Βραζιλία: Ήταν το νέο αστέρι της πολιτικής – Επέκρινε τον στρατό και δολοφονήθηκε

Κοινοποίηση:
tromaktiko22598

Η τελευταία πράξη της δημόσιας ζωής της ήταν ένα ποστάρισμα στο twitter σχετικά με την δολοφονία ενός νεαρού από την αστυνομία:

 

«Ο Ματέους Μέλο έφευγε από την εκκλησία όταν δολοφονήθηκε. Πόσοι ακόμα πρέπει να πεθάνουν για να σταματήσουμε αυτή την βαρβαρότητα;» αναρωτήθηκε την Τρίτη. Την Τετάρτη δολοφονήθηκε η ίδια σε ένα δρομάκι του Ρίο Ντε Τζανέιρο.

Η δημοτική σύμβουλος της πρωτεύουσας της Βραζιλίας, Μαριλί Φράνκο θεωρούταν το νέο μεγάλο αστέρι της πολιτικής στη χώρα της. Υποστήριζε τα ανθρώπινα δικαιώματα και συχνά έκανε κριτική στη βία που ασκούσε η αστυνομία.

Ο θάνατος του νεαρού, Ματέους Μέλο, 23 ετών, δεν προβλήθηκε ιδιαίτερα στις ειδήσεις. Ήταν, στο φινάλε, ένας φτωχός μαύρος άντρας σε μια πόλη όπου σκοτώνονται δεκάδες φτωχοί μαύροι άνδρες κάθε χρόνο. Πολλοί πεθαίνουν από τα χέρια των αστυνομικών, χωρίς να αντιμετωπίζουν, συνήθως, καμία συνέπεια.

Δύσκολο όμως να αγνοηθεί η δολοφονία της Φράνκο, η οποία φαίνεται να πυροδοτεί εξέγερση ενάντια στην αυξανόμενη βία.

Την Τετάρτη στις 14 Μαρτίου, λίγο μετά τις 9 μ.μ. καθώς η δημοτική σύμβουλος κατευθύνονταν στο σπίτι της μετά από μια συνάντηση για την ενδυνάμωση των μαύρων γυναικών, οι επιτιθέμενοι έκαναν κόσκινο το αυτοκίνητό της με σφαίρες. Σκότωσαν την 38χρονη ανερχόμενη πολιτικό, καθώς και τον οδηγό της, Άντερσον Πέδρο Γκόμες.

Οι δολοφονίες έρχονται σχεδόν ένα μήνα μετά την υπογραφή ενός διατάγματος από τον Προέδρο Μικέλ Τεμέρ που δίνει στο στρατό τεράστια δύναμη για την αποκατάσταση της τάξης στην πόλη του Ρίο ντε Τζανέιρο. Ήταν η πρώτη φορά που ένας βραζιλιάνος ηγέτης χρησιμοποίησε μια συνταγματική διάταξη που δίνει στο στρατό πρωταρχική ευθύνη για την ασφάλεια σε μία πόλη, μετά την επιστροφή της δημοκρατίας στα μέσα της δεκαετίας του ’80.

Η Φράνκο, η οποία εξελέγη στο Δημοτικό Συμβούλιο το 2016, είχε επικρίνει το μέτρο, λέγοντας ότι απειλεί να αυξήσει την αιματοχυσία χωρίς να αντιμετωπίζει τις ρίζες της βίας. Τις τελευταίες ημέρες διορίστηκε για να διαδραματίσει βασικό ρόλο σε μια επιτροπή συμβουλίου που έχει αναλάβει την εποπτεία της στρατιωτικής παρέμβασης.

Μέχρι τώρα κανείς δεν είχε συλληφθεί για τους πυροβολισμούς. Η Φράνκο φαίνεται να έχει πυροβοληθεί από άτομα που παρακολουθούσαν τις κινήσεις της, σύμφωνα με τοπικές ειδήσεις. Οι επιτιθέμενοι περίμεναν σε ένα αυτοκίνητο και άνοιξαν πυρ σε ένα χρωματισμένο παράθυρο πίσω από το οποίο καθόταν η Φράνκο, αναφέρουν τα ρεπορτάζ.

Ποια ήταν

Η Φράνκο μεγάλωσε στο Μαρέ, μια περιοχή στο βόρειο Ρίο ντε Τζανέιρο, που είναι από τις μεγαλύτερες συνοικίες των φαβέλων της πόλης, σε πολύ φτωχές περιοχές, στις οποίες αρχικά εγκαταστάθηκαν καταληψίες. Απέκτησε φήμη ως ακτιβίστρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, υποστηρίζοντας ότι η παγιωμένη ανισότητα και η αστυνομική κουλτούρα ήταν η ρίζα της επιδημίας βίας που πλήττει την πόλη για δεκαετίες.

Εκλέχτηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο με περισσότερες από 46.000 ψήφους, ένα αξιοσημείωτο ρεκόρ για ένα νέο πρόσωπο σε τοπικές εκλογές. Η Φράνκο ήταν η μόνη μαύρη γυναίκα εκπρόσωπος και μία από τις επτά γυναίκες στο συμβούλιο των 51 εδρών.

«Έσπασε τα εμπόδια που πολλές μαύρες γυναίκες στην περιφέρεια σκέφτηκαν ότι δεν ήταν εφικτό να σπάσουν», δήλωσε στους New York Times η Ιλόνα Σαμπό, εκτελεστική διευθύντρια του ινστιτούτου Igarapé, η οποία μελετά τις πολιτικές δημόσιας ασφάλειας. «Εκπροσωπούσε την ελπίδα για τόσες πολλές γυναίκες που δεν αισθάνονταν ποτέ ότι είχαν φωνή».

Ο θάνατος της Φράνκο ήρθε εν μέσω αυξανόμενων επικρίσεων για τη στρατιωτική παρέμβαση στο Ρίο ντε Τζανέιρο και ξεσήκωσε πλήθος διαμαρτυριών. Στιςαυθόρμητες διαδηλώσεις στο Ρίο συμμετείχαν συνδικαλιστικά μέλη, φεμινίστριες, αριστεροί και κατοίκους των φτωχότερων κοινοτήτων της πόλης.
Την Τρίτη 13 Μαρτίου, αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα εξέδωσαν μια δήλωση που εκφράζει «βαθιά ανησυχία» για την παρέμβαση, η οποία προειδοποίησαν ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Οι κυβερνήσεις πρέπει να περιορίσουν στο μέγιστο δυνατό βαθμό τη χρήση των ενόπλων δυνάμεων για την αντιμετώπιση των εσωτερικών διαταραχών, καθώς η κατάρτιση που λαμβάνουν είναι προσανατολισμένη προς την κατάπαυση του στρατιωτικού εχθρού παρά προς την προστασία και τον έλεγχο των πολιτών», ανέφερε η δήλωση.

Υπήρξαν 6.731 βίαιοι θάνατοι στην πόλη του Ρίο ντε Τζανέιρο το 2017, σημειώνοντας αύξηση 7,5% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Η συντριπτική πλειοψηφία των δολοφονιών συμβαίνουν σε φτωχές αστικές περιοχές που αποτελούν κόμβους ενός ακμάζοντος εμπορίου ναρκωτικών.

Ο Πρόεδρος Τεμέρ αποκάλεσε την δολοφονία της Φράνκο «απαράδεκτη» και «προσβολή του κράτους δικαίου και προσβολή της δημοκρατίας».

Είπε επίσης ότι δυσχέρανε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να εντείνει τις προσπάθειές της για την ειρήνευση του Ρίο ντε Τζανέιρο.

«Αυτές οι συμμορίες δεν θα σκοτώσουν το μέλλον μας», δήλωσε ο Τεμέρ σε μια βιντεοσκοπημένη δήλωση.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: