Βρετανία: Έντονες πιέσεις από την Βουλή των Λόρδων για αλλαγές στο Brexit

Κοινοποίηση:
C664EA48D8B8C320F44732645396EABD

Αλλαγές στο νομοσχέδιο περί Εξόδου από την ΕΕ ζητά από τη βρετανική κυβέρνηση με έκθεσή της η Επιτροπή Συντάγματος της Βουλής των Λόρδων, εντοπίζοντας «θεμελιώδη ελαττώματα».

Η έκθεση έρχεται μία ημέρα πριν από την έναρξη της συζήτησης στην Άνω Βουλή επί του νομοσχεδίου, που αποτελεί το επόμενο στάδιο της νομοθετικής διαδικασίας μετά από τις τροπολογίες που εγκρίθηκαν σε επίπεδο Βουλής των Κοινοτήτων.

Η Βουλή των Λόρδων θεωρείτο εξ αρχής περισσότερο αρνητικά διακείμενη έναντι του νομοσχεδίου και γενικότερα του Brexit ακόμα και από τη Βουλή των Κοινοτήτων, απ’ όπου η Πρωθυπουργός Μέι βγήκε λαβωμένη. Η κυβέρνηση υπέστη την πρώτη κοινοβουλευτική της ήττα, καθώς με τη στήριξη «ανταρτών» βουλευτών του Συντηρητικού Κόμματος υποχρεώθηκε να συμπεριλάβει στο νομοσχέδιο πρόβλεψη για «ουσιώδη» ψήφο των βουλευτών επί της τελικής συμφωνίας του Brexit.

Η επικεφαλής της επιτροπής της Βουλής των Λόρδων βαρόνη Τέιλορ του Μπόλτον ανέφερε: «Αναγνωρίζουμε την κλίμακα, την πρόκληση και την άνευ προηγουμένου φύση του καθήκοντος μετατροπής του ισχύοντος δικαίου της ΕΕ σε δίκαιο του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά ως έχει αυτό το νομοσχέδιο είναι συνταγματικά απαράδεκτο».

Σκοπός του νομοσχεδίου είναι να αντιγράψει στο βρετανικό δίκαιο το σύνολο των νόμων της ΕΕ, ώστε να υπάρχει στο μέλλον η ευχέρεια χρόνου για να αποφασιστεί ποιοι από αυτούς τους νόμος θα πρέπει να διατηρηθούν, να τροποποιηθούν ή να καταργηθούν.

Το νομοσχέδιο έχει δεχθεί πολλές επικρίσεις, μεταξύ άλλων λόγω της διευρυμένης δυνατότητας που προσφέρει στην εκτελεστική εξουσία να προβαίνει στην τροποποίηση ή κατάργηση των νόμων αυτών χωρίς νομοθετική συγκατάθεση.

Τα μέλη της Βουλής των Λόρδων επισημαίνουν στην έκθεσή τους, εξάλλου, ότι «σε πολλούς τομείς το τελικό σχήμα του νόμου θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων του ΗΒ με την ΕΕ. Συμπεραίνουμε ότι το νομοσχέδιο δημιουργεί τον κίνδυνο να υπονομεύσει θεμελιωδώς τη νομική βεβαιότητα με μια σειρά τρόπων».

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξόδου από την ΕΕ σχολίασε ότι η έκθεση θα ληφθεί σοβαρά υπόψη.

Η έκθεση εκλαμβάνεται ως επιβεβαίωση των εμποδίων που μοιάζουν αποφασισμένα να βάλουν στην Πρωθυπουργό τα μέλη της Βουλής των Λόρδων στο δρόμο προς το Brexit.

Προστίθεται δε στα εσωκομματικά προβλήματα της Πρωθυπουργού, που δέχεται πιέσεις τόσο από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές του Brexit, όσο και από τους οπαδούς του πιο «μαλακού» Brexit.

Εκατέρωθεν άρθρα και δηλώσεις το Σαββατοκύριακο έδωσαν σαφείς ενδείξεις για την ένταση στο εσωτερικό του Συντηρητικού Κόμματος. Σήμερα δε, η Daily Telegraph αποκαλύπτει μήνυμα που είχε στείλει σε στελέχη του κόμματος προ εβδομάδων μέσω της υπηρεσίας WhatsApp η Υφυπουργός Ενέργειας Κλαιρ Πέρι, υποστηρίκτρια της παραμονής στην ΕΕ, με το οποίο επέκρινε τους Brexiteers που διαμαρτύρονταν για τον οικονομικό διακανονισμό των περίπου 45 δισεκατομμυρίων ευρώ για το διαζύγιο με την ΕΕ.

Η κα Πέρι έκανε λόγο για «φανατικούς ηλικιωμένους άνδρες χωρίς στεγαστικά δάνεια ή νεαρά παιδιά».

Όλα αυτά εκτυλίσσονται ενώ το απόγευμα το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ αναμένεται να εγκρίνει τις κατευθυντήριες γραμμές διαπραγμάτευσης που θα πρέπει να ακολουθήσει ο διαπραγματευτής Μισέλ Μπαρνιέ στις συνομιλίες για τους όρους της μεταβατικής περιόδου που θα ακολουθήσει το Brexit.

Οι Ευρωπαίοι αναμένεται να απαιτήσουν από το Λονδίνο πλήρη τήρηση του κεκτημένου της ΕΕ κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής, χωρίς οι Βρετανοί να έχουν λόγο στη λήψη αποφάσεων.

Προς απογοήτευση και οργή των Brexiteers η βρετανική κυβέρνηση έχει ήδη δώσει να εννοηθεί ότι είναι πρόθυμη να συμμορφωθεί με τις περισσότερες απαιτήσεις των Ευρωπαίων.

 

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: