O Βίκος έχει καταχωρηθεί στο βιβλίο Guinness ως το φαράγγι με το μικρότερο άνοιγμα, σε συνδυασμό με μέγιστο βάθος 1 χλμ. και μήκος 15 χλμ. Δείτε τη θέα από το πιο γνωστό σημείο, στη θέση «Οξιά» πάνω από το χωριό Μονοδένδρι. Από το χωριό Βραδέτο, ακολουθήστε τον χωματόδρομο και μετά το μονοπάτι (30 λεπτά) ως τον εξώστη που κρέμεται πάνω από τη χαράδρα, στη θέση «Μπελόη». Από το χωριό Βίκος δείτε το πανόραμα του φαραγγιού από άλλη οπτική. Προσοχή, στην περιοχή απαγορεύονται το ψάρεμα, το κυνήγι, το ανάμα φωτιάς, η συλλογή φυτών και βοτάνων και δραστηριότητες που διαταράσσουν το οικοσύστημα.
Απίθανες selfies στον Βοϊδομάτη
Ο Βοϊδομάτης πηγάζει μέσα στο φαράγγι του Βίκου. Είναι το μεγαλύτερο ποτάμι του Ζαγοριού και παραπόταμος του Αώου με νερά βαθιά, διαυγή και εξαιρετικά κρύα (ένα από τα πιο κρύα και καθαρά ποτάμια της Ευρώπης) που αποτελούν ιδανικό βιότοπο για την άγρια πέστροφα. Προσεγγίστε εύκολα την κοίτη του από το γεφύρι της Αρίστης, από μονοπάτι 30 λεπτών διασχίζοντας θαλερό πλατανόδασος, αλλά και τη μονή Σπηλιώτισσας που φωλιάζει σε βράχο πάνω από την κοίτη ποταμού. Πιο δύσκολη είναι η πορεία από το χωριό Βίκος προς τις πηγές του Βοϊδομάτη, σε πλακοστρωμένο μονοπάτι που έχει όμως άφθονα σκαλιά και είναι πολύ απότομο.
Βραδέτο, το ψηλότερο χωριό με τα 1605 σκαλοπάτια
Πηγαίνοντας από το Καπέσοβο προς το Τσεπέλοβο θα δείτε αριστερά τον ασφάλτινο δρόμο που οδηγεί στο απόμερο χωριό Βραδέτο (9 χλμ.). Καθώς βρίσκεται κτισμένο σε υψόμετρο 1.350, θεωρείται το «ψηλότερο» χωριό του Ζαγοριού. Μέχρι το 1973 μοναδική δίοδος επικοινωνίας με τον υπόλοιπο κόσμο ήταν η περίφημη Σκάλα Βραδέτου που αναρριχάται στην κόψη του γκρεμού και σύμφωνα με τους ντόπιους έχει μήκος 6 χλμ., ενώ διαθέτει 1605 καλντεριμωτά σκαλοπάτια (αναβαθμούς). Σήμερα η Σκάλα Βραδέτου είναι δημοφιλής στους επισκέπτες καθώς εκεί πραγματοποιείται μια από τις ομορφότερες πεζοπορικές διαδρομές στα Ζαγοροχώρια. Συνολικά από το Καπέσοβο (έναρξη διαδρομής) έως το Βραδέτο είναι 90 λεπτά γερής ανάβασης.
Gourmet και παραδοσιακά «παντρέματα» γεύσης
Η Ήπειρος είναι διάσημη για τις τοπικές της παραδόσεις. Από τα τραγούδια και τις μουσικές της, μέχρι τα φαγητά και τα κάθε λογής αγαθά που βρίσκει κανείς στη γη της, τα πάντα εδώ μοιάζουν μοναδικά. Ειδικά τα μανιτάρια στα Ζαγοροχώρια είναι κάτι σαν… εθνικό σπορ, με τις δεκάδες ποικιλίες όπως τα βασιλομανίταρα, δεντρομανίταρα, κανθαρέλες και μορχέλες να δημιουργούν εκπληκτικά πιάτα, που ξεκινούν από τη μανιταρόσουπα και τις τάρτες μέχρι… γλυκό του κουταλιού! Παραδοσιακές πίτες, μαρμελάδες, βότανα, τραχανάς, το τοπικό λικέρ τσαμπούρνο και ό,τι άλλο μπορείτε να φανταστείτε θα το βρείτε εδώ, στον απόλυτο συνδυασμό γεύσης και ποιότητας!