Γαλλία: Επιστρέφει στην Γαλλία ο δημοσιογράφος Λου Μπιρό μετά την φυλάκισή του στη Τουρκία

Κοινοποίηση:
Λου-Μπιρό

Ο Γάλλος δημοσιογράφος Λου Μπιρό, που παρέμεινε κρατούμενος για τουλάχιστον 50 ημέρες σε τουρκική φυλακή, είναι εν πτήσει προς το Παρίσι όπου θα μπορέσει να ξαναβρεθεί με τους συγγενείς του, ανακοίνωσε η μη κυβερνητική οργάνωση Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα (RSF).

Αναμένεται να φθάσει λίγο πριν από τις 9:00 (10:00 ώρα Ελλάδας) έγραψε στο τουίτερ ο γενικός γραμματέας των RSF, Κριστόφ Ντελουάρ. «Ο Λου Μπιρό επιβαίνει στην πτήση AF1391 που απογειώθηκε από την Κωνσταντινούπολη στις 6:15 τοπική ώρα. Θα φθάσει στο Παρίσι στις 8:40, σύμφωνα με την Air France», ανέφερε ο Ντελουάρ.

«Οι τουρκικές αρχές τον μετέφεραν κατευθείαν στην πίστα του αεροδρομίου, ώστε να αποφύγει κάθε επαφή με τα μμε», διευκρινίζει.

Ο ανεξάρτητος δημοσιογράφος, ηλικίας 27 ετών, κατηγορείτο από την Άγκυρα ως μέλος μιας «ένοπλης τρομοκρατικής οργάνωσης».

Ο Λου Μπιρό, η απελευθέρωση του οποίου ανακοινώθηκε την Παρασκευή, παρέμεινε κρατούμενος 51 μέρες στην πόλη Σιμάκ της νοτιοανατολικής Τουρκίας.

Η απελευθέρωσή του, λίγο μετά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν στην Άγκυρα, είναι «μεγάλη ανακούφιση», δήλωσε ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Ερωτηθείς αν δόθηκε κάποιο αντάλλαγμα για την αποφυλάκιση του δημοσιογράφου, ο δικηγόρος του, Μαρτίν Πραντέλ, δήλωσε : «Δεν έχω κανένα λόγο να το σκεφθώ».

«Απλώς το να αντιληφθούν οι τουρκικές αρχές ότι είχαν άδικο επιμένοντας στη φυλάκιση ενός γάλλου δημοσιογράφου (…) θα ήταν αρκετό», είχε πει.

Ο δημοσιογράφος είχε συλληφθεί στις 26 Ιουλίου στην τουρκο-ιρακινή μεθόριο, επειδή στην κατοχή του βρέθηκαν φωτογραφίες που τον έδειχναν μαζί με σύρους κούρδους μαχητές των YPG (μιας οργάνωσης που θεωρείται παρακλάδι του PKK και άρα «τρομοκρατική» από την Άγκυρα).

Σύμφωνα με τον δικηγόρο του, οι φωτογραφίες αυτές ήταν από ένα ρεπορτάζ για τις συνθήκες διαβίωσης των Σύρων το οποίο πραγματοποίησε το 2013 και μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο TV5 Monde.

Η Τουρκία κατέλαβε την 155η θέση σε σύνολο 180 χωρών το 2017 στον κατάλογο που καταρτίζουν οι RSF για την ελευθερία του Τύπου. Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί ιδιαίτερα μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016.

Περίπου 170 δημοσιογράφοι κρατούνται στη χώρα, σύμφωνα με την ειδικευμένη ιστοσελίδα P24. Στην πλειονότητά τους είναι Τούρκοι, όμως την ίδια τύχη έχουν και ξένοι συνάδελφοί τους.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: