Δεν το λέμε εμείς…οι ερευνητές!
10ετής έρευνα έρχεται να απαντήσει στο – κακά τα ψέμματα- αιώνιο ερώτημα: γιατί οι άντρες ζούνε λιγότερο από τις γυναίκες. Αν την απάντηση την συνοψίζαμε σε μισ φράση θα λέγαμε λόγω του «ελαττωματικού» μητρικού DNA.
Επειδή όμως η φράση αυτή εγείρει επιπλέον ερωτηματικά θα την αναλύσουμε με βάση την έρευνα του γενετιστή Νιλ Τζίμελ, καθηγητή στο University of Ontago, στη Ν. Ζηλανδία. Η θεωρία του σχετίζεται με τα μιτοχόνδρια, τις «μπαταρίες» που τροφοδοτούν τα κύτταρα και είναι ιδιαίτερα άφθονα στην καρδιά, τους μύες, τον εγκέφαλο και άλλα μέρη του σώματος που χρησιμοποιούν πολλή ενέργεια.
Οι δύο γονείς περνούν το γονιδίωμά τους στα παιδιά τους και οι όποιες επιβλαβείς μεταλλάξεις υπάρχουν σε αυτό αποβάλλονται στην πάροδο των γενεών αφού τα άτομα που το μεταφέρουν κάνουν λιγότερα παιδιά ή πεθαίνουν νωρίς. Ομως, το μιτοχονδριακό γονιδίωμα μεταφέρεται από τα θηλυκά. Η γυναίκα το περνά στα παιδιά της αλλά μόνο οι κόρες το μεταφέρουν στην επόμενη γενιά. Καθώς μεταφέρεται μέσω της θηλυκής γραμμής, όποιο DNA είναι επιβλαβές για τις γυναίκες, εξαλείφεται αλλά εκείνο που είναι επιβλαβές για τους άνδρες παραμένει, αφήνοντάς τους με μειονέκτημα.
Ο καθηγητής Νιλ Τζίμελ είπε για τα ευρήματά του: «Το αποκαλώ »η κατάρα της μητέρας». Σίγουρα οι άνδρες είναι το ασθενές φύλο». Παρόλα αυτά ο ίδιος ο καθηγητής καθησυχάζει τους άντρες επισημαίνοντας ότι η διαφορά στο προσδόκιμο ζωής σε σύγκριση με τις γυναίκες είναι μόλις 2-5 χρόνια.