μετά ο Υπουργός, μετά ο Πρωθυπουργός. Δεν υπάρχει αυτό.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι συμφωνήσαμε όχι ομόφωνα όλοι εκτός του κ. Λαγού ο οποίος δεν πήρε θέση ότι είμαστε εμείς το αρμόδιο όργανο για να εξετάσει αν τελέστηκε απιστία εκ μέρους του τότε Υπουργού κ. Παπαντωνίου.
ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Η διαφωνία μου έχει καταγραφεί. Έτσι δεν είναι;
ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως, η διαφωνία σας έχει καταγραφεί. Θα πρότεινα να μη συνεδριάσουμε, εάν δεν έχουμε κάτι νεότερο, κάποιο έγγραφο προς αξιολόγηση. Μόλις πάρουμε ένα έγγραφο, θα σας καλέσω την επόμενη μέρα ή την μεθεπόμενη για να συνεδριάσουμε…
Ανδρέας Καψαμπέλης