“Βεντέτα” άνοιξαν οι Κρητικοί με τον Υπουργό ΠΕΚΑ Γιάννη Μανιάτη

Κοινοποίηση:
maniatis-mantinada

Βεντέτα άνοιξαν οι Κρητικοί με τον Γιάννη Μανιάτη, τον Υπουργό ΠΕΚΑ. Διαμαρτυρόμενοι, βγαίνουν στους δρόμους, σκαρφαλώνουν στις κορυφογραμμές και γράφουν εναντίον του μαντινάδες καθώς έβαλε την υπογραφή του για την οικολογική καταστροφή του νησιού…
Στα τέλη του Σεπτέμβρη εγκρίθηκαν, με υπογραφή του υπουργού ΥΠΕΚΑ κ. Μανιάτη, οι περιβαλλοντικοί όροι μιας γιγαντιαίας επένδυσης στην Κρήτη που προβλέπει την τοποθέτηση 106 ανεμογεννητριών και παράλληλα τη δημιουργία αντλησιοταμιευτήρα νερού.
Η πρόταση για το έργο έχει κατατεθεί από θυγατρική εταιρεία της Γαλλικής Εταιρείας Υδάτων (EDF) και σύμφωνα μ’ αυτήν ανεμογεννήτριες τοποθετούνται από άκρο σ’ άκρο σ’ όλο το νησί..
«Μανιάτη εδώ είναι Κρήτη» γράφει ένα πανό, ενώ σε άλλα (βλ. φωτογραφία) κυριαρχούν οι μαντινάδες: «Μανιάτη πώς υπόγραψες χωρίς τη θέλησή μας / ποιος είσαι εσύ και πώς πουλείς τη γη την εδική μας». Και ακόμη: «Μανιάτη δεν το σκέφτηκες της πένα πριν να πιάσεις / πως θα ‘ναι η Κρήτη αφορμή τον ύπνο σου να χάσεις».
Ήδη έχει δημιουργηθεί το Παγκρήτιο Δίκτυο κατά των Βιομηχανικών ΑΠΕ με σκοπό να εμποδίσει την οικολογική καταστροφή. Οι επιτροπές αγώνα κατά των ΒΑΠΕ-σύμφωνα με το argolida.net- στην περιοχή του Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνου, εξέδωσαν ψήφισμα στο οποίο μεταξύ άλλων αναφέρουν:
«Όλες οι κορυφογραμμές, ακόμα και προστατευόμενες περιοχές σχεδιάζεται να καταληφθούν από ανεμογεννήτριες, αντλησιοταμιευτήρες και άλλες ΑΠΕ.
Συστηματικά, χιλιάδες στρέμματα κτηνοτροφικής και αγροτικής γης αλλάζουν χρήση: χαρακτηρίζονται δασικά ή χορτολιβαδικά και περνούν στην δικαιοδοσία του κράτους που τα παραχωρεί στις εταιρείες ΑΠΕ.
Χιλιάδες στρέμματα πολύτιμης βλάστησης, αποψιλώνονται για να καλυφθούν με εκατομμύρια κυβικά μπετόν και σίδερα. Η συρρίκνωση της διαθέσιμης γης θα εξαναγκάσει κτηνοτρόφους και αγρότες να μεταναστεύσουν. Η αλλοίωση του τοπίου και η υποβάθμιση του περιβάλλοντος θα πλήξουν τον τουρισμό όπως συμβαίνει παντού σε περιοχές με αιολικά πάρκα. Ο τόπος μας θα μετατραπεί σε νεκρή βιομηχανική περιοχή καθώς τα αιολικά δεν προσφέρουν θέσεις εργασίας.
Κι όμως, με φόβητρο τις αναπόδειχτες θεωρίες για υπερθέρμανση του πλανήτη και δούρειο ίππο την «Πράσινη Ανάπτυξη», οι πολιτικοί που υποστηρίζουν τις πολυεθνικές – αυτοί που παραχώρησαν την εθνική μας κυριαρχία στη Τρόικα και στο λόμπι των τραπεζιτών- ψηφίζουν
και εφαρμόζουν αντισυνταγματικά νομοθετήματα που ευνοούν ως “εθνική προτεραιότητα” την ληστρική επιδρομή των εταιρειών ΑΠΕ.
Τις επιδοτούν υποχρεωτικά με χρήματα των φορολογουμένων, μέσω άμεσων και έμμεσων φόρων ( ΕΤΜΕΑΡ, ΝΕΡΙΤ κλπ) και υποχρεώνουν τη ΔΕΗ, με νόμο, να αγοράζει πανάκριβα το όποιο ρεύμα παράγουν μετακυλώντας το κόστος στον καταναλωτή.
Με πρόσχημα την «πράσινη ενέργεια», θα ξεπατωθούν δάση ,θα σκαφτούν βουνά, θα κατασκευαστούν τεράστιες δεξαμενές που θα γεμίσουν οι περισσότερες από υπόγεια νερά με γεωτρήσεις.
Η πρόσφατη αδειοδότηση από το ΥΠΕΚΑ του υβριδικού- αντλησιοταμιευτικού τέρατος της θυγατρικής της EDF επιβεβαιώνει, πέρα από κάθε αμφιβολία, το μέλλον που μεθοδεύει για την Κρήτη η συγκυβέρνηση, υπηρετώντας τα συμφέροντα των πολυεθνικών σε βάρος του περιβάλλοντος και της ζωής μας. Προσφέρει γη και ύδωρ. Το «έργο» αυτό περιλαμβάνει τέσσερα αιολικά πάρκα με 106 ανεμογεννήτριες.
Μια άλλη θυγατρική της EDF έχει άδεια παραγωγής για ένα ακόμα υβριδικό επάνω στον Τσιλίβδικα και αντλησιοταμιευτήρα με δυο δεξαμενές να κρέμονται δίπλα στα Σελλιά, επάνω από το Ροδάκινο. Η ΤΕΡΝΑ, επίσης, ετοιμάζει μεγάλο υβριδικό στο φράγμα Ποταμών.
Εποφθαλμιούν τους υδάτινους πόρους του νησιού. Δεν θα τους αφήσουμε. Το νερό είναι δημόσιο αγαθό και η πρόσβαση σ αυτό είναι αναφαίρετο δικαίωμα κάθε πολίτη.250 ανεμογεννήτριες σχεδιάζουν να βάλουν στα βουνά του Αγίου Βασιλείου. Δεν θα τους αφήσουμε. Θα υπερασπισθούμε τον τόπο μας με κάθε κόστος!
Τα ηρωικά βουνά μας είναι η κληρονομιά και η ιστορία μας. Είναι σύμβολα ελευθερίας που πρέπει να παραδώσουμε αλώβητα στις επόμενες γενιές. Θα τα υπερασπισθούμε όπως τα υπερασπίσθηκαν οι προγονοί μας κι αν χρειασθεί θα τα ποτίσουμε με το αίμα μας. Κανένας κατακτητής δεν τα πάτησε. Κανένα «επενδυτή»-κατακτητή δεν θα αφήσουμε να τα πατήσει!
Προειδοποιούμε όσους κόπτονται δήθεν για την σωτηρία του πλανήτη προκειμένου να προωθήσουν σχέδια των αιολικών εταιριών να πάψουν να προσβάλουν την νοημοσύνη μας».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: