Μέσα στον Μάιο όλα δείχνουν πως θα ακολουθήσει στην Τουρκία ένας διόλου ευκαταφρόνητος ανασχηματισμός πλούσιος σε πολιτικό μηνύματα.
Φήμες θέλουν τον υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, να απομακρύνεται από τη θέση του και να αντικαθίσταται από τον νυν εκπρόσωπο του Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν, γράφει η αθηναϊκή εφημερίδα «Έθνος».
Για την ιστορία, ο τελευταίος ανασχηματισμός στην Τουρκία είχε γίνει ακριβώς πριν από έναν χρόνο, τον Μάιο του 2016, με την έλευση του Μπιναλί Γιλντιρίμ στην πρωθυπουργία (στη θέση του Αχμέτ Νταβoύτoγλoυ), του Φικρί Ισίκ στο υπουργείο Άμυνας και του Ομέρ Τσελίκ στο υπουργείο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων (στη θέση του Βολκάν Μποζκίρ).
Η απομάκρυνση των Νταβούτογλου και Μποζκίρ είχε μάλιστα τότε ερμηνευθεί ως στροφή μακριά από την Ευρώπη.
Ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, και οι αντιπρόεδροι Νουμάν Κουρτουλμούς και Μεχμέτ Σιμσέκ είναι εκείνοι που κινδυνεύουν περισσότερο, σύμφωνα με τις φήμες, να μείνουν εκτός κυβέρνησης.
Ο 45χρονος Ιμπραχίμ Καλίν, από την άλλη, εκπρόσωπος του Ερντογάν μετά το 2014, εμφανίζεται πλέον ως φαβορί για την ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών.
Διόλου τυχαία πρόκειται για έναν πολιτικό με μακρά ακαδημαϊκή σταδιοδρομία στις ΗΠΑ και ειδίκευση στις σχέσεις Ισλάμ Δύσης.
Φαβορί για να εισέλθει στη νέα κυβέρνηση (ενδεχομένως στη θέση του νυν αντιπροέδρου Μεχμέτ Σιμσέκ) θεωρείται και ο πάλαι ποτέ υπουργός (Οικονομίας τη «χρυσή» περίοδο 2002 – 2007) Αλί Μπαμπατζάν.
Ο 50χρονος Μπαμπατζάν θεωρείται αξιόπιστος στα μάτια των ξένων επενδυτών και με αυτή του την «ιδιότητα» ενδεχομένως να κληθεί να συμβάλει στην επιδιωκόμενη ανάκαμψη της τουρκικής οικονομίας.
Όλοι συμφωνούν, άλλωστε, ότι το πολιτικό μέλλον του Ερντογάν πρόκειται επί της ουσίας να κριθεί στο μέτωπο της οικονομίας.
Κατά τα λοιπά, δεν αποκλείεται να δούμε στη νέα κυβέρνηση και έναν υπουργό προερχόμενο από τις τάξεις των εθνικιστών του ΜΗΡ.
Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας από τον Νοέμβριο του 2015 και μετά, ο 49χρονος Μεβλούτ Τσαβούσογλου δεν φημίζεται για την καλή χημεία του με τους γείτονες.
Το ενδεχόμενο αντικατάστασης του δεν συνεπάγεται, ωστόσο, αυτομάτως και καλύτερες ημέρες, καταλήγει το «Έθνος».
Το TRIBUNE πληροφορείται ότι ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δεν θα αντικατασταθεί λόγω κακής «χημείας» με τους γείτονες, εξάλλου ούτε ο Ερντογάν φημίζεται για την καλή του «χημεία» με κανέναν.
Ο πραγματικός λόγος είναι ότι ο σουλτανοπρόεδρος της Άγκυρας «φοβάται» ότι ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου παίζει προσωπικό παιχνίδι και επειδή δεν θέλει σε καμία περίπτωση έναν νέο Νταβούτογλου, τον «τρώει» τώρα που είναι ακόμα «νωρίς».
tribune.gr