Στην καρδιά της Αθήνας, της πόλης που «ποτέ δεν κοιμάται», στην οδό Πειραιώς 2, στην Ομόνοια, δεσπόζει ένα νέο διαμάντι: το «Athens Tiare Hotel». Η ζωή του Μανώλη Πετρογιάννη , του ιδιοκτήτη του, μοιάζει με παραμύθι. Ένα από τα παιδιά φτωχής οικογένειας από το Μυλοπόταμο Κρήτης, έφυγε για να δουλέψει στα καράβια. Σε ένα από τα ταξίδια, εγκατέλειψε το πλοίο στο οποίο δούλευε και αναζήτησε μια νέα ζωή στη Φιλαδέλφεια. Σήμερα, είναι ιδιοκτήτης 11 εστιατορίων στη Φιλαδέλφεια. Ήρθε στην Ελλάδα με σκοπό να επενδύσει και δημιούργησε ένα ξενοδοχείο κόσμημα στην καρδιά της Ομόνοιας, με όραμα να δει κάποτε την πλατεία της Ομονοίας να αποκτά την παλιά της αίγλη και ομορφιά.
Συνέντευξη στην Ειρήνη Πιτσόλη
Συναντήσαμε τον κύριο Πετρογιάννη στο «Athens Tiare Hotel» και μας μίλησε για την πορεία του, την απόφαση του να δημιουργήσει αυτό το ξενοδοχείο και το όραμα του.
Athens-Tiare-Hotel
Ένα ξενοδοχείο «κόσμημα» αλλάζει την όψη της Ομόνοιας
– Είμαι πολύ χαρούμενη που βρίσκομαι σε αυτόν τον υπέροχο πραγματικά χώρο, με έναν ομογενή που ήρθε στην Ελλάδα με ένα όραμα: Να αναβαθμίσει την Ομόνοια
– Αυτή είναι η πραγματικότητα. Το μέγα ερώτημα όμως είναι θα τα καταφέρουμε; Θα αναβαθμιστεί η Ομόνοια;
– Πόσο καιρό λειτουργεί το ξενοδοχείο;
– Ανοίξαμε την 1η Αυγούστου. Λειτουργούμε τρεις μήνες.
– Γιατί αποφασίσατε να ανοίξετε ξενοδοχείο στην Ομόνοια, που είναι γνωστά τα προβλήματα που έχει ως περιοχή;
– Αυτή είναι μια πολύ καλή ερώτηση. Η απάντηση είναι ότι η Ομόνοια είναι το κέντρο της Αθήνας. Το κέντρο της Ελλάδας. Και πιστεύω ότι αν βοηθήσουμε όλοι και γίνουν επενδύσεις, θα φτιάξει. Σιγά-σιγά πιστεύω ότι θα αποκτήσει την παλιά μορφή της. Το ξενοδοχείο βρίσκεται σε μια πολύ καλή τοποθεσία. Είναι στο κέντρο. Είναι ακριβώς δίπλα στο μετρό, βγαίνεις από το ξενοδοχείο και μπαίνεις στο μετρό, σε 15 λεπτά βρίσκεσαι στο Μοναστηράκι, σε 12 λεπτά στην Πλάκα, σε 15 λεπτά βρίσκεσαι στην Ακρόπολη, είναι κοντά στην Ερμού , στην Αιόλου, τα πάντα είναι τριγύρω. Όταν κάποιος επισκέπτεται μια ξένη πόλη, μια ξένη χώρα, που θέλει να μείνει; Στο κέντρο της πόλης. Να τα έχει όλα κοντά. Θεωρώ ότι δεν υπάρχει πιο κεντρικό σημείο από την πλατεία Ομονοίας. Έτσι πήρα την απόφαση να φτιάξω το ξενοδοχείο εδώ.
– Γνωρίζατε τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσετε;
– Ναι, το ήξερα ότι θα είναι ένα δύσκολο έργο. Ήξερα ότι θα συναντήσω μπροστά μου πολλά προβλήματα, ακόμα και όταν το πήρα το ξενοδοχείο, ο πάτερ που είναι πρόεδρος του γηροκομείου, με ρώτησε: «Είσαι σίγουρος γι’ αυτό που θα κάνεις; Η Ομόνοια έχει πολλά προβλήματα». Του απάντησα: «Είμαι σιγουρότατος. Έχω σκοπό να φτιάξω ένα «διαμάντι» στην Ομόνοια, έτσι θα γίνει η αρχή για να αλλάξει όψη η περιοχή.
– Μετά από μια περιήγηση στο χώρο διαπιστώνω ότι πράγματι φτιάξατε ένα κόσμημα. Αυτό θα πρέπει να ήταν μια επένδυση αρκετών χρημάτων. Δεν φοβηθήκατε να επενδύσετε τόσα χρήματα σε αυτή την περιοχή;
– Η αλήθεια είναι, ότι στοίχισε πολλά χρήματα. Μάλιστα στοίχισε περισσότερα από όσα είχα υπολογίσει στην αρχή. Εμείς είμαστε τρία αδέρφια που είμαστε συνεταίροι σε όλα. Και στις επιχειρήσεις στην Αμερική, και στο ξενοδοχείο και στην Κρήτη. Όταν λοιπόν ξεκίνησα να το φτιάξω ήθελα να ολοκληρώσω το έργο όπως το φαντάστηκα. Να φτιάξω το καλύτερο δυνατόν. Όχι μισή δουλειά. Να έρχεται ο επισκέπτης και να το χαίρεται. Να μη το «μισό απορρίπτει». Έτσι φτιάξαμε ένα πολύ καλό χώρο φιλοξενίας και εστίασης. Και τα δωμάτια και το καφέ και το εστιατόριο και η ρεσεψιόν , όλα είναι πολύ ωραία και προορισμένα να καλύπτουν υψηλές απαιτήσεις.
– Άρχισε λοιπόν η πλατεία να αλλάζει όψη;
– Η Ομόνοια, -κακά τα ψέμματα- ακόμα δεν είναι όπως θα έπρεπε. Όμως με το που άνοιξε το ξενοδοχείο, και καθαρίστηκε η στοά και το μέρος γύρω και ανάψανε τα φώτα, άρχισε να φτιάχνει το μέρος. Όλη η γύρω περιοχή καθάρισε. Επίσης απομακρύνθηκαν οι τοξικομανείς και τα στοιχεία που προκαλούν φόβο. Μετά τη φωταγώγηση και τον καθαρισμό του μέρους, άλλαξαν σημείο. Φύγανε.
‘«ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΝΘΑΡΡΥΝΕΙ ΤΟΥΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ. ΟΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΥ ΘΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΤΗ ΡΟΗ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ ΣΤΗ ΧΩΡΑ»
– Εκτός από την αλλαγή που επήλθε με την έναρξη της λειτουργίας του ξενοδοχείου, ποιες άλλες αλλαγές έγιναν;
– Με τη βοήθεια ενός αντιδημάρχου, του κυρίου Αγγελόπουλου, άρχισαν να λειτουργούν οι στήλες της Δ.Ε.Η. Όλο το μέρος εδώ ήταν σκοτεινό. Δεν λειτουργούσαν οι λάμπες. Πήγα λοιπόν στο δημαρχείο και ζήτησα να επαναλειτουργήσουν, να φωτιστεί η πλατεία. Και γνωρίζοντας τις δυσκολίες προσφέρθηκα να το κάνω με δικά μου έξοδα. Ο κύριος Αγγελόπουλος βοήθησε δεν δέχθηκαν να τους δώσω χρήματα, και τώρα λειτουργούν και η πλατεία έχει φως. Τον ευχαριστώ θερμά γι’ αυτό.
Θέα της Ομόνοιας από το Athens Tiare Hotel
Οι επενδύσεις θα ανατρέψουν την κακή κατάσταση στην περιοχή
– Σαν επιχειρηματίας που έχει κάνει μια μεγάλη επένδυση, σκέφτεστε να κάνετε κάποιες περαιτέρω ενέργειες για να αξιοποιηθεί ξανά η περιοχή;
– Την Ομόνοια την ξέρω από δεκατριών χρονών. Στο ξενοδοχείο αυτό μάλιστα είχα μείνει όταν λειτουργούσε υπό άλλη διεύθυνση. Από τότε θεωρούσα ότι η γωνία στην οποία βρίσκεται ήταν το ιδανικό σημείο για ένα ξενοδοχείο. Αργότερα επισκέφτηκα ξανά την Ελλάδα, είδα ότι το ξενοδοχείο είχε κλείσει. Στενοχωρήθηκα. Είδα και το χάλι της Ομόνοιας. Είπα κρίμα είναι το κέντρο της Αθήνας να είναι έτσι. Ωστόσο μόνος μου δεν μπορώ να κάνω πολλά πράγματα. Αφενός εδώ στην Αθήνα είμαι καινούργιος . Δεν γνωρίζω πρόσωπα και πράγματα. Για να απευθυνθώ σε κάποιους να κινητοποιηθούν. Αφετέρου ένας άνθρωπος μόνος του, όσο και να θέλει δεν μπορεί να αλλάξει μια ολόκληρη περιοχή. Γύρω- γύρω υπάρχουν πολλά ιστορικά κτίρια. Το «Ακροπόλ» , το «Μέγας Αλέξανδρος» , το «Λα Μιράζ». Είναι κρίμα να είναι κλειστά και εγκαταλελειμένα. Είναι πανέμορφα κτίρια με ιστορία. Η Ομόνοια για να σταματήσει να είναι σε αυτό το χάλι πρέπει να αποκτήσει ζωή ξανά.
Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΝ ΟΡΓΑΝΩΣΟΥΜΕ ΣΩΣΤΑ. ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ. ΑΝ ΤΟΝ ΧΑΣΟΥΜΕ ΚΙ ΑΥΤΟΝ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΕΛΠΙΔΑ.
– Ποιες είναι οι κινήσεις που θεωρείτε ότι πρέπει να γίνουν;
– Για να αλλάξει αυτή η κατάσταση, πρέπει να γίνει συλλογική προσπάθεια και να γίνουν επενδύσεις. Να αρχίσει το κράτος να βοηθά και να ενθαρρύνει τους ανθρώπους που θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα . Πρέπει να αρχίσουν να λειτουργούν ξανά οι κλειστές επιχειρήσεις. Και γι’ αυτό πρέπει να γίνουν επενδύσεις. Εγώ για να είμαι ειλικρινής προσπάθησα να ψάξω να δω τι χρειάζεται για να ανοίξω και το «Ακροπόλ». Για την ώρα δεν μπορώ να το κάνω. Είναι πολλά τα χρήματα.
– Ζείτε τα τελευταία χρόνια στην Φιλαδέλφεια. Και αποφασίσατε να κάνετε μια μεγάλη επένδυση στην Ελλάδα. Συναντήσατε εμπόδια;
– Ζω ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Φιλαδέλφεια και σήμερα. Αγαπώ πολύ την Ελλάδα και γι αυτό αποφάσισα να επενδύσω εδώ. Ωστόσο υπάρχει μεγάλο πρόβλημα γραφειοκρατίας στην Ελλάδα. Αυτό λειτουργεί ανασταλτικά. Εμείς κάναμε οκτώ μήνες να πάρουμε μια απλή άδεια ανακαίνισης. Αν το κράτος έκανε πιο εύκολα τα πράγματα για τον επενδυτή, να μην τον ταλαιπωρεί με την γραφειοκρατία πιθανόν αυτό να αποτελούσε κίνητρο και να έρχονταν κι άλλοι και αυτό σιγά-σιγά δεν θα άλλαζε μόνο την όψη σε κάποιες γειτονιές.Οι επενδύσεις είναι που θα αλλάξουν τη ροή των πραγμάτων στη χώρα. Θα την βγάλουν από τη δυσμενή οικονομική θέση. Η Ελλάδα αν γίνουν επενδύσεις, θα έρθει πάλι σιγά-σιγά εκεί που πρέπει να είναι. Πρέπει να κινητοποιηθούμε όλοι. Πως θα βγουν τα χρέη; Η βαριά φορολογία δεν είναι η λύση. Το να κλείνουν κάθε μέρα επιχειρήσεις και να διώχνουμε τους επενδυτές δεν είναι λύση. Πρέπει να γίνουν επενδύσεις.
– Ο τουρισμός είναι η βαριά βιομηχανία της Ελλάδας;
– Η Ελλάδα μπορεί να έχει τουρισμό όλο το χρόνο. Είναι το καλύτερο «οικόπεδο». Δεν αρκεί μόνο αυτό όμως. Πρέπει το κράτος να δώσει παροχές στους τουρίστες. Πρέπει να ξέρει ο τουρίστας ότι θα έρθει στη χώρα μας και θα περάσει καλά. Δεν είναι δυνατόν να φοβάται να κυκλοφορήσει στο κέντρο της Αθήνας, να περπατήσει στην Αθηνάς, να πάει στο Μοναστηράκι. Εντάξει, υπάρχει κρίση και δεν υπάρχουν χρήματα. Αλλά κάποιες ενέργειες πρέπει να γίνουν. Παραδείγματος χάρη να φροντίσουμε για την καθαριότητα της περιοχής . Δεν είναι δύσκολο να περνάει ένα μηχάνημα του δήμου να καθαρίζει και να πλένει τους δρόμους να μη μυρίζουν. Να υπάρχει αστυνόμευση. Ο τουρισμός είναι η μόνη βιομηχανία που έχουμε. Πρέπει να τον οργανώσουμε σωστά. Να γίνει προσπάθεια από όλους. Αν τον χάσουμε κι αυτόν δεν έχουμε ελπίδα.
Ο Μανώλης Πετρογιάννης στο Athens Tiare Hotel
Ζωή σαν παραμύθι
– Είστε ένας άνθρωπος που έφτασε εκεί που είναι σήμερα με πολύ αγώνα. Προέρχεστε από φτωχή οικογένεια έτσι αποφασίσατε να δουλέψετε στα καράβια.
– Προέρχομαι από φτωχή οικογένεια από ένα ορεινό χωριό της Κρήτης. Το Μυλοπόταμο. Ήμουν ο μεγαλύτερος από τέσσερα αδέρφια. Έπρεπε να δουλέψω. Τότε ήταν η ναυτιλία στην άνθηση της και πολύς κόσμος στρεφόταν σε αυτή. Έτσι κι εγώ. Αποφάσισα να μπαρκάρω.
– Και ενώ βρίσκεστε σε ταξίδι στη Φιλαδέλφεια, αποφασίζετε να εγκαταλείψετε το πλοίο με ότι χρήματα έχετε πάνω σας για να αναζητήσετε τι;
– Δεν αποφάσισα ξαφνικά να εγκαταλείψω το πλοίο. Ταξίδεψα δύο χρόνια. Στο τελευταίο πλοίο έμεινα 16 μέρες. Στην Αμερική είχα ξαναπάει δεν σκόπευα να φύγω από τα καράβια. Το τελευταίο πλοίο δεν μου άρεσε καθόλου. Κάναμε ένα ταξίδι, Ατλάντα, Βενεζουέλα, Φιλαδέλφεια. Στην Φιλαδέλφεια αποφάσισα να φύγω. Έτσι βγήκα από το πλοίο και δεν ξαναγύρισα.
– Γνωρίζατε κάποιον; Είχατε προγραμματίσει τι θα κάνετε;
– Όχι δεν γνώριζα κανέναν. Έφυγα από το πλοίο μόνο με 60 δολάρια στην τσέπη και χωρίς να ξέρω κανέναν. Χωρίς να ξέρω τη γλώσσα. Ήθελα να βρω μια δουλειά. Στην αρχή έμεινα για λίγες μέρες σε ένα παγκάκι μέχρι να προσανατολιστώ. Ήξερα ότι στη Φιλαδέλφεια μένει ένας συγχωριανός μου αλλά δεν ήξερα ούτε που μένει ούτε το τηλέφωνο του. Με τη βοήθεια ενός Έλληνα που σπούδαζε εκεί , τον οποίο συνάντησα τυχαία σε ένα μαγαζί, βρήκα το φίλο μου μετά από τρεις μέρες. Τον λένε Μπάμπη Αραβαντινό και ζει στην Αλάσκα σήμερα και είναι κι αυτός επιτυχημένος επιχειρηματίας. Με βοήθησε λοιπόν ο φίλος μου. Με πήρε σπίτι του και μου βρήκε και δουλειά σε ένα εστιατόριο να πλένω πιάτα.
– Και από το να πλένετε πιάτα βρεθήκατε ιδιοκτήτης 22 εστιατορίων….
– Σιγά- σιγά. Με πολύ δουλειά και με λογική όταν βάζεις έναν στόχο τα καταφέρνεις. Ήρθαν και τα δύο αδέρφια μου στην Αμερική μετά από λίγο. Δουλέψαμε όλοι μαζί. Κάναμε τεράστια προσπάθεια. Αποκτήσαμε 22 εστιατόρια. Μετά πουλήσαμε τα 11. Τώρα μας ανήκουν 11. Το μήνυμα που θέλω να δώσω στους νέους ανθρώπους, είναι ότι όταν έχεις ένα στόχο αν δουλέψεις σκληρά , κάνεις υπομονή και δεν παρεκκλίσεις από αυτόν, θα τον πετύχεις. Σήμερα ο ένας αδερφός μου ζει εδώ, ο άλλος όπως και εγώ πηγαινο-έρχεται στην Αμερική και συνεχίζουμε να δουλεύουμε όλοι μαζί σκληρά.
Μανώλης Πετρογιάννης-Athens Tiare Hotel
– Η πολιτεία εκεί λειτουργεί πιο βοηθητικά στους ανθρώπους που έχουν διάθεση να δουλέψουν και να επενδύσουν; Είναι πιο εύκολα τα πράγματα;
– Πάρα πολύ βοηθητικά. Εκεί όταν θέλεις να κάνεις επενδύσεις, η τράπεζα σου δίνει δάνειο με λιγότερες γραφειοκρατικές διαδικασίες. Βεβαίως, εξετάζει τα εισοδήματα σου και ανάλογα με το τι θέλεις να κάνεις σε βοηθάει. Αν πάλι δει ότι δυσκολεύεσαι να αποπληρώσεις το δάνειο, θα φροντίσει να σε διευκολύνει να αλλάξει τις δόσεις. Να το κάνει το δάνειο για περισσότερα χρόνια. Βέβαια το χρέος είναι χρέος και πρέπει να το βγάλεις. Το χρέος είναι καλό όταν ξέρεις να το εκμεταλλευθείς. Να επενδύσεις. Να βγάλεις κάτι από αυτό. Αν πρόκειται να πάρεις τα λεφτά και να τα ξοδέψεις άσκοπα καλύτερα να μην το πάρε
«ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΠΟΥ ΘΕΛΩ ΝΑ ΔΩΣΩ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ, ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΟΤΑΝ ΕΧΕΙΣ ΕΝΑ ΣΤΟΧΟ ΑΝ ΔΟΥΛΕΨΕΙΣ ΣΚΛΗΡΑ , ΚΑΝΕΙΣ ΥΠΟΜΟΝΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΑΡΕΚΚΛΙΣΕΙΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟΝ, ΘΑ ΤΟΝ ΠΕΤΥΧΕΙΣ».
– Θεωρείτε ότι ένα από τα προβλήματα που έχει η Ελλάδα είναι ότι δεν αξιοποίησε σωστά τα λεφτά που δανείστηκε;
– Ναι βέβαια. Αυτό είναι ένα πρόβλημα που το έχει και ο Έλληνας σαν μονάδα και το κράτος. Δανειζόμασταν χωρίς να αξιοποιούμε τα λεφτά που παίρναμε για να κάνουμε επενδύσεις, έτσι ώστε να τα έχουμε και αύριο και μετά από δέκα χρόνια. Δεν αξιοποιούσαμε τις επιδοτήσεις. Στην Αμερική δεν υπάρχουν επενδύσεις. Ούτε γίνεται να κάθεσαι και να τρως. Για να φας πρέπει να δουλέψεις. Αν όμως το κράτος δει ότι θέλεις να κάνεις μια επένδυση βοηθά. Αν π.χ . θέλεις να ανοίξεις ένα εστιατόριο γίνεται ένας προϋπολογισμός. Τόσα θα βγάζει , τόσα θα δίνεις στην τράπεζα. Βέβαια αν δεν πληρώσεις και εκεί στο παίρνουν. Έγιναν και στην Αμερική λάθη. Δόθηκαν δάνεια που δεν έπρεπε να δοθούν. Εγώ θα πω πάλι πως με τη βοήθεια του Θεού και με πολύ σκληρή δουλειά που έφτανε και τις 35 και τις 37 ώρες χωρίς σταματημό φτάσαμε εκεί που φτάσαμε.
Τα ιστορικά κτίρια της Ομόνοιας πρέπει να ξαναζωντανέψουν
– Επενδύσατε και στην Αμερική σε «δύσκολες περιοχές»; Ανοίξατε καταστήματα σε περιοχές ‘γκέτο»;
Βεβαίως. Άνοιξα και εκεί μαγαζιά σε προβληματικές περιοχές. Μάλιστα, πριν από πέντε χρόνια άνοιξα ένα εστιατόριο σε ένα κεντρικό σημείο της Φιλαδέλφειας που όμως σαν γειτονιά ήταν πολύ παρακμιακή. Υπήρχε εγκληματικότητα, τοξικομανείς και διάφορα στοιχεία του υποκόσμου. Υπήρχε βρώμα και η γειτονιά ήταν νεκρή. Δεν λειτουργούσε τίποτα. Με το που άνοιξε το μαγαζί, η γειτονιά άλλαξε όψη. Καθάρισε. Βοήθησε και η πολιτεία και τα Μ.Μ.Ε. Η αστυνομία έκανε περιπολίες μέρα-νύχτα. Ο δήμαρχος παραβρέθηκε στα εγκαίνια και έκοψε την κορδέλα , πράγμα που δεν το είχε κάνει ποτέ ξανά για κανένα εστιατόριο, παρότι υπάρχουν στην Φιλαδέλφεια, πολλά και πολύ ποιοτικά εστιατόρια. Το έκαναν για να δείξουν την στήριξη τους στην προσπάθεια μου να αναβαθμίσω τη γειτονιά. Σιγά-σιγά αναβαθμίστηκε λοιπόν η γειτονιά, άνοιξαν κι άλλες επιχειρήσεις , καθάρισε. Σήμερα πήραν αξία και τα σπίτια εκεί και η γειτονιά έχει άλλη όψη.
– Μια υγιής επιχείρηση λοιπόν μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα σε μια γειτονιά;
– Φυσικά μπορεί. Με το που ανάβουν τα φώτα, με το που αρχίζει να λειτουργεί κάτι όμορφο και υγιές, όλοι αυτοί που έχουν λόγο να βρίσκονται στο σκοτάδι φεύγουν. Έρχεται άλλη πνοή. Η κίνηση του κόσμου, η καθαριότητα, το περιποιημένο κτίριο αλλάζουν τα δεδομένα.
– Απέναντι μας , υπάρχουν αρκετά όμορφα νεοκλασικά κτίρια έρημα και σκοτεινά. Αν το κάθε κτίριο από αυτά ήταν μια επιχείρηση και λειτουργούσε η Ομόνοια θα ήταν αλλιώς και χωρίς την περαιτέρω παρέμβαση της πολιτείας;
Βεβαιότατα. Το » Μέγας Αλέξανδρος» και το «Μπάγκειον» έχω ακούσει ότι τα έχει πάρει ο δήμος. Όμως ακόμα παραμένουν κλειστά. Είναι κρίμα. Είναι από τα πιο όμορφα και τα πιο ιστορικά κτίρια της Αθήνας. Ας γίνουν μουσεία . Να μπει και είσοδος για να βλέπουμε τα εκθέματα. Έτσι θα βγουν και τα χρήματα της επένδυσης. Θα μπορούσαν επίσης να δοθούν σε επενδυτές, να γίνουν πεντάστερα πανέμορφα ξενοδοχεία. Έτσι θα κέρδιζε η πλατεία ξανά την παλιά της αίγλη και τα κτίρια θα αξιοποιούνταν.
«Η ΟΜΟΝΟΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΚΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΤΗΣ ΑΙΓΛΗ. ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΤΙΡΙΑ ΟΠΩΣ ΤΟ «ΜΠΑΓΚΕΙΟΝ» , Ο «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ», ΤΟ «ΑΚΡΟΠΟΛ» ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΟΥΝ»
Η Ομόνοια κάποτε ήταν η «πλατεία των πλατειών» το πιο κοσμικό σημείο και η πιο λαοφιλής βόλτα στην πόλη. Μπορεί να ξαναγίνει έτσι;
Φυσικά και μπορεί , αν γίνουν επενδύσεις, αν ανοίξουν τα μαγαζιά, αν καθαριστεί. Αν υπάρξει νοικοκύρεμα. Ακόμα και τα περίπτερα που βλέπουμε κάτω να λειτουργούν έτσι μες τη βρώμα και ακατάστατα έχοντας πάγκους με διάφορα από εδώ και από εκεί σαν παζάρι , πρέπει να καθαρίσουν. Να υπάρξει μια νομιμότητα. Ένα μέτρο. Αυτά δεν είναι δύσκολο να γίνουν. Να υπάρξει καθαριότητα και νοικοκύρεμα. Η Ομόνοια πρέπει να γίνει όπως ήταν και ακόμη καλύτερη. Είναι το κέντρο της Αθήνας. Δεν επιτρέπεται να είναι έτσι.
Ένας χώρος που αξίζει να γίνει «σημείο αναφοράς»
Athens Tiare Hotel
– Το «Athens Tiare» είναι ένα ξενοδοχείο που πραγματικά μπορεί να ικανοποιήσει και τους πιο απαιτητικούς. Έχετε δουλέψει πολύ γι’ αυτό. Το κοινό αντέδρασε ανάλογα;
– Ναι. Δεν έχω κανένα παράπονο. Το ξενοδοχείο λειτουργεί μόνο τρεις μήνες και έχουμε πετύχει να έχουμε 80% και τις περισσότερες φορές 100% πληρότητα. Ο κόσμος που έρχεται φεύγει απόλυτα ικανοποιημένος. Και αυτό είναι ο στόχος μου.
– Με δεδομένο ότι παρέχετε υψηλής ποιότητας υπηρεσίες και στο καφέ και στο εστιατόριο και ο χώρος είναι πραγματικά πολύ όμορφος , θεωρείτε ότι θα μπορούσε το ξενοδοχείο, να γίνει «Μeeting point» για τους Αθηναίους που θέλουν απλά να γευματίσουν ή να πιουν ένα ποτό;
– Το εστιατόριο σερβίρει καταπληκτικό πρωινό , σερβίρουμε μεσογειακή κουζίνα, χρησιμοποιώντας αυστηρά υψηλής ποιότητας πρώτες ύλες. Ο σεφ μας είναι καταπληκτικός . Στο μπαρ σερβίρουμε κοκτέιλ εμπνευσμένα από την Ελλάδα. Δηλαδή έχουμε ποτό που ονομάζεται «Χίος» και περιέχει μαστίχα και ρόδι. Έχουμε κοκτέιλ που ονομάζεται «Κέρκυρα» και περιέχει κουμ-κουάτ. Άρα θα μπορούσε να έρθει όποιος θέλει εδώ και να περάσει όμορφα. Αυτό όμως ακόμα το θεωρώ δύσκολο. Γιατί ο Έλληνας ακόμα τη φοβάται την Ομόνοια. Μελλοντικά όμως μπορεί να γίνει.
– Ποιο είναι το όραμα σας για το μέλλον;
– Να έχουμε την υγεία μας, να συνεχίσουμε να παρέχουμε ποιοτικές υπηρεσίες στους πελάτες μας και να είναι ευχαριστημένοι και σιγά-σιγά να ξαναδούμε την πλατεία Ομονοίας να γίνεται το στολίδι της Αθήνας με την προσπάθεια όλων.
kipoka.wordpress.com
Ποιός έδιωξε την πρέζα? Ο Καμίνης? η κυβέρνηση? ή ο επιχειρηματίας? Τίποτα δεν μας το διευκρινίζεται. Τον Καμίνη δεν τον χωνεύεται αλλά ούτε και τους Συριζαίους, ίσως γα αυτό μένει μετέωρο το θέμα της απομάκρυνσης.
Ο επιχειρηματίας τους έδιωξε αφού απείλησε το Δήμο Αθηναίων ότι θα προσφύγει στα δικαστήρια για το ανεπίτρεπτο χάλι που επικρατεί στην ομόνοια και φέρει άμεση ευθύνη ο Δήμος και η κυβέρνηση με τους λαθρομετανάστες.