Προβληματισμό προκάλεσε στο Μέγαρο Μαξίμου η παρουσίαση του φιλόδοξου σχεδίου του Εμανουέλ Μακρόν για την αγορά εργασίας της Γαλλίας και οι σαρωτικές αλλαγές που επιφέρει.
Και αυτό καθώς οι μεταρρυθμίσεις που προωθεί η νέα γαλλική κυβέρνηση κινούνται σε φιλελεύθερη κατεύθυνση και ενισχύουν σημαντικά την ευελιξία από την πλευρά των επιχειρήσεων.
Ο προβληματισμός της κυβέρνησης δεν έχει να κάνει τόσο με την ουσία των πολιτικών του Μακρόν, οι οποίες ήταν από την πρώτη φορά αναμενόμενες. Άλλωστε στην κυβέρνηση δεν είχαν αμφιβολία πως ο νέος Γάλλος πρόεδρος θα κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση. Ωστόσο, η δημοσιοποίηση του σχεδίου Μακρόν έρχεται λίγα μόλις 24ωρα πριν την επίσκεψή του στην Ελλάδα, στην οποία η κυβέρνηση έχει επενδύσει επικοινωνιακά.
Τα πρώτα μέτρα του νέου Προέδρου της Γαλλίας, όπως παρουσιάστηκε από τον υπουργό Εργασίας Muriel Pénicaud, περιλαμβάνει περίπου 60 αλλαγές με σημαντικότερες τη δυνατότητα των επιχειρήσεων να παρακάμπτουν τις κλαδικές και εθνικές συλλογικές συμβάσεις και να συνάπτουν επιχειρησιακές, μετά από απευθείας διαπραγματεύσεις με τους εργαζόμενούς τους. Παράλληλα, απλοποιείται η διαδικασία που θα διέπει τις απολύσεις, με αντάλλαγμα υψηλότερες αποζημιώσεις -οι οποίες, σύμφωνα με πληροφορίες, θα φτάνουν τους 3 μισθούς για δύο χρόνια απασχόλησης στην επιχείρηση και θα αυξάνονται σταδιακά. Επίσης, διευρύνεται η δυνατότητα σύναψης συμβάσεων ορισμένου χρόνου και η χρήση του ελαστικού ωραρίου, ενώ η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι θα επιδοτεί γενναιόδωρα την πρόσληψη νέων και μακροχρόνια ανέργων.
Στην Αθήνα δεν θα επιθυμούσαν η δημοσιοποίηση του σχεδίου να γίνει αυτή τη στιγμή, την ίδια ώρα στην Βουλή η κυβέρνηση παρουσιάζει μια σειρά από δικές της αλλαγές στον τομέα των εργασιακών, που κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας την Τετάρτη από το Μουσείο Μπενάκη κατακεραύνωνε τις «νεοφιλελεύθερες πολιτικές» στη δημόσια διοίκηση.
Η κυβέρνηση επενδύει στην επικείμενη συνάντηση Τσίπρα – Μακρόν κυρίως για να δηλώσει τη στήριξη της Γαλλίας στις προσπάθειες που καταβάλει για την δύσκολη ανάκαμψη της οικονομίας και την προσέλκυση επενδύσεων, και όχι μια συμπαράσταση στο μέτωπο των εργασιακών. Έτσι, παρά τις εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις τους πάνω στην οργάνωση της αγοράς – τομέας σημαντικός για την ανάπτυξη μιας οικονομίας – τις οποίες καταδεικνύει ακόμα περισσότερο η χρονική σύμπτωση, το Μέγαρο Μαξίμου θα παραστήσει πως δεν έχει ιδιαίτερη σημασία και θα κοιτάξει να αξιοποιήσει την εικόνα των δύο ηγετών, χαμογελαστών να περπατούν δίπλα ο ένας στον άλλον, λίγο πριν την έναρξη της ΔΕΘ, η οποία αρχίζει να θυμίζει όλο και περισσότερο «προεκλογική» περίοδο.