Περί προσελκύσεως επενδύσεων, λειτουργίας θεσμών και άλλων τραγικωμωδιών.
Τεράστιο ζήτημα λειτουργίας και αξιοπιστίας των θεσμών της αγοράς εγείρεται από την υπόθεση που προέκυψε χθες με την εταιρεία Folli Follie.
Τι συνέβη εν συντομία: Το επενδυτικό fund QCM δημοσιοποίησε μια έκθεση για τη Folli Follie, όπου καταγγέλλονται σημεία και τέρατα για το δίκτυο πωλήσεων της εταιρείας στην Κίνα, όπου έχει τεράστια έκθεση, και για τα οικονομικά της στοιχεία. Εν ολίγοις, η QCM ισχυρίζεται ότι η FF έχει φουσκώσει τον ισολογισμό της μέσω εκατοντάδων ανύπαρκτων καταστημάτων και σημείων πώλησης στην Κίνα.
Η QCM ανακοίνωσε επίσης ότι μετά από αυτά που ανακάλυψε από την έρευνά της αποφάσισε να σορτάρει επιθετικά τη μετοχή της FF, και ως αποτέλεσμα η μετοχή κατακρημνύστηκε χθες στο limit down. Η Folli Follie εξέδωσε ανακοίνωση όπου αντικρούει τους ισχυρισμούς της QCM αλλά οι επενδυτές δεν πείσθηκαν από τους ισχυρισμούς της εταιρείας.
Το ζήτημα εστιάζεται στην ποιότητα των εκθέσεων των ελεγκτικών εταιρειών που υποτίθεται πως ελέγχουν την εταιρεία και ενημερώνουν τους επενδυτές και την κοινή γνώμη για μια εισηγμένη εταιρεία. Έλα όμως που τα στοιχεία της FF για τις δραστηριότητες στην Κίνα ελέγχονται από μια κινεζική ελεγκτική εταιρεία αμφιβόλου αξιοπιστίας, εκτός από το γεγονός ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιβεβαιωθούν οικονομικά στοιχεία στην Κίνα.
Και ενώ χθες όλη η αγορά μιλούσε για αυτήν την υπόθεση, η αρμόδια Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς υπό τον κ. Γκότση (επιλογή του Σύριζα και του Καραμανλικού συστήματος) κοιμάται τον ύπνο του δικαίου (ή του αδίκου). Ούτε μια ανακοίνωση, ούτε μια δήλωση. Τίποτε απολύτως.
Χωρίς να μπορούμε να βγάλουμε ασφαλές συμπέρασμα για το βαθμό που οι καταγγελίες της QCM ευσταθούν, η υπόθεση αυτή είναι τρομακτικά σημαντική για τη χώρα ως σοβαρός προορισμός επενδύσεων και ασφαλιστικών κεφαλαίων.
Τρομάξαμε να αποτινάξουμε από πάνω μας τη ρετσινιά των Greek statistics και προκύπτει το ενδεχόμενο να υπάρχει σοβαρή τρύπα στην ποιότητα ελέγχου των οικονομικών στοιχείων πολύ μεγάλων επιχειρήσεων με τεράστια έκθεση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Η Folli Follie έχει δανεισμό πάνω από 600 εκατομμύρια ευρώ, με τα περισσότερα από αυτά να έχουν δοθεί από ελληνικές Τράπεζες.
Αν δεν υπάρξει άμεση κινητοποίηση όλων των αρμοδίων αρχών για τη διαλεύκανση της υπόθεσης και την αποκατάσταση της αξιοπιστίας στην αγορά, οι επιπτώσεις μπορεί να είναι δραματικά αρνητικές για τη χώρα ως επενδυτικός προορισμός.
Yannis Koutsomitis
Πηγή: press-gr.com