Ηταν τουλάχιστον σοφή η απόφαση του προέδρου της Βουλής Ευάγγελου Μεϊμαράκη να απαγορεύσει την είσοδο στη Βουλή, και κατά συνέπεια στην αίθουσα της Ολομέλειας, οπλοφορούντων βουλευτών. Μπορεί πάντα να ίσχυε η απαγόρευση, αλλά τα τελευταία χρόνια η αυστηρή επιτήρησή της γίνεται επιτακτική.
Μπορεί σήμερα να οπλοφορούν εξήντα βουλευτές, αλλά και πριν από δεκαπέντε χρόνια οπλοφορούσαν ουκ ολίγοι: πενήντα τέσσερις! Δηλαδή πάντα υπήρχε στη φλέβα των βουλευτών κάτι από… Φαρ Ουέστ. Και επειδή τα αίματα στην παρούσα Βουλή έχουν ανάψει για τα καλά, αντικείμενα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ζημιά δεν έχουν θέση στη Βουλή.
Βέβαια, οι εξάρσεις μεσογειακού τύπου πάντα είχαν θέση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, αλλά η δημοσιότητα κινείτο με αργούς ρυθμούς. Η είδηση γινόταν γνωστή την επομένη και από όσους διάβαζαν εφημερίδες. Ετσι δεν πήρε δημοσιότητα το γεγονός που συνέβη εντός του ναού της δημοκρατίας το 1962: ο βουλευτής της ΕΡΕ Κώστας Παπαδόπουλος εκσφενδόνισε ποτήρι στον Ηλία Μπερεδήμα (ΕΔΑ) τραυματίζοντάς τον σοβαρά στο μέτωπο. Πολλοί όμως θυμούνται ότι το 1982 ο βουλευτής Γιάννης Τσακλίδης (ΠΑΣΟΚ) γρονθοκόπησε τον -συνήθως ήρεμο- Ηλία Βουγιουκλάκη (Ν.Δ.). Αλλά και το 1992 (ο υπογράφων ήταν ένας από τους αυτόπτες μάρτυρες) ο βουλευτής Κώστας Ζαχαράκης (Ν.Δ.) κυνήγησε εντός του Κοινοβουλίου και με άγριες διαθέσεις (έτσι έδειχνε) τον Γιάννη Διαμαντίδη (ΠΑΣΟΚ).
Αληθινά χαστούκια δεν έπεσαν μόνο στην ταινία «Το ξύλο βγήκε από τον παράδεισο», αλλά και στη Βουλή. Το 1994 σε επιτροπή της Bουλής ο οξύθυμος Βασίλης Κεδίκογλου (ΠΑΣΟΚ) χαστούκισε τον Στρατή Κόρακα (ΚΚΕ). Και επειδή αναφερθήκαμε και στα όπλα, γυρίζουμε πίσω δεκαπέντε χρόνια: Στις 15 Ιουλίου 1998 ο βουλευτής της Ν.Δ. Γεράσιμος Γιακουμάτος απείλησε ότι θα πάει στη Βουλή και θα… πυροβολήσει τον τότε υπουργό Δημόσιας Τάξης Γιώργο Ρωμαίο. Μάλιστα σε ρεπορτάζ της εφημερίδα «Τα Νέα» ο βουλευτής εμφανιζόταν με το πιστόλι στο χέρι. Τι είχε συμβεί: «Από το σπίτι του Γιακουμάτου στο Χαλάνδρι εκλάπη χρηματοκιβώτιο βάρους 350 κιλών, και αυτός κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή με την οποία απειλεί ότι θα δείρει τον υπουργό», ενώ διαβάζουμε ότι ο Γιακουμάτος ανέφερε στην επίσημη ερώτησή του προς τον Ρωμαίο πως «θα σας καταστήσω ηθικό αυτουργό με όλα τα επακόλουθα, πολιτικά, ηθικά και σωματικά…»! Δύο-τρεις μέρες μετά ο κ. Γιακουμάτος δήλωνε ότι ήθελε απλώς να περάσει μήνυμα για την έξαρση της εγκληματικότητας, και όχι να επιτεθεί στον υπουργό.
Αλλά και το 2011 αρχηγός κόμματος (σήμερα) είχε εντοπιστεί στον έλεγχο της εισόδου από αστυνομικό της Βουλής να έχει στην τσάντα του μεταλλικό αντικείμενο. Ο πολιτικός απάντησε πως είχε στην τσάντα του το κινητό του.
Και υπάρχουν κι άλλα περιστατικά με χειρονομίες και χειροδικίες που έχουν καταγραφεί στη Βουλή εκτός της αιθούσης, αλλά έχουν αποσιωπηθεί για ευνόητους λόγους.
Στη γειτονική μας χώρα στις 29η Μαρτίου 1989 σε διάδρομο της Βουλής ο 37χρονος βουλευτής Τσεϊλάν έχασε τη ζωή του προσπαθώντας να χωρίσει δύο συναδέλφους του. Ενας εξ αυτών τον πυροβόλησε κατάστηθα με το περίστροφό του. Ευτυχώς, δεν έχουμε γίνει Τουρκία – και δεν πρέπει να γίνουμε.
espressonews.gr