Αρκετά μας άρμεξες! ΜΠΕΚΡΟΚΑΝΑΤΑΣ ΓΙΟΥΝΚΕΡ: «Πρέπει να τραβήξουμε την αγελάδα από τον πάγο!»

Κοινοποίηση:
juncker-press_1

Κάθετα αντίθετη η Αριστερή Πλατφόρμα στην συμφωνία που θα κλείσει το Μαξίμου 

Μια δήλωση – χρησμός από τον Ζαν Κλώντ Γιούνκερ έκανε τον γύρο των δημοσιογραφικών γραφείων σήμερα το πρωί στις Βρυξέλλες αλλά και του twitter αφού όλοι ήθελαν να μάθουν τι ήθελε να πει ο ποιητής.
Ο Πρόεδρος της Κομισιόν ρωτήθηκε για την Ελλάδα και απάντησε το εξής: ‘Όταν μια αγελάδα είναι στον πάγο πρέπει να την τραβήξεις από αυτόν».
Την λύση έδωσαν οι γερμανόφωνοι δημοσιογράφοι οι οποίοι εξήγησαν ότι πρόκειται για εκφραση για την επίλυση ενός δύσκολου προβλήματος.

Πιο απλή στις εκφράσεις της λίγη ώρα νωρίτερα η Μέρκελ είπε ότι χθές βράδυ έγινε «ουσιαστική ανταλλαγή απόψεων» με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Η Γερμανίδα καγκελάριος σημείωσε πως αίσθησή της είναι ότι υπάρχει η διάθεση στενής συνεργασίας της ελληνικής πλευράς με τους θεσμούς και εξέφρασε την ελπίδα αυτή η διάθεση να αξιοποιηθεί. Κάθε ημέρα μετράει, ανέφερε η Μερκελ εκφράζοντας την ελπίδα «να γίνουν όλα σωστά».

Τα  ΝΕΑ μέτρα αυτά έχουν να κάνουν:

– με την κάλυψη του πρωτογενούς πλεονάσματος από 0,75% που προτείναμε σε δεύτερο χρόνο στο 1%, γεγονός που συνέβαλε αποφασιστικά χθες στο λιώσιμο των πάγων μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών

– με την αύξηση των συντελεστών στο ΦΠΑ ιδίως στην ενέργεια και τις μεταφορές και την κατάργηση της έκπτωσης στα νησιά

– με την διατήρηση του ΕΝΦΙΑ χωρίς νέες αντικειμενικές αξίες

– με το ασφαλιστικό-επικουρικές συντάξεις

– με την κατάργηση ενδεχομένως του ΕΚΑΣ

– με το νέο φορολογικό που θα κατατεθεί σύντομα

– με την αποδοχή ιδιωτικοποιήσεων όπως του ΟΛΠ πιθανότατα και των περιφερειακών αεροδρομίων

Να σημειωθεί ότι η συμφωνία ουσιαστικά θα έχει ένα σημαντικό περιθώριο διαβούλευσης και υλοποίησης καθώς η ελληνική κυβέρνηση ζητά και μάλλον θα τη λάβει παράταση της δανειακής σύμβασης κατά εννέα μήνες μέχρι τον Μάρτιο του 2016 οπότε λήγει και το πρόγραμμα στήριξης του ΔΝΤ, προκειμένου να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα μάλιστα με κυβερνητικές πηγές το σχετικό αίτημα χρηματοδότησης της ελληνικής πλευράς περιλαμβάνει σημαντικά κεφάλαια από το ευρωπαϊκό σκέλος του τρέχοντος προγράμματος, τα χρήματα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), καθώς και την ανταλλαγή χρέους μεταξύ του ESM και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: