Ο Γιάνης Βαρουφάκης απάντησε στα δημοσιεύματα που αναφέρονται στις σχέσεις του με τον Σόιμπλε, για το πώς γίνονται οι διαπραγματεύσεις σε Βρυξέλλες και Αθήνα, για το κούρεμα του χρέους, αλλά και για τις σχέσεις με τους συναδέλφους του στον ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στην τηλεόραση του Alpha.
Ο Υπουργός Οικονομικών διαψεύδει ότι ο Γερμανός ομόλογός του πρότεινε να παράσχει βοήθεια στην Ελλάδα προκειμένου να βγει από το ευρώ.
«Το διαψεύδω» είπε και διερωτήθηκε «πώς ένας δημοσιογράφος έχει αυτήν την πληροφορία».
Περιέγραψε τις δύο προσωπικές συναντήσεις του με τον Βόλφανγκ Σόιμπλε «πολιτισμένες» έως και «φιλικές» και υπογράμμισε ότι σε αυτές δεν έχει τεθεί ποτέ θέμα εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.
«Έχουμε συζητήσει γενικά για την Ευρωζώνη. Τελευταία φορά που μιλήσαμε, βγαίνοντας από το γραφείο του, συμφωνήσαμε ότι αυτά που είπαμε θα μείνουν μεταξύ μας, για να οικοδομήσουμε ένα κλίμα εμπιστοσύνης. Εγώ το τήρησα, εκείνος όχι» είπε σχετικά.
Ερωτηθείς για το τι θέλει η Γερμανία από την Ελλάδα, απάντησε ότι «δεν υπάρχει συνεκτική γραμμή στην Γερμανία για το τι θέλει από την Ευρώπη», εξηγώντας τις πολλές διαστάσεις και συνεπώς και τα συμφέροντα που υπάρχουν μέσα στην γερμανική οικονομία.
«Το ερώτημα του «τι θέλει» η Γερμανία από την Ευρώπη δεν μπορεί να απαντηθεί» είπε χαρακτηριστικά, για να συμπληρώσει ότι η παρουσία της ηγεμονικής Γερμανίας στην Ευρώπη είναι αφενός πραγματικότητα, αφετέρου απαραίτητη.
«Η Ευρωζώνη χωρίς μία ηγετική παρουσία σαν τη γερμανική, θεωρώ ότι δεν μπορεί να ορθοποδήσει» σημείωσε.
Αναφερόμενος ειδικά στην Άγκελα Μέρκελ και στην πρόταση που έκανε ο ίδιος για «πρόγραμμα Μέρκελ» έκανε λόγο για «σχέδιο επανασύνδεσης της Ευρώπης» που θα φέρει το όνομά της, αποβλέποντας ο ίδιος στην υστεροφημία της Καγκελαρίου.
«Η Μέρκελ είναι ήδη αρκετά χρόνια Καγκελάριος και δεν θα μείνει για πάντα στην πολιτική. Για μένα να αφήσει πίσω της φεύγοντας – είτε τώρα, είτε σε δέκα χρόνια – ένα σχέδιο Μέρκελ, για την επανασύνδεση της Ευρώπης θα ήταν ό,τι καλύτερο. Θα την θυμούνται όπως το σχέδιο Μάρσαλ».