Γερμανία: Σόιμπλε και Στάινμαγερ λένε ΟΧΙ στη Μέρκελ για νέες εκλογές

Κοινοποίηση:
σοιμπλε μερκελ

Με την Μέρκελ να μετράει τις πληγές της, ο Πρόεδρος της Bundestag, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε όπως και ο Γερμανός πρόεδρος, Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ λένε «nein» στο αίτημά της για πρόωρες εκλογές.
«Σχηματίστε μία σταθερή κυβέρνηση. Η Ευρώπη χρειάζεται μία Γερμανία ικανή να δράσει», δηλώνουν οι δύο ισχυροί άνδρες της Γερμανίας απευθυνόμενοι στα πολιτικά κόμματα της ατμομηχανής της Ευρωζώνης.

Διερευνητικές επαφές Στάινμαγερ με τους Ελεύθερους Δημοκράτες και τους Πράσινους

Τα πολιτικά «συντρίμμια» που άφησαν πίσω τους τα τέσσερα κόμματα που θα απάρτιζαν την κυβέρνηση «Τζαμάικα», προσπαθεί να μαζέψει ο πρόεδρος της Γερμανίας, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ.

Η κατάρρευση των διερευνητικών συνομιλιών έχει ήδη προκαλέσει τεράστια πολιτική ζημιά στο εσωτερικό και έχει βλάψει στο εξωτερικό την εικόνα της Γερμανίας.

Μετά το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων για το σχηματισμό τετρακομματικής κυβέρνησης, ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ αναζητεί από σήμερα λύσεις στο πρωτόγνωρο πολιτικό αδιέξοδο που βιώνει η χώρα. Σε συνομιλίες του σήμερα το απόγευμα με τον αρχηγό των Ελεύθερων Δημοκρατών,Κριστιάν Λίντνερ θα επιχειρήσει να διαπιστώσει εάν υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω συνομιλίες μεταξύ των χριστιανικών κομμάτων (CDU-CSU), του FDP και των Πρασίνων για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Νωρίτερα ο Φρανκ-Βάλτερ Σταiνμάιερ θα έχει επαφές με τους συμπροέδρους των Πρασίνων.

Η Μέρκελ έπρεπε να είναι προετοιμασμένη για το αδιέξοδο

Κατά την άποψη του καθηγητή Κρίστιαν Χάκε, που διδάσκει Πολιτικές Επιστήμες στα Πανεπιστήμια των Ενόπλων Δυνάμεων και της Βόννης, η κατάρρευση των συνομιλιών ήταν προβλέψιμη από καιρό. Οι διαφορές ανάμεσα στα κόμματα ήταν βαθύτερες από τις ομοιότητες, στις οποίες κάθε τόσο εστίαζαν οι επικεφαλής τους στις δημόσιες δηλώσεις τους.

«Η καγκελάριος έπρεπε να ξέρει από την αρχή ότι μπροστά της δεν είχε μια άμαξα με τέσσερα άλογα που έτρεχαν προς την ίδια κατεύθυνση, αλλά σε διαφορετική», υπογραμμίζει ο Κρίστιαν Χάκε. «Θα έπρεπε από την αρχή να είχε κάνει σαφείς τους πολιτικούς στόχους, να ήξερε εάν μπορούσαν να συμφωνήσουν με αυτούς ή όχι. Δεν το έκανε. Ο μοναδικός της στόχος ήταν να κρατηθεί στην εξουσία με όποιο κόστος. Δεν θα απορούσα εάν ερχόταν το Λυκόφως των Θεών για την καγκελάριο».

Ο Γερμανός καθηγητής θεωρεί επίσης ότι, μετά από αυτήν την εξέλιξη ο χρόνος δουλεύει για το ακροδεξιό εθνολαϊκιστικό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία».

Οι Χριστιανοδημοκράτες ζητούν παράταση χρόνου και πολλοί ασκούν πιέσεις για συνεργασία με το κόμμα του Σουλτς

Οι Χριστιανοδημοκράτες ζητούν παράταση χρόνου για τον σχηματισμό κυβέρνησης και πολλά πρωτοκλασάτα στελέχη του κόμματος ασκούν ασφυκτικές πιέσεις για εκ νέου συνεργασία με τους Σοσιαλδημοκράτες. Όπως η Γιούλια Κλόκνερ, αντιπρόεδρος του CDU, θεωρεί πως το καλύτερο είναι να συσταθεί εκ νέου ο μεγάλος συνασπισμός.

Την ίδια ώρα, το «δεξί χέρι» της Άνγκελα Μέρκελ, Πέτερ Αλτμάιερ, κάλεσε τα πολιτικά κόμματα να αποφασίσουν εντός των επόμενων τριών εβδομάδων αν μπορούν να σχηματίσουν μια σταθερή κυβέρνηση και να βγάλουν τη Γερμανία από το πολιτικό αδιέξοδο. Η κατάρρευση των διαπραγματεύσεων την Κυριακή για τον σχηματισμό πολυκομματικής κυβέρνησης έχουν προκαλέσει πολιτική αβεβαιότητα στη Γερμανία, με προοπτική διενέργειας νέων εκλογών.

Παράλληλα, έχει θέσει υπό κάποια αμφιβολία το πολιτικό μέλλον της Μέρκελ καθώς υπάρχουν ερωτήματα ως προς το αν θα τελέσει και την τέταρτη θητεία της. “Πρέπει να είμαστε σε κατάσταση τις επόμενες τρεις εβδομάδες όπου να υπάρχει σαφήνεια ως προς το αν μπορεί να υπάρξει σταθερή κυβέρνηση στη βάση αυτού του εκλογικού αποτελέσματος”, δήλωσε ο εκτελών χρέη υπουργού Οικονομικών.

Ο Αλτμάγερ τόνισε επίσης πως το συντηρητικό του κόμμα- οι Χριστιανοδημοκράτες-έχουν μια εντολή να κυβερνήσουν και πως τα κόμματα θα πρέπει να στηρίξουν την έκκληση του προέδρου Σταϊνμάγερ προς τα κόμματα να αναλάβουν την ευθύνη και να συνεργαστούν για να σχηματίσουν κυβέρνηση.

FDP: Ζητάμε την κατανόησή σας

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), Κριστιάν Λίντνερ, σε επιστολή προς τα μέλη του κόμματος του, ζήτησε την κατανόησή τους για το γεγονός ότι δεν κατάφερε να «τα βρει» με τους επικεφαλής των άλλων κομμάτων με αποτέλεσμα να καταρρεύσουν οι συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης “Τζαμάικα”.

Ο Μακρόν χαίρεται

Από την πλευρά του,πάντως το επιτελείο του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν χαμογελά χαιρέκακα καθώς η αποτυχία συνεργασίας της Μέρκελ με τους Ελεύθερους Δημοκράτες, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο εφαρμογής των ευρωπαικών μεταρρυθμίσεων που οραματίζεται ο 39χρονος πρόεδρος της Γαλλίας.

«H αποδυναμωμένη καγκελάριος», είναι ο τίτλος της γαλλικής εφημερίδας “Liberation” που απεικονίζει τη Μέρκελ στο σημερινό της πρωτοσέλιδο με το κεφάλι σκυφτό. Η γαλλική εφημερίδα παραθέτει ένα μεγάλο αφιέρωμα στη Μέρκελ, η οποία μετά από τρεις θητείες στην καγκελαρία, καθίσταται ανίκανη να σχηματίσει νέα κυβέρνηση συνασπισμού στη Γερμανία. Αναπόφευκτες θεωρούνται οι πρόωρες εκλογές”, επισημαίνει το σχετικό δημοσίευμα.

Οι περισσότεροι Γερμανοί λένε “ja” σε νέες εκλογές

Η πλειοψηφία των Γερμανών τάσσεται υπέρ της διενέργειας νέων εκλογών, σύμφωνα με δημοσκόπηση των ιδιωτικών τηλεοπτικών δικτύων RTL και “n-tv”. Το 45% τάσσεται υπέρ των πρόωρων εκλογών, το 27% υπέρ ενός νέου “μεγάλου συνασπισμού” (Χριστιανοδημοκρατών -Σοσιαλδημοκρατών) και το 24% υπέρ κυβέρνησης μειοψηφίας των Χριστιανοδημοκρατών.

Εάν γίνονταν νέες εκλογές τα αποτελέσματα δεν θα διέφεραν όμως από εκείνα των εκλογών του Σεπτεμβρίου:Οι μεγάλοι κερδισμένοι θα ήταν οι Πράσινοι, με 12%(στις τελευταίες εκλογές έλαβαν 8,9%),η Χριστιανοδημοκρατική Ενωση (CDU/CSU)με 31% (τον Σεπτέμβριο έλαβε 32,9%), οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) θα σημείωναν μικρή αύξηση και θα λάμβαναν 21% (20,5%), οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) επίσης μικρή μείωση 10% (10,7%), η Αριστερά (Die Linke) θα λάμβανε περίπου το ίδιο ποσοστό 9% (9,2%), και το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα «Εναλλακτική για την Γερμανία» (AfD) 12% (12,6% στις προηγούμενες εκλογές).

Αξίζει τέλος να σημειωθεί πως, το 53% των Γερμανών δεν δείχνουν κατανόηση για την απόφαση των Ελεύθερων Δημοκρατών να τινάξουν στον αέρα τις διερευνητικές συζητήσεις για την συγκρότηση συνασπισμού τύπου «Τζαμάικα». Επιπλέον, σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες τάσσονται υπέρ της Μέρκελ ως υποψήφιας καγκελαρίου των Χριστιανοδημοκρατών.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: