Βενεζουέλα: Ή θα κάνουμε πλιάτσικο ή θα πεθάνουμε από την πείνα -Τραγικές καταστάσεις

Κοινοποίηση:
Capture4374

Μέσα στην απελπισία τους, εξαιτίας των τραγικών ελλείψεων σε τρόφιμα, οι πολίτες της Βενεζουέλας υιοθετούν νέες τακτικής επιβίωσης.

Για παράδειγμα, στις 9 Ιανουαρίου, ένας πεινασμένος όχλος χρειάστηκε μόλις 30 λεπτά για να «καθαρίσει» ένα σούπερ μάρκετ, στην πόλη Πουέρτο Ορντάζ.
Μέχρι να φτάσει εκεί ο ιδιοκτήτης, Λουίς Φελίπε Αναταέλ, είχαν «σηκώσει» τα πάντα. Από αλλαντικά και κέτσαπ, μέχρι τις ταμειακές μηχανές. «Σε κάνει να θες να κλάψεις. Νομίζω ότι οδεύουμε στο χάος», δήλωσε ο ίδιος στον Guardian.

Τέτοια περιστατικά γίνονται σε πόλεις σε όλη τη Βενεζουέλα, όπου ολοένα και πιο συχνά γίνεται πλιάτσικο σε καταστήματα. Εξαλλοι από τα άδεια ράφια στα σούπερ μάρκετ και τις «τσουχτερές» τιμές, πολίτες κάνουν διαρρήξεις σε αποθήκες, λεηλατούν φορτηγά με τρόφιμα και εισβάλλουν σε φάρμες.

Μόνο τις πρώτες 11 ημέρες του Ιανουαρίου, το Παρατηρητήριο Κοινωνικών Συγκρούσεων στη Βενεζουέλα κατέγραψε 107 τέτοια περιστατικά και αρκετούς θανάτους, σε όλη τη χώρα. Ομως ακόμη και αυτά τα στοιχεία δεν καταγράφουν πλήρως το επίπεδο απελπισίας που ζουν οι πολίτες. Χαρακτηριστικό είναι ότι πρόσφατα στη νήσο Μαργαρίτα δεκάδες άνθρωποι ανέβηκαν με τη βία σε ψαράδικο και άρπαξαν τις σαρδέλες που είχε ψαρέψει. Στην πόλη Μαρακάι, κάποιοι εισέβαλαν σε κτηνιατρική σχολή, έκλεψαν δύο άλογα που κυοφορούσαν και τα έσφαξαν για το κρέας.

Υπήρχαν και παλιότερα περιστατικά με πλιάτσικο, αλλά αναλυτές φοβούνται ότι το αυτό το νέο κύμα βίας ήρθε για να μείνει, εν μέσω της ελεύθερης πτώσης της οικονομίας της Βενεζουέλας.

Πολίτες της χώρας επιμένουν ότι έχουν το δικαίωμα να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Οπως πρόσφατα, στην πόλη Μαρακαΐμπο, όταν κάτοικοι βγήκαν στους δρόμους, σταμάτησαν δύο φορτηγά γεμάτα αλεύρι και γλυκά και τα άδειασαν. «Είτε θα κάνουμε πλιάτσικο, είτε θα πεθάνουμε από την πείνα», δήλωσε μία από τους πολίτες, η Μαριγιόλι Κορνιέλε.

Κάποιες φορές τα «χτυπήματα» γίνονται αυθόρμητα. Αλλες, γίνονται τόσο συντονισμένα η στόχευση καταστημάτων και φορτηγών με τρόφιμα, που οργανώνονται μέσω ομάδων στο Facebook και το Whatsapp.

Πηγή: Guardian

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. Η χώρα πρότυπο του αλβανοτσαμη που ψηφισατε

Comments are closed.