Εν όψει και της επίσημης γνωστοποίησης της ημερομηνίας το ενδιαφέρον περιστρέφεται γύρω από το ύψος των βάσεων εισαγωγής. Καταλυτικό ρόλο ως προς αυτό αναμένεται ότι θα παίξουν τα Μαθηματικά Κατεύθυνσης όπου, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του υπουργείου, το 83,45% των υποψηφίων στην ομάδα Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής έγραψε κάτω από τη βάση.
Με το «20» να είναι ο βαθμός μόλις 35 υποψηφίων επί συνόλου 20.425, οι εκπαιδευτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι οι περισσότερες σχολές στο 2ο και το 5ο επιστημονικό πεδίο θα σημειώσουν σημαντική πτώση. Κάτι παραπάνω από αισθητή θα είναι η πτώση στις σχολές Οικονομίας και Πληροφορικής, σημειώνουν οι ίδιοι, ενώ στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο εκτιμάται ότι οι μεγαλύτερες αντοχές θα επιδείξουν οι αρχιτεκτονικές σχολές.
Η αναμενόμενη πτώση στις σχολές του 5ου Επιστημονικού Πεδίου δεν οφείλεται μόνο στις πολύ κακές επιδόσεις στα Μαθηματικά, αλλά και σε εκείνες που πέτυχαν οι υποψήφιοι στο Αρχές Οικονομικής Θεωρίας όπου μόνο το 11,6% περιλαμβάνεται στη βαθμολογική κλίμακα 12-20.
Στις υπόλοιπες σχολές αναμένονται οι αυξομειώσεις που παρατηρούνται κάθε χρόνο – με την εξαίρεση του 4ου Επιστημονικού Πεδίου και ειδικά των Παιδαγωγικών Σχολών, όπου η άνοδος αναμένεται να είναι θεαματική. Οι επιδόσεις των υποψηφίων του 1ου Επιστημονικού Πεδίου για παράδειγμα (ανθρωπιστικές σπουδές) κινήθηκαν στα περυσινά επίπεδα, επομένως το ύψος των βάσεων θα εξαρτηθεί από τη ζήτηση, ενώ δεν αποκλείεται στις πιο περιζήτητες από αυτές τις σχολές να σημειωθεί ακόμη και άνοδος. Οι ίδιες μικρές αυξομειώσεις αναμένονται και στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο (ιατρικές κλπ) όπου – υπενθυμίζεται – έχει μειωθεί ο αριθμός των εισακτέων.
Επί τάπητος οι αλλαγές στις Πανελλαδικές
Λίγες ώρες μετά την αποδιδόμενη στον Πρωθυπουργό δήλωση «οι μαθητές που θα μπουν φέτος στην Α’ Λυκείου δεν θα δώσουν Πανελλήνιες», ο Αλέξης Τσίπρας είχε μακρά συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Υπουργό Παιδείας, ο οποίος, ειρήσθω εν παρόδω, δέχεται απειλητικά μηνύματα, λόγω των οποίων έχουν ληφθεί αυξημένα μέτρα από την ασφάλεια του.
Ο Πρωθυπουργός ενημερώθηκε από τον Κώστα Γαβρόγλου για την προετοιμασία έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς, κατά την οποία, μεταξύ άλλων, για πρώτη φορά και τα 814 ολιγοθέσια σχολεία ανά την χώρα θα λειτουργήσουν ως ολοήμερα. Ο κ. Τσίπρας έλαβε την διαβεβαίωση από τον αρμόδιο Υπουργό ότι «είναι όλα έτοιμα για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, στις 11 Σεπτεμβρίου».
Ο Πρωθυπουργός ενημερώθηκε διεξοδικά και για τη μεταρρύθμιση των Πανελλαδικών Εξετάσεων, με τους συνεργάτες του να αναφέρουν ότι «υπήρξε αναλυτική συζήτηση για τη νέα δομή του Λυκείου, ιδιαίτερα των δύο τελευταίων τάξεων. Το νέο σύστημα πρόσβασης στα Πανεπιστήμια θα προκύπτει αυτομάτως από τη νέα δομή του Λυκείου».