Αν περίμενε κανείς θησαυρό τότε σίγουρα αποδείχθηκε… κάρβουνο η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων.
Αμηχανία, ψυχρό κλίμα, λίγοι διάλογοι για να σπάσει κάπως ο πάγος, αλλά ξεκάθαρη έλλειψη διακομματικής συνεννόησης.
Κυριάρχησαν η καχυποψία και η έλλειψη εμπιστοσύνης προς το πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα καθώς οι αρχηγοί τον κατηγορούν, αμέσως ή εμμέσως για μυστική διπλωματία και για ελλιπή ενημέρωση των κομμάτων.
Κανείς δεν περίμενε από χθες ότι θα προκύψει εθνική συνεννενόηση, ούτε περίμενε κάποια ουσιαστική προσέγγιση των πολιτικών αρχηγών με τον πρωθυπουργό. Αν ρίξει κανείς μια ματιά στις φωτογραφίες που τραβήχθηκαν από το Μέγαρο Μαξίμου, ειδικά αυτές με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, θα διαπιστώσει το χάσμα που υπάρχει ανάμεσαν στην κυβέρνηση και τα υπόλοιπα κόμματα. «Ωδινες όρος και έτεκεν μυν» θα μπορούσε να πει κανείς για όσους (τους λίγους) καλλιέργησαν προσδοκίες ότι μπορεί να υπάρξει σύμπνοια στα εθνικά θέματα. Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν συγκλίσεις ως προς την εθνική γραμμή για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων, αυτό που κυριάρχησε στις συναντήσεις ήταν… βαρυχειμωνιά.
Πολικές θερμοκρασίες, ιδίως με Κ. Μητσοτάκη και Φ. Γεννηματά, αλλά και με τον Δ. Κουτσούμπα, κάπως καλύτερο το κλίμα με τον Στ. Θεοδωράκη. Ο καθένας για διαφορετικούς λόγους αλλά και με κοινά σημεία κριτικής προς την κυβέρνηση, έδειξαν κατά κύριο λόγο την ενόχλησή τους για δύο πράγματα.
Το πρώτο είναι η ηχηρή διαφοροποίηση που εμφανίζεται εντός της κυβέρνησης, μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Πάνου Καμμένου. Όταν ο κ. Θεοδωράκης λέει ότι «είναι γελοίο να υπάρχουν διαφορετικές γραμμές» ή όταν οι υπόλοιποι μιλούν για διγλωσσία, δείχνει ότι υπήρξε ενόχληση για το γεγονός ότι ο κυβερνητικός εταίρος «παίζει στο δικό του γήπεδο» όταν ο πρωθυπουργός αναζητά κοινή γραμμή από τα άλλα κόμματα.
Το δεύτερο είναι η καθυστερημένη ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών. Και ο Κ. Μητσοτάκης και η Φ. Γεννηματά μίλησαν για μυστική διπλωματία και για έλλειψη πληροφόρησης. Ο Στ. Θεοδωράκης είπε ότι από τον Σεπτέμβριο έπρεπε να υπάρχει συζήτηση για το θέμα για να συμφωνήσει ο κ. Τσίπρας. Ο δε Κ. Μητσοτάκης κινήθηκε σε πιο σκληρούς τόνους: «Δεν ενημέρωσε ποτέ ούτε το Κοινοβούλιο ούτε τον ελληνικό λαό. Προσήλθε στη διαπραγμάτευση χωρίς καν να έχει εξασφαλίσει τη στήριξη του κυβερνητικού του εταίρου.
Το χειρότερο όμως, δίχασε τους Έλληνες. Περιφρόνησε με προκλητικό τρόπο τους συμπολίτες μας που δικαιολογημένα εκφράζουν την πατριωτική τους ευαισθησία. Αντί να διαμορφώσει ένα ισχυρό εθνικό μέτωπο, επιδόθηκε σε μικροκομματικά παιχνίδια».
Σκληρή απάντηση
Για να απαντήσει εξίσου σκληρά το Μαξίμου: ««Ηταν αναμενόμενο και προδιαγεγραμμένο ότι ο κος Μητσοτάκης θα επέλεγε τον εύκολο δρόμο της ανευθυνότητας και του τυχοδιωκτισμού. Η χώρα όμως έχει ανάγκη από ηγεσία αποφασισμένη να πορευθεί τον δύσκολο δρόμο, για να υπερασπισθεί τα εθνικά συμφέροντα κι όχι τον εύκολο που οδηγεί σε αδιέξοδα».
Η δε Φ. Γεννηματά στη δήλωσή της, και μετά το χθεσινό… πολεμικό κλίμα ανέφερε: «Ζήτησα χθες τη σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, γιατί ο κ. Τσίπρας προχώρησε σε διαπραγμάτευση, χωρίς να έχει επιβεβαιώσει την Εθνική Γραμμή – ως όφειλε και οφείλει – και χωρίς να έχει εξασφαλίσει συναίνεση, ούτε καν στο εσωτερικό της κυβέρνησης του.
Η διγλωσσία και οι ακραίες φωνές δυσκολεύουν τη διαπραγμάτευση και δεν εξυπηρετούν τα Εθνικά συμφέροντα».
«Είχαμε μια αναλυτική ενημέρωση. Κρατάμε μικρό καλάθι. Εξακολουθούν να υπάρχουν μεγάλες ανησυχίες για την περιοχή, την πολιτική ΝΑΤΟ και ΕΕ γι’αυτά τα ζητήματα», δήλωσε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.
Αν θα μπορούσε να υπάρξει κάτι στο οποίο συμφώνησαν οι πάντες ήταν ότι τα Σκόπια οφείλουν να άρουν τις αλυτρωτικές αναφορές τους από το Σύνταγμά τους αλλά και να αποφύγουν κάθε ενέργεια που προκαλεί εντάσεις.