Αυτή είναι η απάντηση της ΔΕΗ για τα δάνεια και την βιωσιμότητα της

Κοινοποίηση:
690_22acb3ae-846f-4171-bd8c-28939f22dd47

Ότι «η ΔΕΗ είναι και θα γίνει ισχυρότερη» απαντά η διοίκηση με αφορμή δημοσιεύματα σχετικά με την έρευνα της McKinsey για την οικονομική κατάσταση της επιχείρησης, στην οποία αναφερόταν ότι «η ΔΕΗ είναι μη βιώσιμη επιχείρηση».

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της ΔΕΗ «είναι φανερό πως πέφτουν στο κενό οι κατά καιρούς εκκλήσεις μας ότι η ΔΕΗ, ως εθνικό κεφάλαιο, θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με κριτική μεν και με προτάσεις, αλλά προπαντός με υπευθυνότητα, μακριά από σκοπιμότητες της τρέχουσας πολιτικής συγκυρίας».

«Είναι φαίνεται αδιάφορο σε ορισμένους αν έτσι, εκτός των άλλων, τροφοδοτείται η υποτιμητική κερδοσκοπία σε βάρος των μετόχων – ιδίως των μικρών. Ωστόσο, η ίδια η Επιχείρηση, πέρα από πρόσκαιρες επικοινωνιακές εντυπώσεις, θα ξεπεράσει αλώβητη και αυτήν την επίθεση», τονίζεται στην ανακοίνωση που συνεχίζει:

«Τελευταία επίθεση -αποκορύφωμα(;)- το πρόσφατο δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας με ‘αποκαλύψεις’ τόσο για το Business Plan που εκπονεί η McKinsey, όσο και για την πορεία των διαπραγματεύσεων με τις τράπεζες ως προς την αναχρηματοδότηση του κοινοπρακτικού δανείου των 1,3 δισ. ευρώ.

Όπως σημειώνει η ΔΕΗ για μεν το πρώτο, το οποίο στηρίζεται σε διαρροές παλαιού κειμένου εργασίας της McKinsey, πέραν της ανευθυνότητας, με την αποσπασματική και επιλεκτική αναφορά για να «προκύψουν» τα συμπεράσματα που επιθυμούν οι ίδιοι, δεν προστίθεται τίποτε καινούριο. Απεναντίας, υπολείπεται των στοιχείων που έδωσε στη δημοσιότητα με υπευθυνότητα η ίδια η Επιχείρηση ανακοινώνοντας τα οικονομικά αποτελέσματα του 2017. Αποτελέσματα που η ψύχραιμη και αντικειμενική οικονομική ανάλυση αξιολόγησε στις σωστές τους διαστάσεις, επιβεβαιώνοντας τις θέσεις της Διοίκησης, γεγονός που αποτυπώθηκε στο Χρηματιστήριο πριν εκδηλωθεί η επίθεση υποτιμητικής κερδοσκοπίας.
Με την ολοκλήρωση του Επιχειρηματικού και Στρατηγικού Σχεδίου σε λίγες μέρες, η επιχείρηση θα ενημερώσει υπεύθυνα και διεξοδικά όλους τους ενδιαφερόμενους, εργαζομένους, μετόχους και γενικά την επενδυτική κοινότητα και την κοινωνία. Τονίζουμε πάντως εμφατικά ότι αντίθετα με το «συμπέρασμα» του δημοσιεύματος και τις συνεπαγόμενες εντυπώσεις, με το Business Plan προσδιορίζονται όλες οι βασικές παράμετροι, κατευθύνσεις και επιχειρηματικές πρωτοβουλίες που είναι αναγκαίες όχι για τη βιωσιμότητα αλλά για την προσαρμογή της ΔΕΗ στις νέες συνθήκες και την ανάπτυξη και ισχυροποίησή της. Κατευθύνσεις που επικυρώνουν τις μέχρι σήμερα πρωτοβουλίες της επιχείρησης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Σε ό,τι αφορά στο δεύτερο, η αποσπασματική παράθεση ξεπερασμένων στοιχείων δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται. θα συνιστούσαμε λοιπόν την επιβαλλόμενη σοβαρότητα, εκτός εάν κάποιοι νομίζουν ότι η αναχρηματοδότηση δανείων ύψους 1,3 δισ. ευρώ είναι, ιδιαίτερα στις μέρες μας, υπόθεση ρουτίνας.

«Πάντως, ας μην ‘ανησυχούν’. Η υπόθεση, όπως έχουμε δηλώσει, εξελίσσεται θετικά. Υπομονή λίγες μέρες ακόμη. Και τότε κάποιοι, για μια ακόμη φορά θα εκτεθούν».  καταλήγει η ανακοίνωση της ΔΕΗ.

Δημοκρατική Συμπαράταξη: ανησυχητικά τα αποτελέσματα της έρευνας
Τα αποτελέσματα της έρευνας της McKinsey σχολιάζει ο υπεύθυνος για θέματα περιβάλλοντος και ενέργειας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Γιώργος Αρβανιτίδης, ο οποίος ζητεί να παραδοθεί αντίγραφο της μελέτης σε όλα τα κόμματα και να συνεδριάσει η αρμόδια Επιτροπής της Βουλής.

Στον απόηχο των αποκαλύψεων περί μη βιωσιμότητας της ΔΕΗ, από την μελέτη της εταιρείας συμβούλων McKinsey, ζητάμε άμεσα ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας να προσέλθει και να ενημερώσει την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου.

Το γεγονός ότι αυτή η μελέτη συντάχθηκε κατόπιν πρόσκλησης της ίδιας της ΔΕΗ για να καταρτήσει η εταιρεία συμβούλων McKinsey το νέο business plan της μεγαλύτερης  επιχείρησης ηλεκτρισμού της χώρας, καθιστά τα συμπεράσματά της ακόμα πιο ανησυχητικά.

Ειδικά η καταγραφή του καθαρού χρέους της ΔΕΗ, που είναι σήμερα περίπου 9 φορές μεγαλύτερο από τα έσοδά της, και οι προτάσεις για αύξηση της τιμής του ρεύματος και εθελουσία εξόδου εργαζομένων, είναι άκρως χαρακτηριστικά σημεία και όχι απλά καμπανάκια.

Είναι περιττό να επισημάνουμε περαιτέρω την κρισιμότητας της σημασίας μιας μη βιώσιμης ΔΕΗ για ολόκληρη την εθνική οικονομία.

Για τους λόγους αυτούς καλούμε τον Υπουργό να παραδώσει αντίγραφο της μελέτης σε όλα τα κόμματα και να συνεδριάσει το ταχύτερο δυνατό η αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, προκειμένου να ενημερωθεί για όλα τα στοιχεία αναλυτικά.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: