ΒΙΑΙΟΣ ΕΠΟΙΚΙΣΜΟΣ και ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ της ΧΩΡΑΣ με τον ΣΙΧΑΜΕΡΟΤΕΡΟ και ΑΘΛΙΟΤΕΡΟ ΤΡΟΠΟ, κατά ΠΑΡΑΒΑΣΗ του ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥ και της ΚΟΙΝΗΣ ΛΟΓΙΚΗΣ…

Κοινοποίηση:
λαθρο

Το οποίο ήδη «τρέχει» παράλληλα με πολλά άλλα, πάντα με την σύμπνοια της ελληνικής πολιτείας.Περίπου 160 από τα 282 προσφυγόπουλα που φιλοξενούνται σήμερα σε προγράμματα Στέγασης του SolidarityNow έχουν ενταχθεί ομαλά στην εκπαιδευτική διδασκαλία και έχουν ήδη ξεκινήσει να φοιτούν σε δημόσια σχολεία της χώρας. Το ποσοστό αυτό είναι συντριπτικά μεγάλο καθώς αγγίζει το 56,09% των προσφυγόπουλων και ουσιαστικά αντιπροσωπεύει την πλειοψηφία των παιδιών που ωφελούνται καθημερινά από τις υπηρεσίες της οργάνωσης.

Στο SolidarityNow είναι κοινή παραδοχή και πεποίθηση όλων μας ότι, η ενσωμάτωση στην κοινωνία περνάει μέσα από την εκπαίδευση.

Μία από τις προτεραιότητες του SolidarityNow είναι η υπεράσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων σε όλα τα επίπεδα, με ιδιαίτερη έμφαση στην προάσπιση των δικαιωμάτων των ευάλωτων ομάδων πληθυσμού, όπως είναι τα παιδιά.

Βασικό ανθρώπινο δικαίωμα είναι η πρόσβαση όλων ανεξαιρέτως στην εκπαίδευση. Όραμα της οργάνωσης, στη βάση σχεδιασμού και υλοποίησης προγραμμάτων για να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στις ανάγκες των πιο ευπαθών ομάδων, μεταξύ αυτών και των προσφύγων, είναι η ομαλή ενσωμάτωση των παιδιών-προσφύγων στη δημόσια εκπαίδευση με στόχο τη διασφάλιση ίσων ευκαιριών. Μόνον έτσι τα παιδιά αυτά θα έχουν ισότιμη αντιμετώπιση αλλά και τις ίδιες ευκαιρίες για να πετύχουν στο σχολείο, σε σύγκριση με τους Έλληνες μαθητές.

Τί έκανε το SolidarityNow για να Πετύχει την Εγγραφή των Παιδιών-Προσφύγων στο Σχολείο

Το SolidarityNow, προκειμένου να διασφαλίσει ότι όλα τα παιδιά θα εγγραφούν στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, ήδη από το 2016, υλοποιεί πρόσθετες δράσεις που διασφαλίζουν το δικαίωμα των προσφυγόπουλων να έχουν ομαλότερη πρόσβαση και ένταξη στην εκπαίδευση. Συγκεκριμένα:

1. Διοργάνωσε 1.481 εκπαιδευτικές δραστηριότητες
2. Υλοποίησε πολύπλευρες ενισχυτικές μαθησιακές δραστηριότητες: από μαθήματα εκμάθησης αραβικών και ελληνικών, μέχρι κατάρτιση σε υπολογιστές και μαθήματα γεωγραφίας
3. Ενίσχυσε την προστασία και την άτυπη προσχολική εκπαίδευση για 1.519 παιδιά
4. Ανέπτυξε συνεργασίες με τοπικές κοινότητες και σχολεία, με στόχο την αύξηση της αποδοχής των νέων μαθητών από τους συμμαθητές και τους γονείς, με έμφαση τις μικρές και τοπικές κοινωνίες.

Το Σχολείο με Αριθμούς
Σήμερα:
– 158 από τα 282 παιδιά και εφήβους που φιλοξενούνται σε προγράμματα του SolidarityNow έχουν εγγραφεί σε εκπαιδευτικό ίδρυμα προσχολικής και σχολικής ηλικίας (56,09%).

Πιο συγκεκριμένα, τα ποσοστά των παιδιών στις εκπαιδευτικές βαθμίδες έχουν ως εξής:
§ 18,75%: Προσχολική Αγωγή
§ 69,56%: Δημοτικό
§ 72,55%: Γυμνάσιο
§ 44,82%: Λύκειο
– 26% από τα παιδιά-πρόσφυγες που δεν παρακολουθούν ακόμα σχολείο βρίσκονται σε αναμονή εγγραφής τους, μόλις γίνει διοικητικά εφικτό
– 59,06% και 52,60% των εγγεγραμμένων παιδιών στο σχολείο είναι αγόρια και κορίτσια, αντίστοιχα.
– 17% των παιδιών που δε μετέχουν στην εκπαιδευτική διαδικασία είναι εξαιτίας της έλλειψης κινήτρου λόγω επικείμενης μετεγκατάστασής τους σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, η έλλειψη θέσεων σε νηπιαγωγεία και σε μερικές περιπτώσεις, η έλλειψη θέσεων σε γειτονικά σχολεία.

Οι αντιδράσεις των γονέων ανά την Ελλάδα είναι ελάχιστες και ακόμη λιγότερες βγαίνουν στη δημοσιότητα. Σας θυμίζουμε την αντιμετώπιση των γονιών του Ωραιόκαστρου Θεσσαλονίκης, όταν κατά την περσινή χρονιά «τόλμησαν» να εκφέρουν αντιρρήσεις σε παρόμοιο πρόγραμμα εισδοχής προσφυγόπουλων στα δημοτικά σχολεία της περιοχή

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

2 Σχόλια

  1. ΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ….

Comments are closed.