Αυτόν είναι το “μακελειό’ των συντάξεων που μας επιβάλλουν!

Κοινοποίηση:
syntaxeis

Δεν μας σώζει τίποτα…

Και πλησιάζει η ώρα του μεγάλου «αριστερού» υπουργού Γιώργου Κατρούγκαλου να παρουσιάσει τις ιδέες του για το ασφαλιστικό σύστημα της Ελλάδας και την περικοπή των συντάξεων που έχουν γίνει και θα ενταθούν στο προσεχές μέλλον και θα αποφέρουν συνολικό ετήσιο όφελος 1,9 δισ. ευρώ από περιστολή δαπανών και πρόσθετα έσοδα/εισφορές,

Στην συνάντηση που είχε τις προηγούμενες ημέρες με τους  εκπροσώπους των δανειστών ο υπουργός Εργασίας περιέγραψε τους κατευθυντήριους άξονες του σχεδίου του, το οποίο αποτέλεσε αντικείμενο ενδοκυβερνητικών διαβουλεύσεων.

Το «πακέτο Κατρούγκαλου» περιλαμβάνει μεγάλες περικοπές στις χορηγούμενες συντάξεις των βασικών Ταμείων (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ), ψαλίδι στις επικουρικές, αύξηση των ασφαλίστρων στον ΟΓΑ και έμμεση αύξηση των εισφορών για μεγάλο αριθμό ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ. Για το ΝΑΤ – που είναι από τους πλέον προβληματικούς φορείς ασφάλισης, εξετάζονται ακόμη εναλλακτικά σενάρια για συνδυαστική λύση αύξησης εισφορών-περιστολής συνταξιοδοτικής δαπάνης.

Σύμφωνα με υπολογισμούς που έχουν γίνει αν εφαρμοστούν τα όσα προβλέπει ο Υπουργός οι χορηγούμενες βασικές συντάξεις ΙΚΑ- ΟΑΕΕ- ΟΓΑ μπορεί να μειωθούν κατά 7% έως και 18%.

Μικρότερη θα είναι η επίπτωση στις επικουρικές συντάξεις, για τις οποίες προβλέπεται μέση μείωση της τάξεως του 5%.

Οι περικοπές αυτές συνεπάγονται για τους συνταξιούχους συνολική ετήσια απώλεια εισοδήματος 820 εκατ. ευρώ. Τα Ταμεία θα έχουν επιπλέον προϋπολογιζόμενο ετήσιο όφελος της τάξεως του 1,1 δις. ευρώ από την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΑΕΕ και τον ΟΓΑ.

Τα 4 βασικά μέτρα

Το σχέδιο που έχουν επεξεργασθεί στο υπουργείο Εργασίας συμπυκνώνεται σε 4 βασικά μέτρα, τα οποία είναι:

– Καθορισμός βασικής Εθνικής Σύνταξης 390 ευρώ, στην οποία θα προσαρμοσθεί η βασική σύνταξη των περίπου 485 ευρώ την οποία χορηγούν τώρα το ΙΚΑ, ο ΟΑΕΕ και ο ΟΓΑ. Από αυτή την μείωση των βασικών συντάξεων τους τα τρία ταμεία θα εξοικονομήσουν περίπου 700 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

–  Επιβολή «πλαφόν» (περίπου 330 ευρώ) στις επικουρικές συντάξεις και καθορισμός μιας κατώτατης (περίπου 100 ευρώ). Το ποσό της επικουρικής θα  καθορίζεται ανάλογα με τα έτη ασφάλισης. Χαμένοι θα βγουν κυρίως οι πρώην υψηλόμισθοι ασφαλισμένοι και νυν συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα, που παίρνουν κατά κανόνα υψηλότερη επικουρική από τους συνταξιούχους του Δημοσίου. Η ετήσια εξοικονόμηση που εκτιμάται ότι θα προκύψει θα ανέλθει στα 120 εκατ. ευρώ.

–  Αύξηση των τακτικών ασφαλίστρων στον ΟΓΑ από 34 ευρώ που είναι τώρα, στα 55-58 ευρώ. Τα ασφάλιστρα θα παρακρατούνται από τις αγροτικές επιδοτήσεις, ώστε ο ΟΓΑ να μην έχει απώλειες ή μεγάλες καθυστερήσεις στην είσπραξη τους. Θα εξασφαλίσει έτσι επιπλέον ετήσια έσοδα της τάξης των 500 εκατ. ευρώ.

–  Μείωση των ασφαλιστικών κλάσεων στον ΟΑΕΕ από 14 σε 3, όπως είναι στο Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητων Επαγγελματιών (μηχανικοί, γιατροί, δικηγόροι). Με τη αναπροσαρμογή αυτή θα αυξηθεί η μέση εισφορά ανά ασφαλισμένο και το Ταμείο θα εξασφαλίσει πρόσθετα ετήσια έσοδα 600 εκατ. ευρώ.

 

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: