Ως αυτόνομα τμήματα θα λειτουργούν τα Γραφεία Προστασίας Δικαιωμάτων Ληπτών Υγείας στα δημόσια νοσοκομεία, με το νομοσχέδιο που ετοιμάζει το υπουργείο Υγείας
για τους οργανισμούς των νοσοκομείων, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός μιλώντας στην συνάντηση εργασίας των προϊσταμένων των Γραφείων των νοσοκομείων της χώρας.
Επίσης, θα ακολουθήσει Υπουργική Απόφαση, με την οποία θα καθορίζεται ένα Ενιαίο Κανονιστικό Πλαίσιο Διαχείρισης Καταγγελιών ώστε να υπάρχει ομοιογένεια και προτυποποίηση στην αντιμετώπιση των περιστατικών.
Καθώς ο νέος θεσμός έκλεισε ένα χρόνο, πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας με πρωτοβουλία του προέδρου της αρμόδιας Επιτροπής του υπουργείου Υγείας Γ. Καλαμίτση, με τους προϊστάμενους των Γραφείων από όλα τα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας. Στη σύσκεψη χαρτογραφήθηκαν τα γραφειοκρατικά προβλήματα που έχουν προκύψει αυτό το διάστημα και επισημάνθηκε η ανάγκη να προωθηθούν συγκεκριμένες ενέργειες από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας με στόχο την αναβάθμιση των Γραφείων.
Παρά το όποια προβλήματα σύμφωνα με τον κ. Ξανθός καταγράφεται θετικά ότι «πλέον υπάρχει μια υπηρεσία που δεν είναι κυτίο παραπόνων». ‘Όπως είπε στόχος είναι να δημιουργηθεί ,ένας θεσμός, ένας μηχανισμός, που θα μπορεί να υποδέχεται, να διευκολύνει, να διευκρινίζει, να αποσαφηνίζει και να επιλύει προβλήματα, τα οποία υπάρχουν στην καθημερινή λειτουργία και διαχείριση των νοσοκομείων. «Δεν έχουμε την λογική να φτιάξουμε κυτία παραπόνων, που κάποιος θα πηγαίνει και θα αποθέτει μια γραπτή καταγγελία, έχοντας στο μυαλό ότι δεν πρόκειται να ασχοληθεί κανένας» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα επεσήμανε πως πρόκειται για μια υπηρεσία πολύ σημαντική και όχι δεύτερης ταχύτητας στο σύστημα υγείας, δεν είναι απαξίωση και υποβάθμιση, δεν είναι «πάρκινγκ» κάποιων υπαλλήλων, οι οποίοι δεν μπορούν να κάνουν κάτι πιο σημαντικό. Είναι σημαντική δουλειά, η οποία βοηθάει στη συνολική αναβάθμιση της δημόσιας περίθαλψης.
«Με την κεντρική Επιτροπή Προστασίας των Δικαιωμάτων των Ασθενών και των λοιπών υπηρεσιών υγείας που υπάρχει στο Υπουργείο, αλλά και με τα Γραφεία τα οποία νομοθετήσαμε και σταδιακά συγκροτούμε και προσπαθούμε να βάλουμε ένα ενιαίο πλαίσιο λειτουργίας σε όλα τα νοσοκομεία, θέλουμε να δώσουμε το σήμα στους πολίτες, ότι δεν είναι «ανοχύρωτοι» μέσα στο δημόσιο νοσοκομείο αλλά μπορούν να έχουν μια αξιοπρεπή και κυρίως ισότιμη φροντίδα, χωρίς να αναζητούν πολλαπλών τύπων διαμεσολαβήσεις και συναλλαγές» τόνισε.
Επίσης πρόσθεσε ότι αυτή παρέμβαση εντάσσεται σε ένα συνολικό σχέδιο ηθικοποίησης του συστήματος υγείας Στοιχείο ηθικοποίησης του συστήματος όπως εξήγησε δεν είναι μόνο η παρέμβαση σε εστίες ανομίας και διαφθοράς αλλά και η δημιουργία θεσμών, διαδικασιών, και δράσεων προστασίας των δικαιωμάτων των πολιτών και αυτό πρέπει να υπηρετεί η συγκεκριμένη παρέμβαση.
«Τα γραφεία προστασίας των δικαιωμάτων των ληπτών υπηρεσιών υγείας έρχονται να στηρίξουν αυτή τη συνολική παρέμβαση που δίνει προτεραιότητα στην καθολική κάλυψη του πληθυσμού, στην αναβάθμιση της δημόσιας περίθαλψης, στην ηθικοποίηση του συστήματος υγείας, σε μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν τον ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα του και την ποιότητα της φροντίδας» κατέληξε ο κ. Ξανθός.
stogiatro.gr