H Mάλτα ήταν μόνο η αρχή, όπως σχολιάζει ο γερμανικός Τύπος επισημαίνοντας ότι συνεχίζει να επικρατεί διαφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της. Την ίδια ώρα, η γαλλική εφημερίδα «Le Figaro» υποστηρίζει πως αυτό που έγινε ήταν ένα βήμα προς συμφωνία.
Handelsblatt
Η Μάλτα ήταν ένα βήμα καθώς ανάμεσα στην Ευρωζώνη και το ΔΝΤ συνεχίζει να επικρατεί βαθιά διαφωνία. Ωστόσο η συμφωνία της Παρασκευής θα έπρεπε να είχε γίνει από καιρό μετά από καβγάδες μηνών για τις μελλοντικές μεταρρυθμίσεις, επισημαίνει ο αρθρογράφος εξηγώντας πως υπήρξαν διαμάχες ανάμεσα στους δανειστές με το ΔΝΤ να ζητά πιο δραστικές μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό και το ασφαλιστικό. «Οι ατέρμονες έντονες αντιπαραθέσεις βύθισαν την Ελλάδα σε νέα φάση αβεβαιότητας, κάτι που επιβάρυνε το τραπεζικό της τομέα… αλλά ευτυχώς μπήκε τέλος, γιατί όπως είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, κανείς δεν έχει συμφέρον από την αναζωπύρωση μιας νέας ελληνικής κρίσης».
Wirschaftswoche
Η οικονομική εφημερίδα της Γερμανίας επισημαίνει ότι η κλιμάκωση αποφεύχθηκε, όμως η κατάσταση στην Ελλάδα κάθε άλλο παρά καλή είναι. «Η Ελλάδα είναι μακριά από την επιστροφή της σε μια σταθερή οικονομική ανάπτυξη. Αυτό γίνεται τώρα σαφές μετά από μακρές προσπάθειες των δανειστών να δείξουν ότι δήθεν η οικονομία της Ελλάδας ανακάμπτει…. Σε μια χρονιά με εκλογές στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Eυρωζώνης (Γαλλία – Γερμανία), οι πιστωτές παραπλάνησαν την κοινή γνώμη».
Der Spiegel
Για τις πιέσεις που ασκεί το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα στη Μέρκελ να χαλαρώσει τους όρους για μεταρρυθμίσεις στις χώρες της νότιας Ευρώπης γράφει το γερμανικό περιοδικό. «Η διαφωνία για την Ελλάδα δείχνει μία γεύση από το αυτό που περιμένει τη Γερμανίδα καγκελάριο στο θέμα της Ευρώπης από το SPD. Ο προεδρικός υποψήφιος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Μάρτιν Σουλτς, και ο Σοσιαλδημοκράτης υπουργός Εξωτερικών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, έχουν κατανείμει τους ρόλους σε ότι αφορά τη Ευρώπη. Ο Σουλτς δεν θα παίρνει θέση στο εσωτερικό και θα αφήνει τον Γκάμπριελ να έρχεται σε αντιπαράθεση με τον ισχυρό άνδρα της Γερμανίας . Όταν ο Σόιμπλε υποστηρίζει πως τα χρήματα από μόνα τους δεν αρκούν, ο Γκάμπριελ θα του λέει επίσης τα μέτρα λιτότητας από μόνα τους δεν επαρκούν.
Le Figaro
Η Ελλάδα αποδέχθηκε πρόσθετες μεταρρυθμίσεις για να βγει από το αδιέξοδο, κατά τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών την Παρασκευή στη Μάλτα. Η συνάντηση του Μαΐου θα είναι ζωτικής σημασίας, γράφει η γαλλική εφημερίδα «Le Figaro». «Υπό πίεση η Αθήνα συμφώνησε με τους πιστωτές της (ΕΕ, ΔΝΤ) για πρόσθετες μεταρρυθμίσεις προκειμένου να λάβει ένα νέο δάνειο στο πλαίσιο του προγράμματος βοήθειας, ύψους 86 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ωστόσο, αυτό δεν είναι το τέλος της ιστορίας», υποστηρίζει το επίμαχο δημοσίευμα.