Γ. Παπαντωνίου: Παραγραφή για τη μία κατηγορία – Σε τακτικό δικαστήριο – Η άλλη χαιρέτα μας… τον πλάτανο

Κοινοποίηση:
4072899 (1)

Στην τακτική δικαιοσύνη επιστρέφει τον φάκελο του κ. Γιάννο Παπαντωνίου η προανακριτική επιτροπή της Βουλής κρίνοντας πως το αδίκημα της απιστίας έχει πλέον παραγραφεί και πως για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες είναι αναρμόδια να το ερευνήσει.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ευρύτερη πλειοψηφία της επιτροπής, ήτοι ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ένωση Κεντρώων, προσανατολίζεται σε σύνταξη κοινού πορίσματος καθώς  τα κυβερνητικά κόμματα υιοθέτησαν επι της ουσίας την επιχειρηματολογία που έθεσε εξ αρχής η αξιωματική αντιπολίτευση περι αναρμοδιότητας της Βουλής να ερευνήσει το αδίκημα του ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Το Ποτάμι παρέθεσε δική του πρόταση υποστηρίζοντας ότι η πρόταση της πλειοψηφίας για την παραπομπή της υπόθεσης από τη Βουλή στη Δικαιοσύνη, λόγω αναρμοδιότητας, αντιβαίνει στο Σύνταγμα και πάσχει νομικά και δικονομικά. Εισηγείται παράλληλα τη συνέχιση των εργασιών της προανακριτικής επιτροπής για να καταλήξει σε παραδεκτό – κατά το Σύνταγμα – πόρισμα για την άσκηση ή μη ποινικής δίωξης κατά του τέως υπουργού, σύμφωνα με το άρθρο 86 παρ. 3 εδαφ. γ΄. Δική τους πορισματική έκθεση ετοιμάζουν το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή.

Την ίδια ώρα, το Ποτάμι ζήτησε να συνεχιστεί η έρευνα, το ΚΚΕ έφτιαξε «δικό του».
Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίχθηκε πως «υπήρχε πολιτική υποχρέωση να ερευνήσει ένα πρόσωπο για το οποίο υπάρχουν 3 τελεσίδικες καταδίκες» ενώ από την ΝΔ υπογράμμισαν πως «Πριν από μερικές μέρες ο Τσίπρας στο Υπουργικό έλεγε ότι θα κάνουμε ότι μπορούμε για την διαφθορά όπως αυτό που κάνουμε στα εξοπλιστικά με τον κ. Παπαντωνίου. Εμείς δεν συμμεριστήκαμε αυτή την αισιοδοξία, εκφράσαμε επιφυλάξεις νομικές και συνταγματικές».

Σύμφωνα, τέλος, με σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε από την προανακριτική Επιτροπή:
«Η Βουλή οδηγεί τον πρώην Υπουργό Ι. Παπαντωνίου να δικαστεί από το αρμόδιο ποινικό δικαστήριο, για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες πράξεις. Έγινε διάκριση των πράξεων που αποδίδονται στον κ. Ι. Παπαντωνίου και για μεν την πράξη της απιστίας κρίθηκε ότι έχει εξαλειφθεί το αξιόποινο, λόγω της τασσόμενης από το Σύνταγμα ειδικής προθεσμίας, για δε τη πράξη της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική  δραστηριότητα, κρίθηκε ότι αυτή δεν τελέστηκε κατά την διάρκεια των υπουργικών του καθηκόντων. Κατά συνέπεια η δίωξή της αποτελεί αρμοδιότητα των κοινών Ποινικών Δικαστηρίων.

Ο πρώην Υπουργός θα αντιμετωπίσει επομένως τη Δικαιοσύνη όπως ο κοινός πολίτης, χωρίς τις ειδικές και ευνοϊκές, ως προς τη διάρκεια του αξιόποινου, ρυθμίσεις, που ισχύουν κατά το Σύνταγμα για μέλη της κυβέρνησης ή υφυπουργούς. Η κρίση αυτή της επιτροπής στηρίζεται στο άρθρο 86 παρ. 1 του Συντάγματος, που ορίζει ότι μόνο για εγκλήματα, που οι πολιτικοί τέλεσαν κατά τη διάρκεια των καθηκόντων τους, ανακύπτει η ειδική αρμοδιότητα της της Βουλής.

Η παραπάνω διαδικαστική πορεία, γνωστή κι από την προηγούμενη περίπτωση του πρώην υπουργού κ. Α. Τσοχατζόπουλου, διασφαλίζει επιτάχυνση και αποτελεσματικότητα της απονομής δικαιοσύνης με όρους κράτους δικαίου.Το πόρισμα ψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία.»

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: