Ο πρόεδρος του γερμανικού οικονομικού ινστιτούτου DIW εκτιμά ότι θα υπάρξει κούρεμα του ελληνικού χρέους εντός του 2018, απλώς θα λέγεται «αναδιάρθρωση». Αναφορές του Τύπου στις προεδρικές εκλογές στην Κύπρο.
Θα γίνει απομείωση του ελληνικού χρέους εντός του 2018, εκτίμησε ο Μαρσέλ Φράτσερ, πρόεδρος του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών DIW. Σε εκτενέστατη συνέντευξή του στον δημοφιλή νεανικό ιστότοπο jungundnaiv.de, που προσεγγίζει τα πολιτικά θέματα με εναλλακτικό, κατά κανόνα χαλαρό ύφος, ο κορυφαίος γερμανός οικονομολόγος παραδέχεται ότι στο πλαίσιο των προγραμμάτων προσαρμογής «συχνά τέθηκαν όροι που έπληξαν σημαντικά τους ανθρώπους. (…) Σε αυτό το σημείο έχουν γίνει λάθη». Επισήμανε όμως ότι «από την άλλη έγιναν και πολλά σωστά πράγματα», αναφέροντας τις έξωθεν πιέσεις για βελτίωση των προβληματικών φοροεισπρακτικών μηχανισμών στην Ελλάδα.
Κατά τη γνώμη του «ήταν απόλυτα σωστό» το στοιχείο ότι τα δάνεια χορηγήθηκαν υπό τον όρο να εφαρμοστούν μεταρρυθμίσεις «με το σκεπτικό ότι θα ανακάμψει η οικονομία και οι άνθρωποι θα ξαναβρούν δουλειά».
Ο Μ. Φράτσερ ανέφερε ότι το 2010 ήταν σαφές ότι η Ελλάδα δεν ήταν σε θέση να αποπληρώσει τα δάνειά της. «Γερμανικές και γαλλικές τράπεζες είχαν χορηγήσει με διαφορά τα μεγαλύτερα δάνεια». Όμως ο φόβος, μετά τα όσα προκάλεσε η κατάρρευση της Lehmann Brothers στις ΗΠΑ, ότι θα μπορούσε να προκληθεί «συστημική κρίση στην Ευρώπη» οδήγησε στην απόφαση να χορηγηθούν δάνεια στην Ελλάδα «ώστε να μπορέσει να τα επιστρέψει σε αυτές τις τράπεζες. Εκ των υστέρων ήταν τεράστιο λάθος. Οι τράπεζες, κυρίως οι γαλλικές και γερμανικές, αλλά και όλες οι άλλες, θα έπρεπε τότε να είχαν πληρώσει», εκτίμησε ο πρόεδρος του DIW.
«Περισσότερο από το μισό των δανείων που έρρευσαν από την Ευρώπη προς την Ελλάδα, επέστρεψαν πάλι σε τράπεζες στο εξωτερικό, δηλαδή όχι στην Ελλάδα. Δηλαδή εμείς ως φορολογούμενοι ξαναβάλαμε τα χρήματα πίσω στις τσέπες των δικών μας τραπεζών Αυτό απλά δεν επιτρέπεται να συμβαίνει».
«Η Ελλάδα έχει εφαρμόσει πολλές καλές μεταρρυθμίσεις»
Ερωτηθείς αν θα υπάρξει ελάφρυνση του ελληνικού χρέους απάντησε: «Φυσικά (…) Φέτος». Όπως είπε, «θα γίνει κούρεμα χρέους φέτος. Δεν θα ονομαστεί έτσι επειδή η υπόσχεση (σ.σ. της γερμανικής κυβέρνησης και δη του πρώην υπουργού Οικονομικών Σόιμπλε) ήταν ότι δεν θα υπάρξει κούρεμα. Θα του δώσουν το όμορφο όνομα “αναδιάρθρωση”, μειώνοντας εν τέλει ξανά το ύψος των επιτοκίων ή παρατείνοντας τον χρόνο αποπληρωμής. Στην πραγματικότητα είναι ακριβώς το ίδιο με ένα κούρεμα, λίγο ή πολύ, αλλά έχει διαφορετικό όνομα».
Όπως επισήμανε ο γερμανός οικονομολόγος, «είναι απόλυτα σαφές. Μπορείς να επιμένεις να μην παρέχεις κούρεμα χρέους στην Ελλάδα, μόνο που έτσι δεν θα πάρεις τίποτα πίσω. Είναι καλύτερα να προσφέρεις τώρα μια μικρή απομείωση χρέους προκειμένου να ορθοποδήσει πάλι (η Ελλάδα), να μπορέσει η οικονομία να αναπτυχθεί και πάλι, ώστε να μπορέσουν να εξυπηρετήσει το υπόλοιπο χρέος της».
Κάνοντας μια συνοπτική αποτίμηση των τελευταίων οκτώ ετών, ο Μαρσέλ Φράτσερ ανέφερε: «Θα έλεγα ότι η Ελλάδα έχει εφαρμόσει πολλές καλές μεταρρυθμίσεις. Όχι τα πάντα, αλλά πολλά θετικά».
Ισχνή πλειοψηφία για τον Αναστασιάδη
Ο γερμανικός και αυστριακός τύπος κάνουν αναφορές στις προεδρικές εκλογές στην Κύπρο, οι οποίες θα κριθούν στον β’ γύρο. Για μάχη με αβέβαιη έκβαση για τον συντηρητικό πρόεδρο Νίκο Αναστασιάση απέναντι στον Σταύρο Μαλά που στηρίχθηκε από το ΑΚΕΛ, κάνει λόγο η αυστριακή Der Standard σε σύντομη ανταπόκριση στην ηλεκτρονική της έκδοση. Η εφημερίδα παρατηρεί ότι ο Νίκος Αναστασιάδης πηγαίνει με «ισχνό προβάδισμα» στον δεύτερο γύρο των εκλογών την προσεχή Κυριακή και σχολιάζει ότι «μάλλον είχε φανταστεί ότι τα πράγματα θα ήταν πιο εύκολα». Η Der Standard καταγράφει τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι «ο πρόεδρος του φασιστικού κόμματος ΕΛΑΜ (σ.σ. Χρίστος Χρίστου) έλαβε για πρώτη φορά ποσοστό 5,6%».
Ο κύπριος πρόεδρος θα βρει απέναντί του στον δεύτερο γύρο «έναν ισχυρό αριστερό υποψήφιο», γράφει στην ιστοσελίδα της η εβδομαδιαία εφημερίδα Die Zeit. Η εφημερίδα του Αμβούργου στέκεται στο γεγονός ότι «αμφότεροι οι υποψήφιοι τάσσονται υπέρ των διαπραγματεύσεων για επανένωση του διχοτομημένου μεσογειακού νησιού».
Το δημοσίευμα υπογραμμίζει πάντως ότι «οι προεδρικές εκλογές διεξάγονται έξι μήνες μετά τη νέα αποτυχία των διαπραγματεύσεων για επανένωση της Κύπρου. Οι συνομιλίες ανάμεσα στην ελληνοκυπριακή κυβέρνηση στη Λευκωσία και της αναγνωρισμένης μόνον από την Άγκυρα Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου, μετά από μεγάλες ελπίδες στο ξεκίνημα, διακόπηκαν τον Ιούλιο δίχως αποτέλεσμα».
Η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt σημειώνει στην ηλεκτρονική της έκδοση ότι «η πλειοψηφία των Κυπρίων ψήφισε τον συντηρητικό Νίκο Αναστασιάδη. Όμως ακόμη δεν έχει νικήσει». Και η εφημερίδα του Ντύσελντορφ στέκεται στο γεγονός ότι και οι δύο υποψήφιοι τάσσονται υπέρ των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού και επισημαίνει ότι «στον φετινό προεκλογικό αγώνα ο επί δεκαετίες εθνικός διχασμός και η ανάκαμψη της οικονομίας μετά την οικονομική κρίση έπαιξαν και πάλι κεντρικό ρόλο».