Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Ρωσία υπέγραψε την πρώτη μεγάλη συμφωνία πετρελαίου με την κουρδική περιφερειακή κυβέρνηση στο Ιράκ. Και η συμφωνία είναι κάτι θετικό για τους Κούρδους. Μεταξύ των οικονομικών επιπτώσεων από τη δράση του ISIS, των δαπανών για την καταπολέμηση του και, το σημαντικότερο, της πτώσης των τιμών του πετρελαίου το 2014, πέρασαν μία μεγάλη περίοδο ισχνών αγελάδων.
Η Ρωσία συμφώνησε τώρα να προκαταβάλει ένα δισεκατομμύριο δολάρια για το πετρέλαιο τους και υποσχέθηκε να επενδύσει άλλα τρία δισεκατομμύρια περισσότερα στην περιφέρειά τους. Τα κοιτάσματα πετρελαίου που έχει αποκτήσει η Ρωσία τώρα βρισκόταν υπό τον έλεγχο της κεντρικής κυβέρνησης του Ιράκ, αλλά στη συνέχεια αναλήφθηκαν από το ISIS, για να ακολουθήσουν τελικά οι Κούρδοι. Αυτό σημαίνει ότι η συμφωνία δεν θα δώσει στη Ρωσία νέους φίλους στη Βαγδάτη (πχ τους Αμερικάνους), αλλά από την πλευρά της συντάσσεται ως ένας σημαντικός παίκτης πετρελαίου στο ιρακινό Κουρδιστάν, όπου παλαιότερα υπήρχαν μόνο οι ΗΠΑ και η Τουρκία.
Η Ρωσία υπήρξε ήδη σημαντικός εταίρος της κεντρικής ιρακινής κυβέρνησης, η οποία ελέγχει το 80% του πετρελαίου του Ιράκ, το οποίο βρίσκεται κυρίως στο Αραβικό Σιάγο νότια γύρω από τη Βασόρα και όχι στο Κουρδιστάν.
Οι Κούρδοι σχεδιάζουν επίσης ένα δημοψήφισμα ανεξαρτησίας τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Εάν η ψηφοφορία πραγματοποιηθεί ομαλά, θα είναι σίγουρα συντριπτική υπέρ της ανεξαρτησίας, αλλά ακόμα κι έτσι οι Κούρδοι πιθανώς δεν θα δηλώσουν την ανεξαρτησία τους, καθώς δεν έχουν διεθνή υποστήριξη για μια τέτοια κίνηση.
Παρ ‘όλα αυτά, ωστόσο, το θεωρούν συνετό ότι η Ρωσία θα πρέπει επίσης να έχει συμμετοχή στην περιοχή τους. Γνωρίζουν ήδη ότι η Τουρκία δεν είναι αρεστή στην κουρδική κρατική κυβέρνηση, ενώ και οι Αμερικανοί ήταν ιστορικά πολύ αναξιόπιστοι «σύμμαχοι» στην περιοχή.
Οι Κούρδοι είναι ιδιαίτερα αισιόδοξοι ότι η συμφωνία θα μειώσει την επιρροή που έχει η Τουρκία πάνω τους. Μπορεί επίσης να δώσει το πάνω χέρι στην Τουρκία απέναντι στον ασταθή, όπως χαρακτηρίζουν τον τελευταίο καιρό στη Μόσχα, Ερντογάν…
hellasforce.com