Η ανεργία πετάει όμως…
Οι παλιοί έλεγαν: «Πες, πες κάτι θα μείνει στο τέλος». Οι νέοι λένε τώρα: «Βάζε βάζε νέα μέτρα, στο τέλος κάτι θα πιάσει και θα λειτουργήσει»!
Εντάξει μπορεί να ακούγεται αρκετά αστείος ο παραλληλισμός των δύο παραπάνω, αλλά στην ΕΚΤ, έβαζαν έβαζαν μέτρα, στο τέλος άρχισαν να αποδίδουν καρπούς!
Το τρίτο τρίμηνο του έτους η ΕΚΤ χαλάρωσε περισσότερο από το αναμενόμενο τους όρους τραπεζικούς δανεισμούς για τις επιχειρήσεις της ευρωζώνης, καθώς οι τράπεζες ανταγωνίζονταν να προσελκύσουν πελάτες, σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Οι τράπεζες ανακοίνωσαν ότι χρησιμοποιούν πρόσθετη ρευστότητα από το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ που μηνιαίως ανέρχεται στα 60 δισ. ευρώ για την χορήγηση δανείων.
Αυξημένη ήταν και η ζήτηση για νέα δάνεια από τις επιχειρήσεις, αν και λιγότερο από το αναμενόμενο, και αναμένεται «περαιτέρω σημαντική αύξηση» το τελευταίο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση της ΕΚΤ για τη χορήγηση δανείων από τις μεγαλύτερες τράπεζες της ευρωζώνης.
Πιο συγκεκριμένα, στην Ιταλία, η οποία υπέστη σοβαρότατο πλήγμα από την ξηρασία του δανεισμού που ακολούθησε την οικονομική κρίση, τα πιστοδοτικά κριτήρια παρουσίασαν ραγδαία εξέλιξη: Περίπου το 38% των ιταλικών τραπεζών ανακοίνωσαν χαλάρωση των επιβληθέντων όρων παραχώρησης δανείων προς επιχειρήσεις έναντι εκείνων που ανακοίνωσαν σύσφιξη. Όσον αφορά τα δάνεια προς τα νοικοκυριά της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης, ανακοινώθηκε χαλάρωσε στο 25% των δανειστών.
Τα στοιχεία που παρουσίασε η Ιταλία ήταν τα πιο ενθαρρυντικά, καθώς οι γερμανικές, ισπανικές και ολλανδικές τράπεζες ανακοίνωσαν πως τα μέτρα της δανειοδότησης παρέμειναν ως έχει, ενώ οι γαλλικές τράπεζες ανακοίνωσαν σύσφιξη.
Σχεδόν όλες πάντως οι τράπεζες της ευρωζώνης υποστήριξαν ότι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της κεντρικής τράπεζας ήταν εκείνο που τους επέτρεψε να χορηγήσουν περισσότερα δάνεια.
Υπάρχει όμως στην ιστορία και ένα παράλογο που κάποιος οικονομολόγος θα μπορούσε να εξηγήσει! Παρόλο όμως που φαινομενικά το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ελάφρυνε τους όρους τραπεζικού δανεισμού, τόσο ο πληθωρισμός όσο και η ανάπτυξη παραμένουν σε ανησυχητικά χαμηλά επίπεδα.