Το κομητειακό συμβούλιο της Κορνουάλης απηύθυνε έκκληση «προστασίας» έπειτα από την απόφαση των Βρετανών πολιτών υπέρ του Brexit στο δημοψήφισμα της περασμένης Παρασκευής.
Η παραθαλάσσια κομητεία που βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα της Μεγάλης Βρετανίας έχει αρκετά αδύναμη οικονομία, με αποτέλεσμα να εισπράττει σε ετήσια βάση ευρωπαϊκές επιχορηγήσεις ύψους εκατομμυρίων λιρών εδώ και περισσότερο από μία δεκαετία. Παρ’ όλα αυτά, στο πρόσφατο ιστορικό δημοψήφισμα για την παραμονή της χώρας όπου ανήκει στην ΕΕ, η Κορνουάλη ψήφισε αποφασιστικά υπέρ της εξόδου, με ποσοστό 56,52% (παραπάνω από τον εθνικό μέσο όρο).
Ως αποτέλεσμα, αυτή η μικρή γωνιά της Αγγλίας με τους μόλις 530.000 κατοίκους κινδυνεύει τώρα να χάσει τα χρήματα που στήριζαν την οικονομία της όλα αυτά τα χρόνια. Σύμφωνα με την εφημερίδα Independent, οι ευρωπαϊκές επιχορηγήσεις συνέβαλαν σημαντικά στην ανάπτυξη των υποδομών της κομητείας, στη δημιουργία πανεπιστημίων και στην αναβάθμιση του δικτύου ευρυζωνικού Ίντερνετ που παρέχει η περιοχή. Από το 2007 έως το 2013, 654 εκατομμύρια λίρες έχουν καταβληθεί από την Ευρώπη για τα συγκεκριμένα πρόζεκτ, αναφέρουν οι Financial Times.
Σύμφωνα με μία δήλωση που είχε δημοσιευτεί πριν από το δημοψήφισμα της Παρασκευής στον ιστότοπο του Συμβουλίου της Κορνουάλης, οι κομητειακές αρχές είχαν λάβει διαβεβαιώσεις από το στρατόπεδο του Brexit ότι η αποχώρηση από την ΕΕ δεν θα επηρέαζε την χρηματοδότηση που είχε ήδη εγκριθεί από τις Βρυξέλλες. «Ζητάμε την άμεση επιβεβαίωση από τους Βρετανούς βουλευτές ότι αυτή η δέσμευση όντως ισχύει», ανέφερε η σχετική δήλωση, η οποία ωστόσο δεν έχει απαντηθεί μέχρι σήμερα.
Τώρα τα μέλη του κομητειακού συμβουλίου δηλώνουν ότι θα εξετάσουν διεξοδικά τον αντίκτυπο που θα έχει το Brexit «άμεσα αλλά και στο μέλλον» στην Κορνουάλη. Ο John Pollard, επικεφαλής του συμβουλίου δήλωσε ότι «τώρα που η αποχώρηση από την ΕΕ είναι γεγονός, θα λάβουμε έκτακτα μέτρα για να διασφαλίσουμε ότι η βρετανική κυβέρνηση θα προστατέψει τη θέση της Κορνουάλης στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ. Θα επιμείνουμε να συνεχίσει να λαμβάνει η κομητεία επιχορηγήσεις ανάλογες με εκείνες που της παρείχε το ευρωπαϊκό πρόγραμμα, οι οποίες άγγιζαν κατά μέσο όρο τα 60 εκατ. λίρες ετησίως»