Ένας Πατρινός αποδεικνύει ότι το να ψάχνεις και να μην δέχεσαι αδιαμαρτύρητα και δίχως έλεγχο τους λογαριασμούς, μπορεί να σε οδηγήσει σε συμπεράσματα που ανοίγουν το δρόμο για μεγάλη κουβέντα σχετικά με το πώς και με ποιούς όρους γίνεται η καταμέτρηση και η κοστολόγηση του ρεύματος, αλλά και την κλοπή που γίνεται στους ανυποψίαστους καταναλωτές.
Ο Γιώργος Λιόλης, συνταξιούχος του ΟΤΕ, κάτοικος Πατρών, διατηρεί εξοχική κατοικία στην περιοχή του Αγίου Βασιλείου στην οποία διαμένει ο γιος του, γνωστός ογκολόγος και περιστασιακά και ο ίδιος, πράγμα που σημαίνει ότι η κατανάλωση του ρεύματος είναι στα πλαίσια ενός νοικοκυριού, το οποίο συν τοις άλλοις, χρησιμοποιεί και νυχτερινό τιμολόγιο.
Η έκπληξη ήρθε όταν προ μηνών ο κ. Λιόλης παρέλαβε το λογαριασμό του σπιτιού στο Ρίο ο οποίος ανερχόταν στο ύψος των 1005 ευρώ! για περίοδο κατανάλωσης μεταξύ 3-11-2016 έως 23-2-2017, δηλαδή για μια τετραμηνία, κατά την οποία μάλιστα ο γιος του έλειπε στο εξωτερικό.
Στις ενδείξεις του μετρητή παρατήρησε ότι ο αριθμός προηγούμενης μέτρησης αναφερόταν σε κατανάλωση 15.900 κιλοβατώρων ενώ η τελευταία μέτρηση σε κατανάλωση 20.005 κιλωβατώρων, δηλαδή διαφορά 4015 στην κανονική χρέωση ρεύματος.
«Παράλληλα είχα κάνει έλεγχο όπου διαπίστωσα ότι κατά την περίοδο από 26-2-2016 έως 25-4- 2016 η καταχώρηση ως προηγούμενη μέτρηση ήταν 14885 κιλοβατώρες και αντιστοίχως 5917 για το νυχτερινό χωρίς να υπάρχει τελευταία καταμέτρηση, (προφανώς έναντι), όπου ο λογαρισμός συνολικά ήταν 86 ευρώ.» Επομένως ο επίδικος λογαριασμός ο οποίος φέρει κατανάλωση 4.105 και 827 κιλοβατόρων για κανονικό και νυχτερινό τιμολόγιο αντίστοιχα και για 113 ημέρες είναι εντελώς πλασματικός και η μόνη εξήγηση που μπορεί να δοθεί είναι ότι οι μετρήσεις του παρελθόντος δεν έγιναν και είναι εντελώς τυχαίες ενώ ο εκδοθείς λογαριασμός περιλαμβάνει το ποσοστό κατανάλωσης ενός έτους και όχι τετράμηνο οπότε θα ήταν διαφορετικές οι χρεώσεις εκάστης των τιμών μονάδας πάγιας χρέωσης, αφού η ποσότητα φέρεται υπέρογκη για τόσο ελάχιστο χρονικό διάστημα” λέει ο κ. Λιόλης.
Η υπηρεσία τελικά αναγνώρισε την εσφαλμένη εφαρμογή του λογισμικού βρίσκοντας τις επιμέρους καταναλώσεις ανά δίμηνο για το έτος 2016 ανερχόμενες έως και 25 Ιανουραίου 2017 σε 736 kwh.
Βεβαίως αυτή η υπόθεση ανοίγει τον ασκό του Αιόλου καθώς αν χιλιάδες καταναλωτές που έχουν υποστεί την ίδια αδικία απαιτήσουν επανεξέταση όπως ο κ. Λιόλης, η επιχείρηση θα κληθεί να τους επιστρέψει τεράστια ποσά.