Για προβλήματα τροφοδοσίας της Ευρώπης με ρωσικό φυσικό αέριο προειδοποιούν οι Βρυξέλλες

Κοινοποίηση:
natural-gas

Η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να αντιμετωπίσει προβλήματα τροφοδοσίας σε φυσικό αέριο τον χειμώνα, εάν δεν επιλυθεί η διένεξη μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, της χώρας διέλευσης δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος ενέργειας Γκίντερ Έτινγκερ μετά το αδιέξοδο στο οποίο κατέληξαν οι συνομιλίες Μόσχας- Κιέβο για το φυσικό αέριο.

Ο επίτροπος μάλιστα υπογράμμισε ότι αν και την παρούσα στιγμή δεν υπάρχουν προβλήματα, «εάν δε γεμίσουν οι αποθήκες τώρα μπορούν να αντιμετωπίσουμε προβλήματα το χειμώνα»

Στις 09.00 ώρα Ελλάδος, με την εκπνοή της προθεσμίας που είχε θέσει η Μόσχα, η Gazprom ανακοίνωσε ότι περνά σε σύστημα προπληρωμής για τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ουκρανία, αφού δεν έχει λάβει πληρωμή για τις παραδόσεις του Ιουνίου.

Η ουκρανική κρατική εταιρεία φυσικού αερίου Naftogaz ανακοίνωσε παράλληλα σήμερα πως προσέφυγε στο διαιτητικό δικαστήριο της Στοκχόλμης για να προσπαθήσει να ανακτήσει 6 δισεκ. δολάρια (4,4 δισεκ. ευρώ) που υποστηρίζει πως κατέβαλε αχρεωστήτως το 2010 στη ρωσική εξαγωγική εταιρεία αερίου Gazprom.
Η Naftogaz αναφέρει σε δήλωσή της πως ζητεί επίσης μια “δίκαιη τιμή της αγοράς” για τις προμήθειες φυσικού αερίου από την Gazprom.

 

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: