Μπορεί η συντριπτική πλειονότητα των κρατουμένων που λαμβάνουν άδειες να… επιστρέφει κανονικά στο κελί της και το μέτρο αυτό να συμβάλλει στη σωστή λειτουργία των σωφρονιστικών καταστημάτων, όμως τους τελευταίους μήνες έχουν καταγραφεί κραυγαλέες περιπτώσεις κρατουμένων που μέσω απεργίας πείνας ή εκμεταλλευόμενοι τις ευνοϊκές διατάξεις του νόμου έκλεισαν πίσω τους τη βαριά πόρτα των φυλακών και δεν ξαναγύρισαν… Ισως αυτή να είναι και η αιτία που το Συμβούλιο Εφετών απορρίπτει το αίτημα του Νίκου Ρωμανού να πάρει φοιτητική άδεια για να ξεκινήσει τις σπουδές του.
Κώστας Σακκάς
Μετά από συνολικά 30 μήνες κράτησης στις Φυλακές Κορυδαλλού και 38 ημέρες απεργία πείνας, ο Κώστας Σακκάς χρειάστηκε να φτάσει στα όρια της ανθρώπινης αντοχής και μια ανάσα πριν από τον θάνατο, για να καταφέρει τελικά να αποφυλακιστεί τον Ιούλιο του 2013, έχοντας χάσει πάνω από το 20% του βάρους του, και να νοσηλευτεί για αρκετό καιρό στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας.
Την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου του 2014 οι Αρχές έχασαν τα ίχνη του. Από τότε δεν τον έχει δει κανείς
Οπως λένε καλά πληροφορημένες πηγές, αμέσως μετά την αποφυλάκισή του με περιοριστικούς όρους η Αντιτρομοκρατική επιτηρούσε διακριτικά τις κινήσεις του, αφού διαφωνούσε με την απόφαση του Συμβουλίου Εφετών να διακόψει την προσωρινή κράτηση και να τον αφήσει έξω με αυστηρούς περιοριστικούς όρους. Γι’ αυτό και με το παραμικρό κατάφερναν μέσα σε λίγες ώρες να τον συλλαμβάνουν και να τον οδηγούν στον εισαγγελέα είτε γιατί ταυτοποίησαν μετά από τέσσερα χρόνια αποτύπωμά του σε αντικείμενο στη γιάφκα του Χαλανδρίου, είτε γιατί παραβίασε τους περιοριστικούς όρους που επέβαλλαν κάθε βράδυ να κοιμάται στο πατρικό του σπίτι στον Πειραιά. Αλλωστε ο Σακκάς τελευταία συνήθιζε να επισκέπτεται καθημερινά τη φίλη του στο Νέο Ψυχικό, όταν όμως έκανε το λάθος να διανυκτερεύσει εκεί, την επόμενη ημέρα βρέθηκε με χειροπέδες στον εισαγγελέα.
Και όμως, παρά τον ασφυκτικό κλοιό που είχαν στήσει οι αστυνομικοί όλο αυτό το εξάμηνο γύρω του, ο Κώστας Σακκάς, που κυκλοφορούσε ελεύθερος, την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου του 2014 έκανε τη μεγάλη έξοδο χωρίς κανένας να καταλάβει το παραμικρό… Οι τηλεφωνικές κινήσεις των ύποπτων γραμμών που είχαν μπλοκαριστεί δεν έδειξαν τίποτα. Συνεπώς, για άλλη μια φορά αποδείχτηκε ότι η νέα γενιά των «ανταρτών πόλης» κατάφερε να δημιουργήσει ένα άλλο δίκτυο επικοινωνίας, ξεπερνώντας τις διωκτικές αρχές που πίστευαν ότι παρακολουθώντας τα τηλέφωνα ήταν σε θέση να γνωρίζουν όλες τις κινήσεις τους.
Χριστόδουλος Ξηρός
Λίγες ημέρες νωρίτερα, στις 7 Ιανουαρίου, ο Χριστόδουλος Ξηρός εξαφανίστηκε μετά από άδεια που είχε πάρει για την περίοδο των εορτών. Ηταν η έβδομη κατά σειρά άδεια που έπαιρνε κατά το διάστημα φυλάκισής του από το 2002, ενώ σχεδόν έναν χρόνο μετά τα ίχνη του εξακολουθούν να αγνοούνται. Ο Χριστόδουλος Ξηρός, αφού πέρασε ένα μεγάλο χρονικό διάστημα στο ίδιο κελί με τον αδελφό του Σάββα, τον οποίο φρόντιζε μετά τον σοβαρό τραυματισμό του, το 2011 αλλάζει πτέρυγα και φιλοξενείται στην Ε’. Μάλιστα αυτή την αλλαγή την είχε ζητήσει ο ίδιος προκειμένου, όπως λένε καλά πληροφορημένες πηγές, να ζήσει μακριά από τις ίντριγκες και την κόντρα που είχε με άλλα μέλη της οργάνωσης. Τα τελευταία χρόνια ο Ξηρός παρακολουθεί τις κοινωνικοπολιτικές εξελίξεις και συχνά παρεμβαίνει με επιστολές του στον Τύπο. Με ποινή στο Εφετείο που ξεπερνά τις έξι φορές ισόβια έδειχνε να προσπαθεί να βρει διέξοδο στη ζωή του, καθώς ήταν βέβαιο ότι έπρεπε να περάσει πολλά χρόνια ακόμη πίσω από τα σίδερα της φυλακής.
Σπύρος Δραβίλας
Ο 33χρονος σήμερα Σπύρος Δραβίλας, μετά από απεργία πείνας τον Ιούνιο του 2013, κατάφερε να βρεθεί εκτός φυλακής και σήμερα να καταζητείται μαζί με δύο ακόμη ποινικούς καθώς πλαισιώνουν μια ειδική ομάδα στο πλευρό του Νίκου Μαζιώτη. Για να χορηγηθεί άδεια στον Δραβίλα την εποχή που έκανε απεργία πείνας, είχε κινητοποιηθεί μεγάλο μέρος των αντεξουσιαστών, ενώ ο ίδιος είχε παραβιάσει και τον Μάρτιο του 2013 οκταήμερη άδεια που του είχε χορηγηθεί όταν ήταν κρατούμενος των Φυλακών Κορυδαλλού.
Μετά από απεργία πείνας τον Ιούνιο του 2013 κατάφερε να βρεθεί εκτός φυλακής και σήμερα να καταζητείται μαζί με δύο ακόμη ποινικούς
Σπύρος Καββαδίας
Εδώ και ένα τρεις μήνες έπρεπε να έχει επιστρέψει στις αγροτικές φυλακές της Αγιάς Χανίων, όπου εξέτιε την ποινή του, ο Σπύρος Καββαδίας, που τον Αύγουστο του 1998 η άγρια δολοφονία της συζύγου του, Τάνιας Χαριτοπούλου προκάλεσε σοκ στο πανελλήνιο.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο δράστης που έχει καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη πήρε ολιγοήμερη άδεια στις 18 Σεπτεμβρίου, όμως έκτοτε δεν ξαναγύρισε.
Ολόκληρη η οικογένεια της αδικοχαμένης, Τάνας ζει στη Θεσσαλονίκη -εκεί όπου το καλοκαίρι του 1998 ο Σπύρος Καββαδίας σκότωσε την σύζυγό του και εξαφάνισε το πτώμα της- και όλοι τους είναι τρομοκρατημένοι μήπως κάτι κακό τους συμβεί.
«Είναι κατά συρροή δολοφόνος. Εχει σκοτώσει δύο γυναίκες. Δεν έχει έλεγχο», δήλωσε ο κ. Χαριτόπουλος, αδελφός του θύματος.
«Φοβάμαι ότι μπορεί να προβεί στο οτιδήποτε. Χρειαζόμαστε προστασία», πρόσθεσε.
Σημειώνεται ότι το πτώμα της Τάνιας, που έφυγε στην ηλικία των 27 ετών, μέχρι και σήμερα δεν έχει βρεθεί. Η άτυχη κοπέλα ζούσε στην Πολίχνη Θεσσαλονίκης με τον κατά 15 χρόνια μεγαλύτερό της Σπύρο Καββαδία και το τρίχρονο κοριτσάκι τους, την Βασιλική. Την υπόθεση είχε αποκαλύψει με έρευνά της στην εκπομπή «Φως στο τούνελ» η δημοσιογράφος Αγγελική Νικολούλη. Σύμφωνα με την μαρτυρία της μικρής, οι γονείς της «καβγάδισαν έντονα και ο μπαμπάς άρχισε να τραβάει από τα μαλλιά τη μαμά. Εκείνη άρχισε να κλαίει και να φωνάζει. Μετά την έβαλε στο κρεβάτι, της έβαλε στο πρόσωπο δύο μαξιλάρια και η μαμά κοιμήθηκε».
Το ανατριχιαστικό της υπόθεσης είναι ότι ο ίδιος ο δολοφόνος ήταν εκείνος που δήλωσε την εξαφάνισή της αδικοχαμένης Τάνιας. Μάλιστα, ισχυριζόταν ότι τον εγκατέλειψε για κάποιον άλλο άνδρα.
Ομως, άλλα έδειξε η έρευνα. Στην μπανιέρα του άδειου σπιτιού, η δημοσιογράφος βρήκε ίχνη αίματος και κάτω από το καπάκι της τουαλέτας, κάποια ίχνη σάρκας που ο ιδιοκτήτης χαρακτήρισε «σκουριά». Τα εγκληματολογικά εργαστήρια που η εκπομπή παρέδωσε τα ευρήματα, αποφάνθηκαν ότι ήταν κομμάτια από το σώμα της άτυχης κοπέλας… Αξίζει να σημειωθεί πως από το σπίτι είχαν περάσει δύο φορές άνδρες της Σήμανσης, αλλά δεν τα είχαν εντοπίσει.
Το στοιχείο αυτό και όλα όσα η εκπομπή αποκάλυψε για τη δράση του Καββαδία, ήταν καθοριστικά για τη σύλληψη και την καταδίκη του. Οι μάρτυρες στη γειτονιά είχαν ακούσει εκείνη τη μοιραία νύχτα τις κραυγές της Τάνιας που καλούσε σε βοήθεια. Την άλλη μέρα είδαν το δράστη να φεύγει κουβαλώντας στο αυτοκίνητο σακούλες, πιθανότατα με τα μέλη του σώματος της Τάνιας. Επισκέφτηκε την αδελφή του, άφησε το παιδί εκεί και της αποκάλυψε ότι σκότωσε την Τάνια γιατί τη ζήλευε και φοβόταν ότι θα τον εγκατέλειπε παίρνοντας και τη μικρή .Της είπε χαρακτηριστικά ότι «και 200 χρόνια κι αν περάσουν δεν θα τη βρουν».
Το «Τούνελ» αποκάλυψε και τον προηγούμενο φόνο που είχε διαπράξει στην Ελβετία με θύμα την πρώην σύντροφό του. Οι Ελβετοί αστυνομικοί είπαν στην εκπομπή ότι κακοποιούσε την Νικόλ Κίρχνερ με την οποία συζούσε επτά χρόνια. Όταν αυτή μεταφέρθηκε σε κέντρο κακοποιημένων γυναικών, κατάφερε να την εντοπίσει και να την σκοτώσει. Με ψεύτικα στοιχεία, πλαστές ταυτότητες και περούκες, έφτασε στην Ελλάδα σαν πλούσιος επιχειρηματίας και γνώρισε την Τάνια.
Η Αγγελική Νικολούλη κατάφερε να του μιλήσει μέσα στις φυλακές της Θεσσαλονίκης. Οι αντιφάσεις, το εγκληματικό του προφίλ και η έλλειψη συμπόνιας για τις δύο γυναίκες που σκότωσε, προκάλεσαν εντύπωση. Ο Καββαδίας δεν ομολόγησε ποτέ τους φόνους που διέπραξε. Το πρώτο δικαστήριο τον αθώωσε αλλά το δεύτερο που οδηγήθηκε μετά από έφεση του Εισαγγελέα, τον καταδίκασε σε ισόβια κάθειρξη.
Σημειώνεται ότι ο Καββαδίας είχε καταδικαστεί στην Ελλάδα και για το φόνο της Ελβετίδας φίλης του. Από τις φυλακές που βρίσκεται δεν δίστασε να εμφανίσει ζωντανή την Τάνια με έγγραφο από τράπεζα στην Ουκρανία που «έφερε την υπογραφή της». Δεν γνώριζε όμως ότι η εκπομπή είχε διασυνδέσεις και στην Ουκρανία και θα εντόπιζε την απάτη του, αφού η υπογραφή ήταν πλαστή.
ΟΙ 3 ΣΤΟΥΣ 4 ΔΗΛΑΔΗ ΠΟΥ ΤΗΝ ΚΟΠΑΝΗΣΑΝ ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΚΡΑΤΙΚΑ ΑΝΑΡΧΟΣΚΟΥΠΙΔΙΑ…ΝΟ COMMENT!!
ΤΙ ΜΑΛΑΚΑΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ. ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΤΗΚΑΝ ΔΕΝ ΑΠΕΔΡΑΣΑΝ. ΚΑΙ ΞΗΡΟΣ ΕΪΝΑΙ ΑΚΟΜΑ ΜΕΣΑ.