«Βροχή» δικαστικών αποφάσεων για αυθαίρετα με εμπλεκόμενους υπαλλήλους της Πολεοδομίας

Κοινοποίηση:
authaireta

Μόνο χθες στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης εκδόθηκαν δύο καταδικαστικές αποφάσεις σε βάρος υπαλλήλων της πολεοδομίας Θεσσαλονίκης, ενώ σε εξέλιξη είναι δίκη με κατηγορούμενους υπαλλήλους της πολεοδομίας Χαλκιδικής, οι οποίοι μάλιστα αντιμετωπίζουν κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος.
Διευθυντής της πολεοδομίας Θεσσαλονίκης καταδικάστηκε από το Γ’ Τριμελές Πλημμελειοδικείο σε φυλάκιση 10 μηνών με τριετή αναστολή για παράβαση καθήκοντος, καθώς, παρά την απόφαση του διοικητικού εφετείου Θεσσαλονίκης, δεν προχωρούσε σε κατεδάφιση τμήματος τετραώροφης πολυκατοικίας στα Κωνσταντινουπολίτικα που είχε χαρακτηριστεί αυθαίρετο, ούτε όμως επέβαλλε τα πρόστιμα που αναλογούσαν στη διατήρηση του αυθαιρέτου. Το δικαστήριο όμως δεν έμεινε μόνο στην καταδίκη του πολεοδόμου, αλλά ζήτησε να διαβιβαστούν τα πρακτικά της δίκης στην εισαγγελία για να διερευνηθούν επιπλέον ποινικές ευθύνες άλλων υπαλλήλων αλλά και αιρετών.
Το επίδικο ακίνητο είναι μια τετραώροφη οικοδομή που χτίστηκε με μεταβολή του συντελεστή δόμησης, παρότι στην περιοχή με βάση τα μέτρα του οικοπέδου επιτρεπόταν η ανέγερση κτίσματος 240 τετραγωνικών μέτρων, το ύψος του οποίου δεν έπρεπε να υπερβαίνει τα εννέα μέτρα, όπως είναι τα γειτονικά κτίσματα. Αντίθετα, η οικοδομή υπερέβη κατά 330 τετραγωνικά το μέγεθός της, ενώ το ύψος της φτάνει τα 15 μέτρα. Η ανέγερση προκάλεσε την αντίδραση γείτονα οικοπεδούχου, ο οποίος προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο χαρακτήρισε αντισυνταγματική τη μεταβολή του συντελεστή.
Ωστόσο η τότε διοίκηση της νομαρχίας Θεσσαλονίκης εξέδωσε απόφαση εξαίρεσης της συγκεκριμένης οικοδομής από την κατεδάφιση. Ακολούθησε από τον ίδιο οικοπεδούχο ακόμα μία προσφυγή στο ΣτΕ, που με νέα απόφασή του χαρακτήρισε παράνομη την εξαίρεση, όμως από την επόμενη διοίκηση της νομαρχίας εκδόθηκε και άλλη απόφαση εξαίρεσης. Ο θιγόμενος οικοπεδούχος συνέχισε τον δικαστικό αγώνα και κέρδισε προσφυγή στο διοικητικό εφετείο Θεσσαλονίκης το 2008 (καθώς τότε είχε τη σχετική αρμοδιότητα), την οποία ο πολεοδόμος δεν εφάρμοσε, με συνέπεια να μην κατεδαφίζεται το αυθαίρετο τμήμα της οικοδομής, ούτε όμως να επιβάλλονται και τα υπέρογκα πρόστιμα. Εντύπωση προκάλεσε ότι κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας στο τριμελές έγινε λόγος για πρόστιμα που όλα αυτά τα χρόνια έφτασαν τα 3 εκατομμύρια ευρώ.
Η υπόθεση έφτασε στα ποινικά δικαστήρια ύστερα από αναφορά του οικοπεδούχου στην εισαγγελία, που κίνησε έρευνα. Στην απολογία του στο δικαστήριο ο διευθυντής της πολεοδομίας υποστήριξε ότι αρμόδια για την κατεδάφιση ήταν η περιφέρεια και πως ο ίδιος δεν εφάρμοσε την απόφαση του διοικητικού εφετείου με το σκεπτικό ότι δεν θα υλοποιούνταν ποτέ. Πάντως το δικαστήριο ζήτησε να διερευνηθεί η εμπλοκή υπαλλήλων και αιρετών για το αδίκημα της απιστίας στην υπηρεσία, υπολογίζοντας τα υπέρογκα ποσά που έχει χάσει το δημόσιο από πρόστιμα που δεν επιβλήθηκαν για διάστημα περίπου 15 χρόνων.

ΤΟ ΑΥΘΑΙΡΕΤΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ
Σύμφωνα με την makthes.gr η ευαισθησία άλλου ενός οικοπεδούχου οδήγησε στα δικαστήρια υπάλληλο της πολεοδομίας Θεσσαλονίκης, η οποία καταδικάστηκε χθες για παράβαση καθήκοντος, επειδή, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, χωρίς να μπει στη διαδικασία ελέγχου του χώρου νομιμοποίησε συγκρότημα κατοικιών στον Χορτιάτη, παρά τις αυθαιρεσίες που είχαν καταγραφεί.
Η υπάλληλος παραπέμφθηκε στο Β’ Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης ύστερα από αναφορά του θιγόμενου οικοπεδούχου στο Σώμα Επιθεωρητών, που ύστερα από έρευνα έστειλαν την υπόθεση στον εισαγγελέα. Στην απολογία της χθες η πολεοδόμος αρνήθηκε τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας πως δεν είχε η ίδια την ευθύνη ως προϊσταμένη συγκεκριμένου τμήματος, όμως άλλες υπηρεσίες της πολεοδομίας που ενέκριναν τα τοπογραφικά διαγράμματα.
“Έπρεπε να ελέγξει και την τεχνική έκθεση και τις φωτογραφίες για να δει αν συμφωνούν τα στοιχεία με την προηγούμενη διακοπή των εργασιών”, τόνισε η πρόεδρος του δικαστηρίου εκφωνώντας την απόφαση με την οποία επιβλήθηκε στην υπάλληλο φυλάκιση 12 μηνών με τριετή αναστολή. Προηγουμένως και ο εισαγγελέας της έδρας είχε ζητήσει την καταδίκη της, τονίζοντας στην πρότασή του ότι σκοπός της πολεοδόμου ήταν να βοηθήσει τον εργολάβο και να νομιμοποιηθεί το κτίριο, ωφελώντας τον, όπως είπε.

ΔΙΚΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΟΙΚΟΠΕΔΟ-ΦΙΛΕΤΟ
Δύο υπάλληλοι της πολεοδομίας Χαλκιδικής, πολιτικοί μηχανικοί και ιδιοκτήτες κάθονται από χθες στο εδώλιο του τριμελούς εφετείου κακουργημάτων Θεσσαλονίκης για ψευδή βεβαίωση σε βαθμό κακουργήματος. Κατηγορούνται ότι ενέκριναν την ανέγερση σπιτιού σε οικόπεδο-φιλέτο της Αθύτου Χαλκιδικής, και συγκεκριμένα στην περιοχή “Βράχος”, παρότι είχαν παραβιαστεί οι πολεοδομικοί κανονισμοί για την ανέγερσή του.
Η υπόθεση, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, αφορά αποφάσεις της πολεοδομίας του 2001 και του 2006 και η υπόθεση οδηγήθηκε στο κακουργιοδικείο επειδή η αξία του σπιτιού που ανεγέρθηκε ξεπερνά τις 120.000 ευρώ. Χθες η δίκη ξεκίνησε με καταθέσεις μαρτύρων κατηγορίας και διακόπηκε για να συνεχιστεί σήμερα.

 

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. ΜΙΑ ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ ΑΝΔΡΟΥ!!!!!!!!!!!!!!!!!! ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΑΚΟΥΕΙ; ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ;

Comments are closed.