Η Ρωσία και η Τουρκία υπέγραψαν την σχετική συμφωνία για την πώληση των ρωσικών συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας S-400 , δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την διάρκεια ομιλίας του στο τουρκικό κοινοβούλιο. Την δήλωση του αυτή μετέδωσε το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο Haber 7.
“Έγιναν βήματα με την Ρωσία στο ζήτημα αυτό. Έχουν μπει οι υπογραφές και ελπίζω ότι θα δούμε τους πυραύλους S-400 στην χώρα μας, τους οποίους θα ζητήσουμε να κατασκευάζουμε από κοινού” , δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος απευθυνόμενος στο σώμα της τουρκικής βουλής.
Ο Ερντογάν είπε ακόμη ότι “επί χρόνια η Τουρκία δεν μπορούσε να πάρει από τις ΗΠΑ αυτό που ήθελε” και “αναγκάστηκε να το αναζητήσει αλλού”. “Και αυτές οι συμφωνίες είναι αποτέλεσμα αυτών των αναζητήσεων. Η Ελλάδα, μέλος του ΝΑΤΟ, επί χρόνια χρησιμοποιεί τους S-300. Για ποιό λόγο λοιπόν (οι ΗΠΑ -σ.σ.) ανησυχούν;”, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ πάντως αρνήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις αυτές του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. “Δεν σχολιάζουμε ” ήταν η απάντηση του σε σχετικό ερώτημα που του τέθηκε.
Όπως είναι προφανές, η απόκτηση των ρωσικών πυραύλων αποτελεί κίνηση υψηλής γεωστρατηγικής σημασίας. Το πυραυλικό σύστημα S-400 αποτελείται από συστοιχίες αντιαεροπορικών πυραύλων νέας γενιάς, μέσου και μεγάλου βεληνεκούς, ενώ έχει τη δυνατότητα κατάρριψης αεροσκαφών σε αποστάσεις έως και 400 χιλιόμετρα. Σύμφωνα με αρκετούς αναλυτές, η συμφωνία Τουρκίας-Ρωσίας έχει κομβική σημασία για τις περιφερειακές ισορροπίες στο θέμα της ασφάλειας και όπως είναι προφανές επηρεάζει άμεσα και την Ελλάδα.
Η νέα στροφή του Ερντογάν προς τη Ρωσία
Στο πλαίσιο της ομιλίας του ο Ερντογάν εξαπέλυσε επίθεση εναντίον της Γερμανίας, του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και του Ισραήλ, συμπληρώνοντας ακόμη ένα κομμάτι του ψηφιδωτού που οδηγεί στην απομάκρυνσή του από τη Δύση και την ευθυγράμμισή του με άλλες δυνάμεις.
Μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, ο τούρκος πρόεδρος υποβάθμισε τις ανησυχίες των ΗΠΑ, δήλωσε ότι η συμφωνία με τους Ρώσους θα προχωρήσει κανονικά και κατηγόρησε τη Ουάσιγκτον για… σύμπνοια με κουρδικές ένοπλες ομάδες στη Συρία. Σημειώνεται ότι, όπως αναφέρει το Bloomberg, η Άγκυρα είχε προσπαθήσει στο παρελθόν να αποκτήσει παρόμοια πυραυλικά συστήματα εξελιγμένου τύπου αλλά δεν κατάφερε εν τέλει να κλείσει τη σχετική συμφωνία. «Αν δεν μπορούμε να βρούμε αυτό που ψάχνουμε στις ΗΠΑ, θα πρέπει να ψάξουμε αλλού» είπε μεταξύ άλλων ο Ερντογάν. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, θυμήθηκε δε τους S-300 που βρίσκονται στην Ελλάδα.
«Γιατί ενοχλούνται; Εμείς αυτή τη στιγμή προχωράμε με τη Ρωσία, έχουμε υπογράψει. Μακάρι να δούμε τους S-400 στη χώρα μας και έπειτα να προχωρήσουμε σε διαδικασία κοινής παραγωγής», ανέφερε. Οπως είπε εδώ και χρόνια η Ελλάδα, που είναι μέλος του ΝΑΤΟ, χρησιμοποιεί S-300. Στο ίδιο πλαίσιο σημείωσε πως δεν αντιλαμβάνεται γιατί οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν για τα ρωσικά συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας S-400.
«Γιατί ανησυχούν; Κάθε χώρα έχει το δικαίωμα να λαμβάνει ορισμένα μέτρα για να προασπίσει τη δική της ασφάλεια. Όσον αφορά τη χρήση άλλων οπλικών συστημάτων δεν εκδηλώνουν καμία ανησυχία, αλλά στην περίπτωση των συστημάτων S-400 δείχνουν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο τούρκος πρόεδρος, επισημαίνοντας ότι «δεν μπορεί να υπάρχει λόγος εκνευρισμού» και επιβεβαιώνοντας ότι «οι διαπραγματεύσεις ουσιαστικά έχουν ολοκληρωθεί».
Ανησυχία από τις ΗΠΑ για τις κινήσεις του «σουλτάνου»
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προέβη στις δηλώσεις αυτές με αφορμή το δημοσίευμα της τουρκικής φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Yeni Safak, η οποία γράφει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν για την αγορά των συστημάτων S-400, εκβιάζουν την Τουρκία και προσπαθούν να παρεμποδίσουν τη συμφωνία με τη Ρωσία.
Η τουρκική εφημερίδα υπενθυμίζει ότι, όταν η Τουρκία διεξήγαγε ανάλογες συνομιλίες με τη Κίνα, οι ΗΠΑ ενήργησαν κατά τον ίδιο τρόπο, καθιστώντας σαφές ότι στην κινεζική κατασκευάστρια εταιρεία παρόμοιων συστημάτων έχουν επιβληθεί κυρώσεις και συνεπώς η υπογραφή συμφωνίας με την Κίνα μπορεί να έχει ως συνέπεια να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία. Παράλληλα επισημαίνει ότι οι ΗΠΑ θέλουν να αναγκάσουν την Τουρκία να αγοράσει τα δικά τους αντιπυραυλικά συστήματα Patriot, επιβάλλοντάς της σκληρούς όρους, χαρακτηρίζοντας τη στάση της Ουάσινγκτον κακοπροαίρετη και εκβιαστική.
Η Yeni Safak γράφει επίσης ότι η αμερικανική πλευρά δηλώνει ότι δεν μπορεί να εντάξει τα συστήματα S-400 στο αμυντικό σύστημα του ΝΑΤΟ και υπενθυμίζει ότι τα συστήματα S-300 που είχε αγοράσει η Ελλάδα έχουν ενσωματωθεί στο σύστημα συλλογικής ασφάλειας και λειτουργούν.
Επίσης, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα, οι αμερικανικοί Patriot είναι πολύ πιο ακριβοί εν σχέσει με άλλα αντίστοιχα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας, ενώ σε μια πιθανή συμφωνία αγοράς τους δεν περιλαμβάνονται οι όροι που να αφορούν την μεταβίβαση τεχνολογίας στην Τουρκία, κάτι που η ίδια απαιτεί. Επιπλέον, σύμφωνα με το τουρκικό δημοσίευμα, οι Αμερικανοί απαιτούν οι τούρκοι μηχανικοί να μην έχουν καμία παρέμβαση στα εν λόγω συστήματα, όπως και πλήρη ενημέρωση για την κάθε εκτόξευση που θα γίνει όπως και για τους λόγους που θα χρησιμοποιηθούν. Επίσης, οι Αμερικανοί θέτουν συγκεκριμένη χρονική διάρκεια χρήσης των συστημάτων Patriot, μετά τη λήξη της οποίας τα συστήματα θα πρέπει να επιστραφούν στον αμερικανικό στρατό και να αγορασθούν νέα εφόσον κάτι τέτοιο είναι αναγκαίο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Τζόζεφ Ντάνφορντ, είχε εκφράσει τη Δευτέρα την ανησυχία του για το ενδεχόμενο αγοράς των συστημάτων S-400 από την Τουρκία. Την ίδια στιγμή ο σύμβουλος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν επί θεμάτων στρατιωτικής και τεχνολογικής συνεργασίας, Βλαντίμιρ Κόζιν, είχε δηλώσει ότι το συμβόλαιο για την πώληση των S-400 στην Τουρκία έχει ολοκληρωθεί και πως οι συνομιλίες μεταξύ Άγκυρας και Μόσχας για το θέμα της πώλησής τους βρίσκονται στην τελική τους φάση.