Απόσυρση του εντάλματος σύλληψης ζητά ο Ασάνζ

Κοινοποίηση:
aaa

Οι δικηγόροι του Τζούλιαν Ασάνζ ζήτησαν σήμερα από τη βρετανική δικαιοσύνη να άρει το βρετανικό ένταλμα σύλληψης του ιδρυτή των Wikileaks, ο οποίος κατέφυγε στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο πριν από περισσότερα από πέντε χρόνια.

Η απόφαση θα εκδοθεί στις 6 Φεβρουαρίου, δήλωσε εκπρόσωπος της εισαγγελίας.

Ο Τζούλιαν Ασάνζ κατέφυγε στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο το 2012 καθώς η σουηδική δικαιοσύνη τον καταζητούσε για να τον ανακρίνει σχετικά με τις κατηγορίες για βιασμό τις οποίες ο ίδιος αρνείτο.
Στη συνέχεια η σουηδική εισαγγελία έθεσε στο αρχείο την προκαταρκτική έρευνα σε βάρος του για την κατηγορία του βιασμού.

Το ένταλμα σύλληψης «έχει χάσει το αντικείμενο και τη λειτουργία του», υποστήριξαν οι δικηγόροι του Τζούλιαν Ασάνζ σήμερα ενώπιον του δικαστηρίου του Γουεστμίνστερ στο Λονδίνο. Αναφέρθηκαν στα προβλήματα υγείας του πελάτη τους, ο οποίος δεν έχει πρόσβαση σε ιατρική φροντίδα, δεν βλέπει το φως της ημέρας και υποφέρει όπως υποστηρίζουν από προβλήματα στα δόντια και στην πλάτη καθώς και από κατάθλιψη.

Σύμφωνα με την εισαγγελία, το βρετανικό ένταλμα σύλληψης εξακολουθεί να ισχύει επειδή ο Τζούλιαν Ασάνζ δεν τήρησε τους όρους της απελευθέρωσής του με εγγύηση. Χαρακτήρισε «παράλογη» τη θέση των δικηγόρων του Ασάνζ.

Τον Δεκέμβριο ο Ισημερινός χορήγησε την υπηκοότητα της χώρας στον Τζούλιαν Ασάνζ και ζήτησε από το Λονδίνο να του αναγνωρίσει διπλωματικό καθεστώς, κάτι που θα του επέτρεπε να εγκαταλείψει την πρεσβεία χωρίς να συλληφθεί από τη βρετανική αστυνομία.

Όμως η Βρετανία αρνήθηκε να του δώσει αυτό το καθεστώς.

Η βρετανική αστυνομία διευκρίνισε πως θα συλλάβει τον Ασάνζ αν εξέλθει από την πρεσβεία.

Ο Ασάνζ φοβάται ότι στη συνέχεια μπορεί να εκδοθεί και να δικαστεί στις Ηνωμένες Πολιτείες για τη δημοσιοποίηση από τα Wikileaks το 2010 πολλών αμερικανικών στρατιωτικών μυστικών και διπλωματικών εγγράφων.

Ο πρόεδρος του Ισημερινού, Λένιν Μορένο, δήλωσε την Κυριακή πως το άσυλο που δόθηκε στον ιδρυτή των Wikileaks στην πρεσβεία αποτελεί «πρόβλημα». Ο Ισημερινός θέλει να εξασφαλίσει διαμεσολάβηση προκειμένου να επιλύσει το ζήτημα.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: