Βουκουρέστι: Ευρωπαϊκό συνέδριο έκαναν και οι μασόνοι, με συμμετοχή από… 39 χώρες!

Κοινοποίηση:
masonikh-synedria

Το 6ο Ευρωπαικό Συνέδριο Κανονικών Μεγάλων Στοών της Ευρώπης έγινε στο Βουκουρέστι από 8-10 Ιουνίου 2017 υπό την προεδρία του Μεγάλου Διδασκάλου της Ρουμανίας, Ράντου Μπαλανέσκου.

Παρέστησαν 70 αντιπρόσωποι από 39 χώρες ανάμεσα στις οποίες ήσαν η Αγγλία, η Σκωτία, η Ιρλανδία, η Γαλλία, η Γερμανία, Η Πολωνία, το Βέλγιο, η Αυστρία, η Ουγγαρία, η Ολλανδία, η Ελβετία, η Σουηδία, η Φινλανδία, η Ιταλία, η Ρωσία, η Τουρκία, το Ισραήλ, η Σερβία, η Σλοβακία, το Αζερμπαιτζάν, η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Σλοβενία, η Βουλγαρία, η Κύπρος, η Μάλτα, το Μονακό, η Αλβανία, η Μολδαβία και παρατηρητές από τις ΗΠΑ. Τη Μεγάλη Στοά της Ελλάδος αντιπροσώπευσαν ο Μεγάλος Διδάσκαλος Κωνσταντίνος Πολίτης και ο επίτιμος Μεγάλος Διδάσκαλος Γεώργιος Βασιλογεώργης.

Το συνέδριο απασχόλησαν θέματα στενότερης επαφής, σύσφιξης των δεσμών ανάμεσα στις ανεξάρτητες και αυτόνομες Μεγάλες Στοές της Ευρώπης, της ανταλλαγής πληροφοριών για τους τέκτονες που ταξιδεύουν ή μετακινούνται σε αυτές και ακολουθούν το τεκτονικό έθιμο της αλληλοεπισκεψιμότητας και της συστηματοποίησης του φιλανθρωπικού έργου.

Αναλύθηκαν οι δυνατότητες και τα προβλήματα που ανακύπτουν από την χρησιμοποίηση των νέων τεχνολογιών και ιδίως του διαδικτύου για τον τεκτονισμό και προτάθηκαν τρόποι αντιμετώπισής τους. Το συνέδριο έληξε με επίσημο δείπνο στο ιστορικό κτίριο της Εθνικής Τράπεζας της Ρουμανία όπου μίλησε ο επίτιμος Διοικητής της Τράπεζας.

Ακολούθησε την επόμενη η Γενική Συνέλευση της Εθνικής Μεγάλης Στοάς της Ρουμανίας παρουσία 700 περίπου τεκτόνων και το επίσημο δείπνο σε αίθουσες του Κοινοβουλίου (πρώην παλάτι Τσουσέσκου) που διέθεσε η Ρουμανική κυβέρνηση για τους τέκτονες απόδειξη της αναγνώρισης, συνεργασίας και σεβασμού που τρέφει το κράτος προς τις Τεκτονικές δυνάμεις.

Στις εκδηλώσεις αυτές παρέστησαν αντιπροσωπείες που είχαν ταξιδέψει και από άλλες χώρες, όπως η Ινδία, ο Καναδάς, η Βραζιλία, η Ιαπωνία και χώρες της Αφρικής.

Η ελληνική αντιπροσωπεία αντιμετωπίστηκε με ιδιαίτερο τρόπο λόγω της αρχαιότητάς της, αφού η ίδρυσή της χρονολογείται από 206 χρόνια (1811) και αναγνωρίζεται η πνευματική της συνεισφορά και το πλούσιο φιλανθρωπικό της έργο.

Ιδιαίτερο θέμα συζητήσεως αποτέλεσαν τεκτονικά ερωτήματα και διευκρινήσεις για τα τυπικά και τις τελετουργίες από τις νέες Μεγάλες Στοές, που προέκυψαν ή επανασυστήθηκαν μετά την αποκατάσταση των ελευθεριών στην Ανατολική Ευρώπη για την εν γένει δραστηριοποίηση της Μεγάλης Στοάς της Ελλάδος, οι αντιπρόσωποι της οποίας κατέθεσαν την πλούσια εμπειρία τους.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: