«Μαύρη» Δευτέρα για το οικονομικό επιτελείο…
Η σημερινή ημέρα θα θυμίσει στους περισσότερους και αυτό είναι απολύτως σίγουρο τα μαρτυρικά 24ωρα του περασμένου καλοκαιριού, όπου η τύχη της χώρας κρεμιόταν από μια κλωστή.
Το οικονομικό επιτελείο οριστικοποιεί τις προτάσεις που θα καταθέσει στο Eurogroup ο Υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος ώστε να εξασφαλίσει τη θετική γνώμη των δανειστών για την τροποποίηση της πρώτης αξιολόγησης.
Ο υπουργός Οικονομικών θα διεκδικήσει από του ομολόγους του την άμεση αποδέσμευση των 10 δισ. που απαιτούνται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ώστε να διασφαλιστεί η σταθερότητα και να μην αναζωπυρωθούν επικίνδυνα σενάρια.
Το έδαφος επιχείρησε να προετοιμάσει μέσω των τηλεφωνημάτων που έκανε με τους Ευρωπαίους ηγέτες ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος συνομίλησε το βράδυ της Κυριακής με την Άγκελα Μέρκελ, τον Φρανσουά Ολάντ και τον Ζαν Κλωντ Γιούνκερ. Ο Έλληνας πρωθυπουργός επιχείρησε να αναδείξει την κρισιμότητα του προσφυγικού και τις συνέπειες για την Ευρώπη από ενδεχόμενη αδυναμία χειρισμού του ζητήματος από την Ελλάδα.
Τα τελευταία 24ωρα έχουν πέσει και οι τόνοι της αντιπαράθεσης, ένδειξη ότι κυβέρνηση και δανειστές αναζητούν σημεία σύγκλισης και εργάζονται προς αυτή την κατεύθυνση. Μόνη παραφωνία ήταν η δήλωση του Σόιμπλε που κατηγόρησε τον Μάρτιν Σουλτς για λάθος μηνύματα στο προσφυγικό-μεταναστευτικό, κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα.
Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι η Αθήνα έχει βραχυχρόνιο οικονομικό προγραμματισμό για να αντέξει σε περίπτωση παράτασης των διαπραγματεύσεων για δυο εβδομάδες, ενώ διαθέτει και plan B σε περίπτωση συνολικής εμπλοκής.
Η κυβέρνηση δεν αναμένει ουσιαστικά αποτελέσματα από το Eurogroup καθώς και οι δυο τηλεδιασκέψεις του οικονομικού επιτελείου με την τρόικα και το EuroWorking απέβησαν άκαρπα.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές το ΔΝΤ και η ΕΚΤ πιέζουν έντονα στο παρασκήνιο για τον ουσιαστικό διαχωρισμό της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών από την αξιολόγηση του προγράμματος.