Ίσως το γκ@μενάκι που παίρνει αργομισθία στο υπ. Εργασίας να ανακουφίστηκε με την φυγή της Βελκουλέσκου αλλά το χαμόγελο σίγουρα θα της φύγει με αυτό το κείμενο. Έρχονται οι Ουκρανοί και θα συνεχίσει να μας παίρνει και τα σώβρακα με τις μειώσεις συντάξεων και την κατάλυση κάθε εργασιακού κεκτημένου.
Ο κύβος ερρίφθη. Η επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στο κουαρτέτο Ντέλια Βελκουλέσκου εγκαταλείπει τις αποστολές στην Ελλάδα και τις διαπραγματεύσεις με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο στο «Χίλτον». Μετά από δύο χρόνια παρουσίας στη χώρα μας η Βελκουλέσκου ζήτησε να αλλάξει πόστο και το αίτημά της έγινε δεκτό.
Οπως λένε πηγές από την Ουάσινγκτον, αιτία ήταν η απόσταση της Ελλάδας από τις ΗΠΑ, το υπερατλαντικό ταξίδι και το γεγονός ότι είναι μητέρα τριών παιδιών. Σύζυγος της Βελκουλέσκου είναι ο διεθνούς φήμης ογκολόγος Βίκτορ Βελκουλέσκου (υποψήφιος για βραβείο Νόμπελ) και η μόνιμη κατοικία τους είναι στην Ανατολική Ακτή των ΗΠΑ. Μετά τη συμπλήρωση δύο ετών υπηρεσίας σε υπερατλαντική αποστολή τα στελέχη του Ταμείου μπορούν να ζητήσουν μετάθεση. Στην Ελλάδα η Ρουμάνα οικονομολόγος ήρθε για πρώτη φορά το 2009 και από το καλοκαίρι του 2015 ανέλαβε επικεφαλής της αποστολής στη θέση του Ινδού Ρίσι Γκογιάλ, ο οποίος είχε κάνει έξω φρενών με την άκαμπτη στάση του και την κυβέρνηση Σαμαρά και την κυβέρνηση Τσίπρα.
Στα δύο χρόνια της θητείας της στην Αθήνα, η Βελκουλέσκου συνέδεσε το όνομά της με μια σειρά από διενέξεις και επεισόδια με εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης, στα οποία δικαίωσε τη φήμη της ανυποχώρητης και σιδηράς κυρίας.
«Δεν σ’ αντέχω άλλο»
Η Βελκουλέσκου ήρθε στην Αθήνα με πολύ κακές συστάσεις από την Κύπρο, όπου είχε προκαλέσει ουκ ολίγες φορές την έκρηξη του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη και υπουργών της κυβέρνησης. Βρέθηκε εκεί το 2013 εν μέσω ανεπανάληπτης κρίσης και κουρέματος καταθέσεων. Οι απαιτήσεις της για τις τράπεζες σε μια σύσκεψη που έγινε τον Μάρτιο του 2013 στο Προεδρικό Μέγαρο οδήγησαν εκτός ορίων τον κ. Αναστασιάδη. «Δεν σε αντέχω, δεν μπορώ να διαπραγματευτώ άλλο μαζί σου», φέρεται να της είπε οργισμένος πετώντας κάτω με δύναμη μια καρέκλα.
Από Αχτσιόγλου πήρε ό,τι ήθελε
Η Βελκουλέσκου περίμενε υπομονετικά πολλούς μήνες ώσπου τον Μάρτιο του 2017 επέβαλε και την περικοπή των συντάξεων έχοντας απέναντί της τον κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο και την υπουργό Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου.
Η Ελληνίδα υπουργός είχε την ατυχία να κάνει τα πρώτα της βήματα ως υπουργός στο τραπέζι των διαβουλεύσεων απέναντι σε ένα πολύ έμπειρο στέλεχος του Ταμείου. Η Βελκουλέσκου ακολούθησε με ευλάβεια την τακτική που είχε συμφωνήσει με τον Τόμσεν χωρίς να υποχωρεί ποτέ. Πίεζε τις καταστάσεις, ακόμη και με τον χρόνο άφιξης και αναχώρησης από την Αθήνα.
Εφτανε καθυστερημένα στην Ελλάδα, τελευταία από το κουαρτέτο (σε μια περίπτωση με τη δικαιολογία ότι έπρεπε να παραστεί σε μια κηδεία στελέχους του ΔΝΤ), ενώ άλλες φορές έφευγε νωρίτερα λέγοντας π.χ. ότι πρέπει να προλάβει την Ημέρα των Ευχαριστιών, όπως συνέβη τον Νοέμβριο του 2016. Μπαίνοντας στην τελική ευθεία, στις αρχές Μαρτίου του 2017, Τσακαλώτος, Αχτσιόγλου και Βελκουλέσκου πέρασαν πάνω από 30 ώρες στην αίθουσα «Thalia II» του ξενοδοχείου «Χίλτον» συζητώντας για τις συντάξεις. Το στέλεχος του ΔΝΤ διεμήνυσε στην Ελληνίδα υπουργό ότι δεν δέχεται τίποτα λιγότερο από το κόψιμο των συντάξεων, μια κι έξω, από το 2019, σε αντίθεση με την κυρία Αχτσιόγλου, η οποία είχε αντιπροτείνει πάγωμα των αυξήσεων και περικοπή της προσωπικής διαφοράς κατά 900 εκατ. ευρώ σταδιακά από το 2020. Η Βελκουλέσκου σηκώθηκε και έφυγε από την Αθήνα προκαλώντας οργή στην ελληνική πλευρά. Στην επόμενη επίσκεψή της πήρε ακριβώς αυτό που ζητούσε: περικοπή των συντάξεων κατά 1,8 δισ. ευρώ, μια κι έξω, από το 2019…
Οι υποψήφιοι διάδοχοι
Ο διάδοχος της Βελκουλέσκου θα αναλάβει βαριά καθήκοντα, καθώς κάθε φορά που ένα πρόγραμμα πλησιάζει στο τέλος του (όπως θα συμβεί με το τρίτο μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018) λαμβάνονται σημαντικές αποφάσεις που αφορούν το χρηματοπιστωτικό σύστημα και το πλαίσιο της εποπτείας μετά τη λήξη του. Επιπλέον, στην περίπτωση της Ελλάδας οι σχέσεις του Ταμείου με τους Ευρωπαίους παραμένουν τεταμένες -κυρίως- για το ζήτημα του χρέους.
Οπως έχουν τα πράγματα, πιθανή αντικαταστάτρια της Βελκουλέσκου είναι η άμεση υφισταμένή της στην ελληνική αποστολή Ιβα Πέτροβα, η οποία συμμετέχει στα κλιμάκια που επισκέπτονται την Ελλάδα από το πρώτο μνημόνιο το 2010. Ενδεχόμενη ανάληψη της θέσης της επικεφαλής της αποστολής από τη Βουλγάρα οικονομολόγο θα συνδυαστεί με προαγωγή, ώστε να μπορεί και τυπικά να αναλάβει αυτό το πόστο. Πέρα από την κυρία Πέτροβα ακούγονται τα ονόματα του Ουκρανού Βιτάλι Κραμαρένκο, ο οποίος βρέθηκε πρόσφατα στην Αθήνα για συνομιλίες που δεν σχετίζονται με το μνημόνιο, και αυτό του Αμερικανού Πίτερ Ντόλμαν, που μέχρι πρόσφατα ήταν ο επικεφαλής της αποστολής του Ταμείου στη Λευκορωσία.