Τα ηνία της διοίκησης της πολιτικής και ποινικής Δικαιοσύνης αναλαμβάνει από σήμερα και για τα επόμενα δύο χρόνια ο Βασίλειος Πέππας, ο οποίος επελέγη από το Υπουργικό Συμβούλιο για το αξίωμα του Προέδρου του Αρείου Πάγου.
Η θέση του Προέδρου είχε μείνει κενή μετά την αποχώρηση της Βασιλικής Θάνου, λόγω συμπλήρωσης του ορίου ηλικίας, η οποία κατείχε τη θέση από το καλοκαίρι του 2015. Ο νέος Πρόεδρος του Αρείου Πάγου υπηρετούσε ως αεροπαγίτης, κατέχοντας μέχρι σήμερα θέση στη δικαστική επετηρίδα σχετικά χαμηλά, δηλαδή κάτω από τους αντιπροέδρους του Ανώτατου Δικαστηρίου, κανένας από τους οποίους δεν επελέγη ως νέος Πρόεδρος.
Αν και τα ονόματα των Δημητρίου Κράνη, ο οποίος και συγκέντρωσε την υψηλότερη βαθμολογία κατά τη διαδικασία ακρόασης των υποψηφίων ανωτάτων δικαστικών από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλή, όπως και της Ειρήνης Κιουρτσόγλου- Πετρουλάκη συζητήθηκαν έντονα, τελικώς η κυβέρνηση κατέληξε στον Βασίλειο Πέππα, αφήνοντας εκτός όλους τους αντιπροέδρους και «κατεβαίνοντας» στην επετηρίδα των αρεοπαγιτών για την επιλογή νέου Προέδρου.
Για τις θέσεις των αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου η κυβέρνηση επέλεξε τους Γεώργιο Λέκκα, Αγγελική Αλειφεροπούλου, Πηνελόπη Ζωντανού, Μαρία Χυτήρογλου και Ειρήνη Καλού. Παρελήφθησαν όμως οι αρεοπαγίτες Μαρία Γαλάνη,ψηλά στη δικαστική επετηρίδα και Ιωσήφ Τσαλαγανίδης που είχαν κληθεί και ως υποψήφιοι για την προεδρία του Αρείου Πάγου, αλλά και άλλοι έμπειροι δικαστικοί.
«Διαχρονικό, επιτακτικό αίτημα των συμπολιτών μας και της Πολιτείας είναι η αποτελεσματική λειτουργία της Δικαιοσύνης με όσα πολλά μπορούν να εννοηθούν με τις λίγες αυτές λέξεις», δήλωσε ο νέος Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Βασίλειος Πέππας, μετά την εκλογή του στο αξίωμα και συμπλήρωσε:
«Θα καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για να ανταποκριθούμε στο αίτημα αυτό. Οι δικαστικοί λειτουργοί όλων των βαθμίδων επιτελούν το καθήκον τους με αίσθημα ευθύνης, θα τους συμπαρασταθούμε και θα ενισχύσουμε κάθε προσπάθειά τους, προκειμένου να ανταποκριθούν στην προσδοκία για αποτελεσματική Δικαιοσύνη».
Αντιδράσεις απο την Αντιπολίτευση
«Μετά από τρεις μήνες και λίγο πριν την επίσημη έναρξη του νέου δικαστικού έτους, η Κυβέρνηση προχώρησε, με μεγάλη καθυστέρηση, τη διαδικασία επιλογής της ηγεσίας του Αρείου Πάγου. Η διαδικασία επιλογής ήταν ένας συνδυασμός κακού συντονισμού και αδιαφανών διεργασιών, με ουσιαστικό αποτέλεσμα, την παράλειψη δικαστών εγνωσμένου κύρους και καθολικής αποδοχής από το δικαστικό σώμα. Δυστυχώς, η Κυβέρνηση, με όλα τα παραπάνω, προκαλεί αναμφισβήτητο πλήγμα για το θεσμικό κύρος της Δικαιοσύνης», αναφέρει ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας.
Το ΠΑΣΟΚ αναφέρει μεταξύ άλλων: μετά από μια σκοτεινή κυοφορία “κυοφορία” μηνών και την αλγεινή εικόνα ενός αδικαιολόγητα ακέφαλου Αρείου Πάγου, οι χειρότεροι φόβοι μας επιβεβαιώνονται. Με μια πρωτοφανή “βουτιά” στην επετηρίδα, το Υπουργικό Συμβούλιο ανέδειξε σήμερα, με προκλητική επιλεκτικότητα τον αρεστό της Πρόεδρο. Επιδεικνύουν την απροκάλυπτη περιφρόνηση που τρέφουν για κάθε έννοια θεσμικής και αξιοκρατικής τάξης. Την ώρα που οι Έλληνες πολίτες απαιτούν περισσότερη και καλύτερη Δικαιοσύνη, οι ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ συνεχίζουν τα παράτολμα, επικίνδυνα παιχνίδια τους με τους θεσμούς.