Αυτό είναι το επικίνδυνο μοναδικό φαινόμενο στον κόσμο που συμβαίνει στον Κορινθιακό Κόλπο

Κοινοποίηση:
AMVRA

Για δεύτερη χρονιά φέτος Έλληνες και… Γάλλοι επιστήμονες του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και του Εθνικού Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών της Γαλλίας (CNRS) πραγματοποιούν στην Πάτρα και στη Ναύπακτο, μεταξύ 22 και 26 Σεπτεμβρίου, ένα εκπαιδευτικό θερινό σχολείο σχετικά με τις γεωφυσικές διαδικασίες που λαμβάνουν χώρα στον Κορινθιακό Κόλπο.

 

Στο πλαίσιο του θερινού σχολείου του «Εργαστηρίου της Τάφρου του Κορινθιακού Κόλπου» (Corinth Rift Laboratory 2017), θα γίνουν παρουσιάσεις από διακεκριμένους Έλληνες και ξένους επιστήμονες σε περίπου 20 φοιτητές που έχουν επιλεχθεί, καθώς και στο ευρύ κοινό.

Μεταξύ άλλων, θα συζητηθούν θέματα σχετικά με τους σεισμούς και τα ρήγματα του δυτικού Κορινθιακού, τις εδαφικές παραμορφώσεις των Ιονίων, την ενόργανη παρακολούθηση της Γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου κ.α.
Στην ευρύτερη περιοχή του Κορινθιακού Κόλπου, εδώ και περίπου 30 χρόνια, λαμβάνει χώρα μια συντονισμένη επιστημονική προσπάθεια για την πληρέστερη κατανόηση των γεωφυσικών διαδικασιών (σεισμοί, κατολισθήσεις, τσουνάμι). Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο βόρειος και ο νότιος Κορινθιακός Κόλπος απομακρύνονται μεταξύ τους με ετήσιο ρυθμό έως 15 χιλιοστών. Πρόκειται για ένα φαινόμενο μοναδικό στην Ευρώπη, ίσως και σε όλο τον κόσμο, όσον αφορά περιοχές πέραν των τεκτονικών ορίων.

Έτσι, η περιοχή μελετάται εντατικά από ερευνητικές ομάδες από την Ευρώπη. Μεταξύ άλλων, την επισκέπτονται τακτικά φοιτητές από πολλά ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, επειδή αποτελεί ένα «φυσικό εργαστήριο» λόγω του μεγάλου πλήθους και της ποικιλίας των γεωφυσικών φαινομένων.

Ήδη έχει εγκατασταθεί ένα μεγάλο πλήθος οργάνων (σεισμόμετρα, επιταχυνσιόμετρα, δορυφορικοί δέκτες GPS κλπ). Εκτός από περίπου 40 σεισμογράφους, έχουν εγκατασταθεί και 30 γεωδαιτικοί σταθμοί GPS σε μια έκταση από τη Λευκάδα μέχρι το Γαλαξίδι στα βόρεια και από την Κεφαλονιά μέχρι το Αίγιο στα νότια. Οι γεωδαιτικοί σταθμοί GPS μετρούν συνεχώς την παραμόρφωση του εδάφους.

Ταυτόχρονα, συλλέγονται δεδομένα από δορυφόρους παρατήρησης της Γης. Οι επίγειες και οι δορυφορικές παρατηρήσεις αξιοποιούνται συνδυαστικά σε ποικίλα ερευνητικά έργα και μελέτες.

Ο συντονισμός των ερευνητικών δραστηριοτήτων στην περιοχή γίνεται από το Εργαστήριο της Τάφρου της Κορίνθου, μέλη του οποίου από την Ελλάδα είναι το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Στόχος των ερευνητών είναι η καθιέρωση του θερινού σχολείου του Εργαστηρίου του Κορινθιακού Κόλπου (Corinth Rift Observatory) σε ετήσια βάση.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: