Την ώρα που οι απλήρωτοι πρώην εργαζόμενοι του ALTER…πεινάνε ο ευτραφής πρώην Διευθύνων Σύμβουλος Κώστας Γιαννίκος που (πρόσφατα αφέθηκε ελεύθερος, μετά από δύο χρόνια φυλάκισης) αύξησε το βάρος του στο κελί(;) λόγω…κατάθλιψης, σύμφωνα με το ρεπορτάζ απογευματινής εφημερίδας, που αναφέρει: Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος άσκησε η Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών κατά των πρώην μετόχων του τηλεοπτικού σταθμού ALTER, Κώστα Γιαννίκου και Θανάση Αθανασούλη.
Η δίωξη αφορά σε εικονικές συναλλαγές ύψους 8 εκατομμυρίων του τηλεοπτικού σταθμού με εξωχώριες εταιρείες, χρήματα που όπως φαίνεται να προέκυψε από δικαστική έρευνα κατέληξαν σε τραπεζικούς λογαριασμούς κατηγορουμένων. Οι ποινές που προβλέπονται για τις κατηγορίες αυτές φτάνουν έως και τα ισόβια.
Η πολυετής προκαταρκτική έρευνα, για τα πεπραγμένα στον τηλεοπτικό σταθμό κατέληξε στην άσκηση ποινικής δίωξης, με παραγγελία για διενέργεια κύριας ανάκρισης, για τις εξής πράξεις :
Α) Της απάτης από την οποία η ζημία που προξενήθηκε είναι ιδιαίτερα μεγάλη, κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, τελεσθείσα από υπαίτιους οι οποίοι διαπράττουν απάτες κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια.
Β) Της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια.
Η υπόθεση αφορά σε εικονικές συναλλαγές συνολικού ύψους άνω των οκτώ εκατομμυρίων ευρώ, μεταξύ της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο εταιρείας τηλεοπτικών θεαμάτων ALTER και εξωχώριων εταιρειών, ελεγχόμενων από μετόχους της πρώτης εταιρείας. Μέσα από τις συναλλαγές οι εισαγγελείς φέρονται να εντόπισαν σειρά παράνομων πράξεων.
Από την επεξεργασία στοιχείων που συγκεντρώθηκαν μέσω δικαστικής συνδρομής διαπιστώθηκε ότι μέρος των πιο πάνω χρημάτων κατέληξε σε τραπεζικούς λογαριασμούς του στενού κύκλου των κατηγορουμένων.
Από την πολυετή έρευνα της εισαγγελέως για όλο το χρονικό διάστημα που λειτούργησε ο τηλεοπτικός σταθμός ALTER αποδεικνύεται ότι όλες οι ύποπτες συναλλαγές εντοπίστηκαν μεταξύ εταιρειών των κύκλων Γιαννίκου και Αθανασούλη που διοικούσαν την εταιρεία, ενώ για ακόμη μια φορά σε κανένα σημείο, δεν υπάρχει η παραμικρή εμπλοκή της οικογένειας Κουρή, η οποία ούτε γνώριζε το τι είχε συμβεί στην εταιρεία αλλά και επανειλημμένα είχε καταγγείλει ατασθαλίες και είχε ζητήσει έλεγχο και από τις φορολογικές και από τις δικαστικές Αρχές.
Η φυλακή και οι καταδικαστικές αποφάσεις
Στο μεταξύ, τον Ιούνιο του 2012, ο Κώστας Γιαννίκος μπήκε στις φυλακές Κορυδαλλού, καθώς κρίθηκε προφυλακιστέος για μη καταβολή ΦΠΑ ύψους δυο εκατομμυρίων ευρώ, πριν γίνει η αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα.
Ο Κώστας Γιαννίκος μετά την απολογία του ενώπιον του τακτικού ανακριτή, είχε κριθεί προσωρινά κρατούμενος με τη σύμφωνη γνώμη και του αρμόδιου εισαγγελέα.
Αυτή ήταν η δεύτερη φορά που ο Κώστας Γιαννίκος οδηγήθηκε στη δικαιοσύνη για μη απόδοση ΦΠΑ.
Την πρώτη φορά όμως ανακριτής και εισαγγελέας έκριναν πως δεν πρέπει να προφυλακιστεί και τον άφησαν ελεύθερο με τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα. Η υπόθεση εκείνη αφορούσε σε συνολική οφειλή ΦΠΑ 1,2 εκατ. ευρώ.
Στην απολογία του ο κ. Γιαννίκος είχε υποστηρίξει τότε, ό, τι η υπαγωγή της εταιρίας στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα, δεν δικαιολογούσε τη σύλληψή του.
Τον Ιούλιο του 2014, ο Κώστας Γιαννίκος αποφυλακίστηκε καθώς υπέβαλλε αίτημα αντικατάστασης της προσωρινής κράτησης με όρους, κάτι που έγινε δεκτό. Ωστόσο έχει άλλες δυο πρωτόδικες καταδικαστικές αποφάσεις σε βάρος του (6 και 7 ετών )αλλά έχει δοθεί αναστολή μέχρι την έφεση με εγγύηση 150.000 ευρώ.
Το πράσινο φως της αποφυλάκισης έδωσε το Μονομελές Εφετείο Αθηνών υπό την προεδρία του πρόεδρου Εφετών Βενιζέλου Μουράτζογλου, που αντικατέστησε την προσωρινή του κράτηση με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της υποχρεωτικής εμφάνισης στο αστυνομικό τμήμα.
Ο βίος στη φυλακή
Να σημειωθεί ότι ο Κώστας Γιαννίκος όταν μπήκε στη φυλακή εκδήλωσε συμπτώματα κατάθλιψης. Αρχικά δεν κοιμόταν. Στη συνέχεια είχε βουλιμικά επεισόδια με αποτέλεσμα να αυξήσει το βάρος του.
Πάντως, ο τηλεοπτικός σταθμός ALTER έχει σταματήσει να εκπέμπει από τον Νοέμβριο του 2011 αφήνοντας στην ανεργία εκατοντάδες εργαζόμενους.