ΑΥΤΟ είναι το ΣΧΕΔΙΟ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ για τα ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ: Τι αναφέρει η έκθεση της ΤτΕ – Τι θα γίνει με τα στεγαστικά και επιχειρηματικά

Κοινοποίηση:
stournaras

Την έκθεσή της για την μείωση των κόκκινων δανείων, έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδας.

Στην έκθεση προβλέπεται μείωση από τα 106,9 δισ. ευρώ που είναι σήμερα στα 66,7 δισ. ευρώ, σταδιακά μέχρι το τέλος του 2019, ενώ σημειώνεται τι θα γίνει με τα δάνεια που αναμένεται να «κοκκινίσουν» έως το 2019 και τα οποία αναμένεται να θα φθάσουν τα 30,4 δισ. ευρώ.

Η ΤτΕ εκτιμά ότι η μείωση των κόκκινων δανείων κατά 40 δισ. ευρώ θα προκύψει από:

1.     Μέχρι το 2019, εκτιμάται ότι θα κοκκινίσουν και άλλα δάνεια συνολικού ύψους 30,4 δισ. ευρώ. Ωστόσο, θα «αναταξινομηθούν» υφιστάμενα μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε εξυπηρετούμενα, οπότε η προσθήκη καινούργιων κόκκινων δανείων θα καλυφθεί καθώς η διαδικασία «πρασινίσματος» εκτιμάται ότι θα αφορά σε χρέη συνολικού ύψους περίπου 30,8 δισ. ευρώ.

2.     Οι πωλήσεις κόκκινων δανείων, εκτιμάται ότι θα ανέλθουν συνολικά στα 7,4 δισ. ευρώ

3.     Περίπου 13,9 δισ. ευρώ θα είναι τα δάνεια που θα «κουρευτούν»

4.     Από την ανταλλαγή χρέους με μετοχικό κεφάλαιο, η επίπτωση εκτιμάται ότι θα είναι οριακή: μόλις 100 εκατ. ευρώ.

5.     Από τη διαδικασία ρευστοποίησης κόκκινων δανείων εκτιμάται ότι θα εξοικονομηθούν περίπου 11,5 δισ. ευρώ ενώ οι εισπράξεις θα αποδώσουν 6 δισ. ευρώ.

Ανά κατηγορία δανείων, η ΤτΕ θέτει τους ακόλουθους στόχους:

1.     Στα στεγαστικά δάνεια –σήμερα τα κόκκινα είναι 27,6 δισ. ευρώ- προβλέπεται ότι θα πρέπει να μειωθούν μέχρι το 2019 στα 19,7 δισ. ευρώ ώστε ο σχετικός δείκτης να μειωθεί από το 42% στο 32%

2.     Στα καταναλωτικά δάνεια –κόκκινα σήμερα είναι περίπου 15 δισ. ευρώ- προβλέπεται υπερεντατική διαδικασία ρύθμισης ώστε να μειωθούν στα 6,5 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2019

3.     Στα επιχειρηματικά δάνεια, τα κόκκινα είναι σήμερα 64,3 δισ. ευρώ και πρέπει να πέσουν στα 40,5 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2019.

Έτσι, η ποσοστιαία συμμετοχή της κάθε επιμέρους κατηγορίας στη ρύθμιση των κόκκινων δανείων συνολικού ύψους 40 δισ. ευρώ είναι η εξής:

Στεγαστικά: 21%
Καταναλωτικά: 22%
Επιχειρηματικά: 58% εκ των οποίων μικρομεσαίων επιχειρήσεων 26%, μεγάλων επιχειρήσεων 16% και ναυτιλιακά 1%
«Η διαχείριση των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων αποτελεί σήμερα τη σημαντικότερη πρόκληση για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Η αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος είναι υψίστης σημασίας, καθώς, πέρα από τη βελτίωση της οικονομικής ευρωστίας των τραπεζών, θα επιτρέψει την απελευθέρωση κεφαλαίων προς χρηματοδότηση άλλων, πιο παραγωγικών, κλάδων της οικονομίας και θα συμβάλλει στην αύξηση της παραγωγικότητας και της ανάπτυξης» αναφέρει η ΤτΕ στην σχετική της ανακοίνωση.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. Το παραπάνω πρακτόρι των τραπεζιτών θα πρέπει να δικαστεί πρίν είναι αργά για τον ίδιο και το δικαστικό σώμα.

Comments are closed.