ΑΥΤΕΣ είναι οι Επιχειρήσεις-Κολοσσοί που θα πάθουν “ΖΗΜΙΑ” από τα αντίποινα της Ρωσίας

Κοινοποίηση:
852

Ηχηρά ονόματα περιλαμβάνονται στη λίστα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων που σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις πλήττονται σοβαρά από τα αντίποινα της Ρωσίας για τις κυρώσεις που επέβαλαν στη Ρωσική Ομοσπονδία τα κράτη-μέλη της ΕΕ και η κυβέρνηση των ΗΠΑ λόγω της ρωσικής υποστήριξης στους αυτονομιστές αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία.

Ορισμένες από τις ευρωπαϊκές και τις ρωσικές επιχειρήσεις οι οποίες πλήττονται πιο σοβαρά από τα αντίποινα αυτά είναι:

* Οι ευρωπαϊκές αεροπορικές επιχειρήσεις Lufthansa, Air France-KLM και Finnair, οι οποίες θα αντιμετωπίσουν τα σοβαρότερα προβλήματα λόγω του πιθανού κλεισίματος του εναέριου χώρου της Σιβηρίας, σύμφωνα με στοιχεία από έναν ιστότοπο ο οποίος καταγράφει δεδομένα πτήσεων.

* Δύο ρωσικές τράπεζες οι οποίες στοχοθετούνται από τις δυτικές κυρώσεις και ζήτησαν κρατική βοήθεια, γεγονός το οποίο θα αυξήσει το συνολικό κόστος της υποστήριξης του τραπεζικού τομέα στα 10 δισ. δολάρια επιβαρύνοντας τα ρωσικά δημοσιονομικά εν μέσω της επιβράδυνσης της ρωσικής οικονομίας.

* Η Rheinmetall, η οποία μείωσε το στόχο της για τα λειτουργικά της κέρδη το 2014 αφού η κυβέρνηση της Γερμανίας ακύρωσε την απόφασή της να εγκρίνει μια σύμβαση με τη Ρωσία.

* Οι μετοχές εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον τομέα των ιχθυοκαλλιεργειών στη Νορβηγία κατέγραφαν μεγάλη πτώση σήμερα λόγω του φόβου πως η Ρωσία, ο σημαντικότερος πελάτης τους, θα απαγορεύσει τις εισαγωγές.

* Η Commerzbank μπορεί να επηρεαστεί από τις κυρώσεις της ΕΕ, όμως ανώτερο στέλεχός της εκτίμησε πως δεν θα υποστεί μεγάλες ζημίες.

* Η γερμανική εταιρεία διαχείρισης αεροδρομίων Fraport σημείωσε ότι υπάρχουν σημαντικές αβεβαιότητες, ιδίως όσον αφορά το μερίδιό της στο αεροδρόμιο της Αγίας Πετρούπολης.

* Η UniCredit, μια από τις σημαντικότερες τράπεζες στην κεντρική και την ανατολική Ευρώπη. Η θυγατρική της Bank Austria προέβλεψε ότι θα έχει κέρδη στη Ρωσία, παρά τις κυρώσεις.

* Η Daimler προβλέπει ότι οι ραγδαία αυξανόμενες πωλήσεις της στη ρωσική αγορά αυτοκινήτου θα μειωθούν, λόγω της ουκρανικής κρίσης.

* Η εν μέρει εθνικοποιημένη βρετανική Royal Bank of Scotland ανακοίνωσε ότι έθεσε περιορισμούς όσον αφορά τις χορηγήσεις της στη Ρωσία, λόγω των εξελίξεων στην Ουκρανία.

* Η Adidas, η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία αθλητικών ειδών, αναθεώρησε επί τα χείρω τις εκτιμήσεις της για τα έσοδά της και τα κέρδη της φέτος, εν μέρει λόγω της έκθεσής της στη Ρωσία.

* Η Lukoil, η δεύτερη μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία της Ρωσίας, εκτίμησε ότι οι κυρώσεις θα την αναγκάσουν να μειώσει δραστικά τις επενδύσεις της, λόγω της περιορισμένης πρόσβασής της σε χρηματοδότηση.

* Η ιταλική Enel ανέφερε ότι δεν εξετάζει το ενδεχόμενο να πωλήσει τους πόρους που διαθέτει στη Ρωσία, προς το παρόν.

* Η γερμανική εταιρεία του κλάδου της λιανικής Metro AG ανέφερε ότι δεν είναι ακόμη η στιγμή να επενδύσει στη ρωσική αγορά, απόφαση που έχει αναβάλει ήδη μια φορά, τον Μάρτιο, λόγω της κρίσης στην Ουκρανία.

* Η γαλλική πετρελαϊκή Total ανακοίνωσε πως έχει σταματήσει να αγοράζει μετοχές της Novatek και να κάνει άλλες τοποθετήσεις στη Ρωσία μετά την κατάρριψη του αεροσκάφους της Malaysia Airlines στην ανατολική Ουκρανία, ωστόσο σημείωσε πως είναι πολύ νωρίς για να εκτιμήσει τις συνέπειες των κυρώσεων.

* Η BP, η οποία ανακοίνωσε σημαντική αύξηση των κερδών της το δεύτερο τρίμηνο, προειδοποίησε ότι οι δυτικές κυρώσεις θα μπορούσαν να πλήξουν τη δραστηριότητά της εκεί, ιδίως λόγω της σχέσης της με τη ρωσική κρατική επιχείρηση Rosneft.

* Η γερμανική Επιτροπή για τις Οικονομικές Σχέσεις με την Ανατολική Ευρώπη εκτιμά ότι η κρίση θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο 25.000 θέσεις εργασίας στην Γερμανία, ενώ η Deutsche Bank υπολογίζει ότι, σε περίπτωση που η Ρωσία αντιμετωπίσει σημαντική ύφεση, η γερμανική ανάπτυξη δεν αποκλείεται να υποχωρήσει κατά 0,5%.

Από την πλευρά του το Γερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο,σύμφωνα με topontiki.gr θεωρεί ότι σχεδόν το 25% των γερμανικών εταιρειών που συναλλάσσονται με την Ρωσία ενδέχεται να επηρεαστούν.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: