Σαν σήμερα πριν 90 χρόνια ξεκίνησε η ιστορία της ΑΕΚ.
Μια παρέα Κωνσταντινουπολιτών προσφύγων πήραν την απόφαση να ιδρύσουν την Αθλητική Ενωση Κωνσταντινουπόλεως. Τα ιδρυτικά μέλη του νεοσύστατου σωματείου ήταν πάνω από 40, ανάμεσα στους οποίους οι: Αιμίλιος Ιωνάς, Μενέλαος Ιωνάς, Κώστας Δημόπουλος, Μενέλαος Καροτσιέρης, Τιμολέων Τάγαρης, Κώστας Σπανούδης (πρώτος πρόεδρος της Α.Ε.Κ., διετέλεσε υπουργός και βουλευτής του Ελ. Βενιζέλου), Μίλτος Ιερεμιάδης, Στέφανος Κεχαγιάς, Νικηφόρος Ελεόπουλος, Παντελής Καραγιάννης, Φωκίων Δημητριάδης, Κωνσταντίνος Κωνσταντάρας, Αλέξανδρος Μακρίδης, Κώστας Ζαρίφης, Γιάννης Χρυσαφίδης, Κώστας Χρυσόπουλος, Βασίλης Φρυδάς, Φίλιππος Φλωρίδης, Αλέξανδρος Στρογγυλός, Λευτέρης Παξιμαδάς, Χρίστος Αλεξανδρίδης. Η επιλογή ως προς το όνομα δεν έγινε τυχαία, αφού ο σύλλογος ιδρύθηκε από Έλληνες με καταγωγή από την Κωνσταντινούπολη.
Όπως αναφέρει η επίσημη ιστοσελίδα του συλλόγου, το καταστατικό συντάχθηκε στις 30 Μαΐου του 1924 και η αναγνώρισή της ως σωματείο έγινε στις 18 Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους.
Ο πρώτος αγώνας που δόθηκε ήταν απέναντι στον Αίαντα Αθηνών με την ΑΕΚ να πανηγυρίζει και την πρώτη της νίκη (2-0).
Παράλληλα με το τμήμα ποδοσφαίρου το 1924 ιδρύθηκε το τμήμα καλαθοσφαίρισης και το τμήμα στίβου. Το 1924 η ομάδα μπάσκετ αναδεικνύεται πρωταθλήτρια Αθηνών. Το 1929 ιδρύεται το τμήμα ποδηλασίας της ομάδας. Το γήπεδο της ΑΕΚ εγκαινιάστηκε το 1930 και ως το 2003 βρισκόταν στη Νέα Φιλαδέλφεια.
Η Ίδρυση
Η Α.Ε.Κ που σημαίνει Αθλητική Ένωση Κωνσταντινούπολης ιδρύθηκε στο κέντρο της Αθήνας μια ημέρα σαν σήμερα στις 13/4/1924. Η απόφαση για τη δημιουργία της Α.Ε.Κ. είχε παρθεί στο πατάρι του μαγαζιού αθλητικών ειδών των Αιμίλιου Ιωνά και Κωνσταντίνου Δημόπουλου, που βρισκόταν στην τότε στοά Λουξ της οδού Βερανζέρου.
Το πρώτο ματς
Δεν είχε συμπληρωθεί ένα δίμηνο και η ποδοσφαιρική ομάδα της ΑΕΚ και έτοιμη να κατεβεί στα γήπεδα. Στον πρώτο της φιλικό αγώνα που έγινε στο Ποδηλατοδρόμιο του Νέου Φαλήρου (νυν Γήπεδο Καραϊσκάκη) νίκησε την ομάδα επιλέκτων του Πειραιά με 3 – 2. Η πρώτη αυτή ομάδα απαρτιζόταν από τους Κίτσιο, Ιερεμιάδη, Ασδένη, Κεχαγιά, Παρασκευά, Δημόπουλο, Καραγιαννίδη, Μπαλτά, Μήλα, Ηλιάδη και Γεωργιάδη.
Η Φιλαδέλφεια
Το 1929 ο τότε πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος έδωσε την άδεια να της παραχωρηθεί η έκταση στη Νέα Φιλαδέλφεια, το γήπεδο ήταν έτοιμο το 1930 και ένας μεγάλος έρωτας μόλις έχει ξεκινήσει. Το 1979 η ΑΕΚ φτιάχνει την «Σκεπαστή» και το γηπεδο φτάνει στις 35.000 θέσεις.
Η πρώτη κούπα
Το 1932 η ΑΕΚ κάνει… σεφτέ και κατακτάει το πρώτο Κύπελλο Ελλάδος, νικώντας στον τελικό τον Άρη με 5-3. Μέχρι τον πόλεμο πρόσθεσε στη συλλογή της ένα νταμπλ (πρωτάθλημα και κύπελλο) το 1939 και ένα πρωτάθλημα τον επόμενο χρόνο.
Κυπελλούχος Ευρώπης
Η ΑΕΚ δεν ήταν μόνο ένα ποδοσφαιρικό σωματείο, είχε και έχει σε όλα τα αθλήματα παρουσία. Μάλιστα μια από τις πιο λαμπερές σελίδες στην ιστορία της τις έχει γράψει στο μπάσκετ. Όταν το 1967 κατακτάει μέσα σε ένα κατάμεστο Καλλιμάρμαρο το κύπελλο Κυπελλούχων στον κόντρα στη Σλάβια Πράγας. Ήταν ο πρώτος ευρωπαϊκός τίτλος για τον ελληνικό αθλητισμό σε επίπεδο συλλόγων.
Η ΑΕΚ στα ημιτελικά και ο Μπάρλος
Την αγωνιστική περίοδο 1976-1977 η ΑΕΚ με τον Λουκά Μπάρλο για πρόεδρο πέτυχε την υψηλότερη ευρωπαϊκή της διάκριση, φθάνοντας ως τα ημιτελικά του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ.
Απέκλεισε κατά σειρά τη Διναμό Μόσχας (2-0, 1-2), την Ντέρμπι Κάουντι (2-0, 3-2), τον Ερυθρό Αστέρα (2-0, 1-3) και την Κουήν Παρκ Ρέιντζερς [0-3, 3-0 (7-6 στα πέναλτι)]. Στα ημιτελικά αποκλείστηκε με δύο ήττες (1-4, 0-1) από τη μεγάλη Γιουβέντους εκείνης της περιόδου, η οποία κατέκτησε στη συνέχεια το Κύπελλο.
Παράλληλα την σεζόν 1978 η ΑΕΚ κάνει την ευρύτερη ευρωπαϊκή νίκη της, το 6-1 επί της Πόρτο.
Η χρυσή επταετία
Η γενιά των 90’s ακόμα και σήμερα λέει πως «τη μπάλα που έχουμε δει από την ΑΕΚ δεν θα την ξαναδούμε» δεν είχαν και άδικο. Υπό την τεχνική καθοδήγηση του παλιού της παίχτη Ντούσαν Μπάγεβιτς, κατέκτησε 4 πρωταθλήματα, ένα κύπελλο και ένα Σούπερ Καπ.
Ο Σαβέβσκι παγώνει το Άιμπροξ
Το 1994-95 η ΑΕΚ έκανε και την παρθενική της εμφάνιση στο Champions League. Αν και η κληρωτίδα στα προκριματικά την έφερε αντιμέτωπη με την πανίσχυρη μόνιμη -τότε- πρωταθλήτρια Σκωτίας Γκλάσκοου Ρέιντζερς, που είχε στις τάξεις της αστέρια όπως ο Αμπεντί Πελέ και ο Μπρίαν Λάουντρουπ, η ΑΕΚ κατάφερε να μπει στους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης. Στο πρώτο ματς στο «Νίκος Γκούμας» με δύο γκολ του Σαραβάκου επικράτησε 2-0, ενώ στον επαναληπτικό του Αϊμπροξ Παρκ με γκολ του Τόνι Σαβέβσκι η ΑΕΚ ολοκλήρωσε την επιτυχία της.
Στους ομίλους στο δρόμο της ΑΕΚ βρέθηκαν η Σάλτσμπουργκ και οι μετέπειτα φιναλίστ Μίλαν και Αγιαξ η Ένωση τερμάτισε με 2 βαθμους.
Αντίο «Nαέ»
Το 2003 η ομάδα λέει αντίο στο γήπεδο της, καθώς είχε υποστεί μεγάλες ζημίες από το σεισμό του 1999. Οι διοίκηση θέλοντας να φτιάξει ένα καινούργιο γήπεδο κατεδαφίζει ο Νίκος Γκούμας. Στη συνέχεια όμως οι «σκόπελοι» ήταν πολλοί και το γήπεδο, μέχρι τώρα άνθρακας.
ΕΜΠΡΟΣ ΑΗΤΕΕΕ ΔΙΚΕΦΑΛΕΕΕΕΕΕΕΕ