Ένα ΗΧΗΡΟ παράδειγμα τους ΕΝ ΕΛΛΑΔΙ ευρω-λάγνους!
Ένα από τα αποτελέσματα του εμπάργκο τροφίμων της Ρωσίας κατά της ΕΕ και η σημαντική υποτίμηση που έχει υποστεί το ρούβλι, είναι η αξιοσημείωτη άνθηση στη γεωργία, αναφέρει με έρευνά του το γερμανικό έντυπο Der Spiegel!
Η ρωσική γεωργία ήταν σε παρακμή μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991, καθώς οι επενδυτές απέφευγαν τον συγκεκριμένο τομέα. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου η Ρωσία έχασε περίπου 35 εκατομμύρια εκτάρια καλλιεργήσιμης γης, μια περιοχή που ισοδυναμεί περίπου με το μέγεθος της Γερμανίας.
Ωστόσο, όλα άλλαξαν το 2014 με την εισαγωγή των δυτικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας και την αντίστοιχη επιβολή από την πλευρά Μόσχας. «Τα τελευταία χρόνια, το μερίδιο της γεωργίας στη ρωσική οικονομία έχει αυξηθεί, σε αντίθεση με την παγκόσμια τάση. Το περασμένο έτος η Ρωσία, για πρώτη φορά κέρδισε από τις εξαγωγές γεωργικών προϊόντων περισσότερο από ό, τι από την πώληση των όπλων», ανέφερε η έκθεση!
Η παραγωγή σιτηρών αυξήθηκε τα τελευταία έξι χρόνια και το 2015 η Ρωσία πήρε την πρωτοκαθεδρία από τις ΗΠΑ ως η μεγαλύτερη παραγωγός και εξαγωγέας σιταριού ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!
Σύμφωνα με το ρωσικό Υπουργείο Γεωργίας η συγκομιδή του τρέχοντος έτους θα είναι τουλάχιστον 110 εκατομμύρια μετρικοί τόνους. Αυτή τη στιγμή, η Ρωσία εξάγει 22,5 εκατομμύρια μετρικούς τόνους σιτηρών και αυτό αναμένεται να αυξηθεί κατά 4,5 εκατομμύρια τόνους την περίοδο 2016/17.
Οι εξαγωγές σίτου από τη Ρωσία αναμένεται να ξεπεράσουν αυτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυτό το έτος, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ. Η Ρωσία έχει υπογράψει συμβάσεις για την εξαγωγή 120.000 τόνων σιταριού στην Αίγυπτο, και σύντομα θα αρχίσει να προμηθεύει σιτάρι και στην Κίνα.
Παράλληλα το ασθενέστερο ρούβλι έχει επίσης βοηθήσει τη ρωσική γεωργία, επιτρέποντας στην εγχώρια αγορά σε εκτάσεις που καλλιεργούνται για να γίνουν πιο ανταγωνιστικές σε παγκόσμιο επίπεδο.
Σύμφωνα με τον Ρώσο πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ, η χώρα κερδίζει συνεχώς έδαφος και γίνεται ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς στον κόσμο. «Είναι επιτυχία για εμάς να ανακτήσουμε την ιδιότητα του σημαντικού προμηθευτή στην παγκόσμια αγορά τροφίμων», δήλωσε ο πρωθυπουργός. Τα λεγόμενά του επιβεβαιώνει και ο Υπουργός Γεωργίας Αλεξάντρ Τκάτσεφ, ο οποίος έχει προβλέψει ότι η γεωργία θα μπορούσε να γίνει η δεύτερη μεγαλύτερη εξαγωγική δύναμη της χώρας μετά την ενέργεια.